Συστάσεις Διατροφής

Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγω την μαργαρίνη που θα βάλω στο ψυγείο μου;

της Ζωής Πορφύρη
28 Ιουλίου 2011
4320 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
margarini se mbol

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι μαργαρίνες αποτελούν σημαντική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα) κάποια από τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει και μπορεί να τα πάρει μόνο μέσω της διατροφής. Είναι πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Ε, Α και D, που έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα (βιταμίνη Ε), συμβάλλει στη δημιουργία των κυττάρων, καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης (βιταμίνη Α), ενώ η D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης, η μαργαρίνη δεν περιέχει υδρογονωμένα/trans λιπαρά και έχει χαμηλή ποσότητα αλατιού.

Ωστόσο η σύγχρονη βιομηχανία έχει προσδώσει και άλλες λειτουργικές ιδιότητες στις μαραγρίνες, οπότε μπορείτε να βρείτε στο supermarket μαργαρίνες:

  • εμπλουτισμένες με στερόλες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης
  • εμπλουτισμένες με κάλιο για την μείωση της αρτηριακής υπέρτασης
  • light για άτομα που είναι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους
  • με περισσότερα ω-3 λιπαρά, στα πλαίσια κάλυψης της συνιστώμενης ποσότητας, που είναι ιδιαίτερα αναγκαία στην παιδική ηλικία
  • τύπου soft κατάλληλες για μαγειρική, αντικαθιστώντας το βούτυρο.

Άρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας, πρωτού κάνουμε την επιλογή μας στο ράφι του σούπερμαρκετ.

  • Ζωή Πορφύρη
    Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, παράρτημα Σητείας, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας από όπου και αποφοίτησε στις 03/10/2008.