Διαβήτης

Γρίπη στα άτομα με Διαβήτη

Αντώνιου Λέπουρα
19 Μαρτίου 2014
7308 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
metrisi diaviti

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η λοίμωξη απο τους ιούς της γρίπης όπως και απο πολλούς άλλους ιούς δημιουργεί έντονο στρές στο σώμα το οποίο με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα σάκχαρα στο αίμα, αλλά όχι σπάνια και σε άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές.

Τα ποσοστά θανάτου από πνευμονία εξ αιτίας της γρίπης μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι διπλάσια στις χαμηλού βιωτικού επιπέδου τάξεις, σε αυτούς με καρδιακή η αναπνευστική ανεπάρκεια η άλλες συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις και σε αυτούς με προχωρημένη ηλικία .

Kατά τη διάρκεια της πανδημίας Η1Ν1 στις ΗΠΑ, από κάθε 4 άτομα που νοσηλεύονταν λόγω της γρίπης τουλάχιστον 1 είχε διαβήτη.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της γρίπης;

 • Πυρετός (συνήθως υψηλός, μέση διάρκεια 3-5 ημέρες)
 • Σοβαρές μυαλγίες και πόνοι στις αρθρώσεις, καύσο και πόνο γύρω από τα μάτια
 • Πονοκέφαλος και ερυθρότητα στα μάτια
 • Συνάχι, πονόλαιμος, ξερός βήχας
 • Υπνηλία, εύκολη κόπωση
 • Γενική κακουχία και εξάντληση

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη;

Μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις σοβαρές ή θανατηφόρες επιπλοκές της και το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει την καλύτερη προστασία. Αυτό ισχύει για όλους, για τους οποίους το εμβόλιο δεν αντενδείκνυται, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει 3 από 4 νοσηλείες ή και θανάτους που σχετίζονται με την γρίπη μεταξύ των ενηλίκων με διαβήτη. Ωστόσο έχουν εμβολιαστεί, δυστυχώς λιγότερο από το ήμισυ των ατόμων με διαβήτη. Το κέντρο ελέγχου των λοιμώξεων στις ΗΠΑ (CDC), συνιστά ότι απο την ηλικία 6 μηνών και άνω ο καθένας μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο .

Τα άτομα με διαβήτη επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου, αν δεν το έχουν ήδη κάνει τα τελευταία 5 χρόνια, επειδή η πνευμονία απο πνευμονιόκοκκο είναι μια σοβαρή και καθόλου σπάνια επιπλοκή της γρίπης.

Εάν έχεις Διαβήτη καλύτερα να αποφύγεις να κολλήσεις γρίπη

 Πρόληψη σημαίνει:

 • Αποφεύγω κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης, πλένω τα χέρια μου κάθε φορά που γυρίζω σπίτι απο εξωτερικές εργασίες, αερίζω συχνα χώρους που συγχνωτίζονται πολλά άτομα.·
 • Εμβολιάζομαι με το εποχικό εμβόλιο γρίππης (φθάνει 1 εμβολιασμός το έτος)
 • Διατηρώ τα σάκχαρα μου χαμηλά, και κρατώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση.

Ποια φάρμακα μπορώ να πάρω;

Σκευάσματα με βιταμίνη C δεν έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα, η μειώνουν τις μέρες νόσησης, αντιθέτως κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων με μέτρο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιπλοκές το σκευάσματος TAMIFLU μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά ή και θεραπευτικά απο τον ιατρό τους.

Προσοχή κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα από αυτά που χορηγούνται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία δεν θεραπεύει την γρίπη. Τα σκευάσματα αυτά υποτίθεται πως βοηθούν τα συμπτώματα αλλά λογω πιθανών παρενεργειών τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα αποφεύγουν.

Απλά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα. Το καλύτερο αποσυμφορητικό για την μύτη είναι τα διάφορα αλατούχα σπρευ που μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία η να παρασκευάσει μόνος του.

Σιρόπια για τον βήχα γενικά δεν προσφέρουν περισσότερα από μία καλή ενυδάτωση και χρειάζεται έλεγχος να μην περιέχουν υψηλές ποσότητες σάκχαρης η φρουκτόζης.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το σάκχαρό μου;

 • Όσοι θεραπεύονται με ινσουλίνη πρέπει να μετρούν το σάκχαρο τους κάθε 3-4 ώρες ιδίως αν έχουν υψηλό πυρετό. Θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σάκχαρο τους σε τιμές μικρότερες του 200 ή καλύτερα του 180mg/dl αλλά και να αποφεύγουν τις υπογλυκαιμίες.
 • Όσοι θεραπεύονται με δισκία, καλό είναι αν μετριούνται να παρακολουθούν τα μεταγευματικά τους σάκχαρα (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) τα οποία καλό θα είναι να είναι μικρότερα του 180mg/dl.

Καλό είναι, παρά την πιθανή ανορεξία να μην παραλείπονται γεύματα και άφθονη λήψη πάσης φύσεως υγρών (με προσοχή για όσα ανεβάζουν το σάκχαρο π.χ. φυσικοί χυμοί)

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε το γιατρό;

 1. Όταν ο πυρετός επιμένει αμείωτος μετά απο 4-5 ημέρες η όταν δεν ανταποκρίνεται στη χρήση αντιπυρετικών χωρίς να υποχωρεί σε τιμές μικρότερες του 37,5- 38 οC μέσα στο 24/ωρο .
 2. Όταν οι τιμές του σακχάρου παρα τις προσπάθειες παραμένουν περισσότερο απο 2-3 ημέρες μεγαλύτερες 200mg/dl, η όταν έχουμε συμπτώματα απο τον διαβήτη με πολυουρία- πολυδιψια και έντονη κόπωση.
 3. Όταν περίεργη υπνηλία και σύγχυση εμφανίζονται.
 4. Όταν δύσπνοια, βάρος στο στήθος με γρήγορη και κοντή ανάσα εμφανίζονται απότομα και χειροτερεύουν προοδευτικά.
 5. Όταν ανιχνευούμε πύον στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα.

Αντιβίωση και γρίπη

Η αντιβίωση γενικά δεν βοηθά στην γρίππη, τουναντίον αν χρησιμοποιηθεί λάθος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Συμβουλευθείται τον γιατρό σας για μια τόσο σοβαρή απόφαση! 

Αντώνιος Λέπουρας
Αντώνιος Λέπουρας Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ General