Συστάσεις Διατροφής

Κάντε την υγιεινή διατροφή οικονομική

02 Δεκεμβρίου 2016
19674 Προβολές
6 λεπτά να διαβαστεί
gourounaki koumparas me karotsi supermarket

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οικονομία και υγιεινή διατροφή μπορούν να συνδυαστούν στις μέρες της οικονομικής κρίσης ή είναι κάτι ουτοπικό; Στην εποχή που οι μεγάλες αλυσίδες supermarket έχουν τις υπερσυσκευασίες με διάφορα γλυκά ή αλμυρά σνακ σε χαμηλότερη τιμή από 1 σάντουιτς, ή 1 τσαμπί μπανάνες, ή που στην τιμή 1 κιλού ψαριών μπορείς να αγοράσεις αρκετά burgers, τι θα προτιμήσει ο περισσότερος κόσμος; Από τη μία θέλει να «φάει», αλλά από την άλλη να μην ξοδέψει μια περιουσία;

Φθηνό, ή υγιεινό;

Μεγάλο δίλημμα που οδηγεί σε λάθος επιλογές συνήθως. Ιδιαίτερα για την πλειοψηφία του κόσμου, που έχει άγνοια από βασικές αρχές διατροφής και σχεδόν πάντα ψωνίζει καθοδηγούμενος από διαφημίσεις με παραπλανητικά μηνύματα και με ψυχολογία μάζας, ως προς τις προσφορές.

Θα προτιμήσει αυτό με το οποίο θα χορτάσει πρόσκαιρα, έστω και με κενές θερμίδες, που φαίνεται ότι είναι πιο φτηνό. Κι έτσι οδηγείται σε ανθυγιεινές επιλογές, που παγιώνονται σα συμπεριφορές και σταδιακά προκαλούν προβλήματα υγείας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. 


Λίστα ΑγορώνΣυμπλήρωσε με θρεπτικές επιλογές το Shopping List σου [APP] 

Τα φθηνά τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος;

Τα φτηνά τρόφιμα συνήθως είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά και υπολείπονται σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, με αποτέλεσμα ο οργανισμός που τα λαμβάνει σταδιακά να αποδυναμώνεται. Ταυτόχρονα μπορεί να συσσωρεύει λίπος, γιατί ο οργανισμός βρίσκεται σε μια συνεχή «πείνα» για θρεπτικά συστατικά.

Ο συνδυασμός αυξημένου λιπώδους ιστού και βάρους με υποθρεψία (μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών) είναι πολύ συνηθισμένος στις περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Υπάρχουν τρόποι να τραφούμε υγιεινά και οικονομικά;

Παρόλη την άνθηση των ταχυφαγείων και των προϊόντων προσφοράς των supermarket υπάρχουν κάποια «έξυπνα» τρικ, με τα οποία μπορεί κάποιος να τραφεί υγιεινά και να πάρει θρεπτικά συστατικά οικονομικά. Αρκεί να γίνουν μελετημένες κινήσεις και σωστή τοποθέτηση των χρημάτων του.

Διαφορετικά τα χρήματα που θα «γλιτώσει» κάποιος αγοράζοντας φτηνό και ανθυγιεινό φαγητό, πολύ πιθανόν να πρέπει να τα δώσει αργότερα δυστυχώς σε φάρμακα!

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.