Συστάσεις Διατροφής

Το αλφαβητάρι της διατροφής- Ένας σύγχρονος οδηγός για τον καταναλωτή

της Μαρίας - Φιλίας Παρασκευά
10 Αυγούστου 2015
22170 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
alfavitari ths diatrofis

Η διατροφή του ατόμου, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλο και περισσότερων ατόμων στον κόσμο. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στον ρόλο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων ως προς την πρόληψη ασθενειών και βέβαια την προώθηση της μακροζωίας.

Το Αλφαβητάρι της Διατροφής αποτελεί έναν σύγχρονο συνοπτικό οδηγό διατροφής, ο οποίος εστιάζει κυρίως στην παρουσίαση των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων καθώς και των πιο γνωστών συμπληρωμάτων διατροφής, Συγκεκριμένα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο τους στην ανθρώπινη διατροφή, τι προκαλείται στον οργανισμό από την έλλειψή τους και το πώς μπορεί να αποφευχθεί η διατροφική ανεπάρκεια.

Βέβαια, δεν είναι απλός ένας οδηγός, ο οποίος κάνει μία απλή αναφορά στη δράση των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων αλλά αποτελεί ένα σύγχρονο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τον καταναλωτή. το οποίο έχει ως απώτερο σκοπό να επισημάνει βασικά στοιχεία και ερωτήματα όπως:

  • Την απαραίτητη εκπαίδευση του καταναλωτή να διαβάζει και να κατανοεί τις ετικέτες τροφίμων και τη συγκέντρωση των προϊόντων σε μακροθρεπτικά συστατικά.
  • Είναι θρεπτικά τα τρόφιμα σήμερα; Πώς επιλέγουμε την αγορά τροφίμων και κυρίως των φρούτων και λαχανικών; Περιέχουν πραγματικά τα μακροθρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στους πίνακες τροφίμων; Ή λόγω της αλλαγής σύστασης το εδάφους έχει μεταβληθεί και η περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά; Είναι προτιμότερο να επιλέγω βιολογικά τρόφιμα και γιατί; Πώς μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές κατά την αγορά, αλλά και τα σωστά βήματα για την μεταφορά, την αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων;
  • Τι είναι οι υπερτροφές, ποιες είναι, πως καταναλώνονται και πώς μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό;
  • Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ανάγκες σε μακροθρεπτικά συστατικά σε κάθε ηλικία (βρεφική, παιδική, νεανική, τρίτη ηλικία) ανάλογα με το φύλο, αλλά και στις απαιτήσεις που μπορεί να έχει ένας οργανισμός όταν ακολουθεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής, όπως οι εξαντλητικές δίαιτες, η χορτοφαγία και η νηστεία, η κακή διατροφή, π.χ. συχνή κατανάλωση γρήγορου και προ-μαγειρεμένου φαγητού. Ο οδηγός συμπεριλαμβάνει διατροφικές οδηγίες για άτομα με καταχρήσεις, όπως καπνίζοντες και άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλης.
  • Το Αλφαβητάρι της Διατροφής ενημερώνει τους αναγνώστες του για τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής, με επάρκεια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στην πρόληψη εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, αλλά και στην ίαση ή και την ενίσχυση και καλή συντήρηση του οργανισμού που πάσχει από χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, ο θυροειδής, η υπέρταση, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η αναιμία, το Alzheimer και το aids.
  • Ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων και πώς μπορεί η διατροφή να καλύψει αυτές τις διατροφικές ελλείψεις;

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη σύγχυση για το πόσο απαραίτητα είναι τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων στην ανθρώπινη διατροφή. Παράλληλα, η αγορά (κυρίως το Διαδίκτυο) είναι γεμάτη από προϊόντα αμφίβολης διατροφικής αξίας, μερικά από τα οποία είναι αρκετά επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή. Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τις ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένες ανάγκες, για το πώς θα επιλέξουν το συμπλήρωμα που τους ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις ανάγκες τους. Επίσης, καθοδηγεί τους καταναλωτές στο πώς να διαβάζουν τις ετικέτες και πώς να επιλέγουν τη σωστή εταιρεία αλλά και τις σωστές οδηγίες λήψης των συμπληρωμάτων.

Μαρία-Φιλία Παρασκευά
Μαρία-Φιλία Παρασκευά Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.