Συστάσεις Διατροφής

Γευστικές προτάσεις ζυμαρικών ολικής άλεσης

της Ειρήνης Βότση
10 Νοεμβρίου 2016
20253 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
protaseis faghtwn me zymarika olikhs aleshs

Κάνατε το πρώτο βήμα και δοκιμάσατε ζυμαρικά ολικής άλεσης;

Είμαι σίγουρη ότι η θρεπτική τους αξία αλλά και η γεύση τους θα σας ανταμείψει! Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε με τι θα τα συνδυάσετε. Τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς ταιριάζουν με τα πάντα και ενώ η θρεπτική τους αξία είναι μεγαλύτερη, η παρουσία τους στο πιάτο δεν διαφέρει από άλλα ζυμαρικά.

Όπως θα δείτε στο infographic, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μπορούν να γίνουν ο καθημερινός σας σύμμαχος για ενέργεια. Επίσης, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα τρόφιμα συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών σας σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε γεύση, χωρίς να υπερβάλλετε θερμιδικά. Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη και σχέδια ζυμαρικών που δεν πρόκειται να τα βαρεθείτε ποτέ!

Μπορεί τα ζυμαρικά ολικής άλεσης να παίρνουν λίγο παραπάνω χρόνο στο μαγείρεμα, όμως το γευστικό και θρεπτικό αποτέλεσμα δικαιώνει την αναμονή!

Επίσης, μην ξεχνάτε να τα μαγειρεύετε al dente, καθώς αυτό βοηθάει τη διαδικασία της πέψης και σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Η παρασκευή τους είναι απλή αλλά μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός ιδιαίτερου και παράλληλα πολύ υγιεινού πιάτου!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα ή παραπάνω «μαγειρικές» ιδέες; Διαβάστε το infographic!

gefstikes protaseis zymarikon olikis alesis infographic

Γευστικές προτάσεις ζυμαρικών ολικής άλεσης 

Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για να φτιάξετε ένα πιάτο χαμηλό σε θερμίδες και συνάμα πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, που ποτέ δεν θα βαρεθείτε ή δεν θα αισθανθείτε περιορισμένοι καθώς τρώτε ζυμαρικά ολικής άλεσης. Τα ζυμαρικά είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για άλλα θρεπτικά τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.

  1. Άπαχο κρέας π.χ. μακαρονάδα με κοτόπουλο ή με κιμά ή πένες με ψαρονέφρι
  2. Ψαρικά ή θαλασσινά π.χ. μακαρονάδα με τόνο, αντσούγια ή σολομό ή γαριδομακαρονάδα
  3. Λαχανικά π.χ. κόκκινη σάλτσα με μανιτάρια/ πιπεριές, πέννες με ντοματίνια και μπρόκολο, μακαρόνια με ελιές, κάπαρη και πιπεριές ή με ντομάτες, μελιτζάνες και τυρί ή με αρακά ή με αγκινάρες
  4. Μακαρονοσαλάτες π.χ. με φρέσκα μυρωδικά, σκόρδο και ελάχιστο ελαιόλαδο ή με ρόδι και καρύδια ή με λιαστή ντομάτα και ρόκα
  5. Σούπες με ζυμαρικά

Θυμηθείτε ότι

1 μερίδα (85γρ άβραστου ζυμαρικού) περιέχει 200 θερμίδες με μόνο περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών

Προσθέτοντας λαχανικά ή άπαχα μέρη κρέατος ή γαλακτοκομικών, θα παραμείνετε σε «ασφαλή» επίπεδα θερμίδων! 

Ειρήνη Βότση
Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος