Διατροφή

Ο καλύτερος Καφές το Καλοκαίρι

24 Αυγούστου 2020
11961 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
o-kalyteros-kafes-to-kalokairi

Αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός; Δε θα σε κρατήσω σε αγωνία. Για να φτιάξεις τον «καλύτερο καφέ του καλοκαιριού» θα χρειαστείς:

  • Τον αγαπημένο σου στιγμιαίο καφέ
  • Ένα shaker
  • Προσθήκες που προτιμάς, όπως λίγη καστανή ζάχαρη ή γάλα
  • Παγάκια
  • Το καλαμάκι σου και…
  • Έτοιμος ο φραπέ σου!

Γιατί ισχυρίζομαι ότι είναι ο καλύτερος; Επειδή συνδυάζει ευκολία κατά την παρασκευή του, ώστε να τον έχεις μαζί σου στη δουλειά, στο σπίτι, στις διακοπές, στις παραλίες (οργανωμένες ή ελεύθερες) μαζί με υψηλή αντιοξειδωτική περιεκτικότητα κι ενυδάτωση. Πάμε να τον βάλουμε στο μικροσκόπιο και διαβάζοντας τις επόμενες παραγράφους πιστεύω θα έχεις ήδη πιάσει τα «σύνεργα» για να τον ετοιμάσεις.

Η αντιοξειδωτική σου ασπίδα

Ο καφές αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη σύγχρονη διατροφή, προσφέροντάς μας αυτά τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού μας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά που αποτρέπουν ή επιβραδύνουν βλάβες στα κύτταρά μας, οι οποίες προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες – μόρια που δημιουργούνται από περιβαλλοντικές και άλλες συνθήκες – συμβάλλοντας έτσι στη συνολική υγεία κι ευεξία μας

Το ήξερες ωστόσο, ότι ο στιγμιαίος καφές λόγω της φυσικής διαδικασίας παραγωγής του ενδέχεται να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, συγκριτικά με άλλα είδη; Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 υποστήριξε ότι τα βήματα παραγωγής του στιγμιαίου καφέ (η εκχύλιση με νερό σε υψηλές θερμοκρασίες και η επακόλουθη αφυδάτωση) επιτρέπουν τη συγκέντρωση ενώσεων, όπως οι πολυφαινόλες, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Μέρος της ενυδάτωσής σου το καλοκαίρι

Καταναλώνεις επαρκή υγρά τώρα το καλοκαίρι; Πριν απαντήσεις στην ερώτηση αυτή, να σου αναφέρω ότι οι ανάγκες μας αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως αν νιώθεις πως διψάς συχνά τότε μάλλον… κάτι δεν κάνεις σωστά. Τα νέα όμως είναι καλά, διότι και ο παγωμένος σου φραπέ, με περιεκτικότητα 99% σε νερό, συμβάλλει στην καθημερινή σου ενυδάτωση!

Πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα μόνο…

Ο καφές από μόνος του περιέχει απειροελάχιστες θερμίδες (έως 8 θερμίδες περίπου ανά ποτήρι). Εάν όμως προσθέσεις σε αυτόν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή κάποιου πλήρες γαλακτοκομικού, όπως κρέμα γάλακτος/σαντιγί, τότε αυξάνεις τις θερμίδες που θα προσλάβεις από το ρόφημά σου, εντάσσοντάς το στα μετρήσιμα (θερμιδικά) στοιχεία της ημέρας σου.

Γι’ αυτό προτίμησε 1-2 κουταλάκια του γλυκού καστανής ζάχαρης, εάν θέλεις πιο γλυκιά γεύση, και ίσως λίγο γάλα μέτριο σε λιπαρά.

«Θα με πειράξει στο στομάχι;»

Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω στο γραφείο! Ωστόσο, υπάρχει και ελληνική μελέτη πλέον που με βοηθά να αντικρούσω τον συγκεκριμένο μύθο, όπου σε υγιείς ενήλικες φάνηκε ότι ο στιγμιαίος καφές δεν προκάλεσε κάποια γαστρεντερική διαταραχή ή ενόχληση στο στομάχι. Μάλιστα, στα καλά νέα της συγκεκριμένης έρευνας, υπήρξαν και κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η καφεΐνη διεγείρει την εγρήγορση (κάτι που γνωρίζουμε) αλλά όχι το αντιπαραγωγικό στρες!

Ένας άλλος λόγος που πολλοί πιστεύουν πως ο στιγμιαίος καφές είναι «βαρύς» καφές είναι λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα όμως, θα δεις ότι όλα είναι θέμα ποσοτήτων και τρόπου παρασκευής. Εάν για παράδειγμα καταναλώσεις την ίδια ποσότητα (200ml) φραπέ και καφέ φίλτρου στη δεύτερη περίπτωση θα λάβεις 25%-30% περισσότερη καφεΐνη περίπου, αφού ο στιγμιαίος καφές είναι στην πραγματικότητα από τους πιο ελαφρείς στην περιεκτικότητα καφεΐνης.

Επηρεάζει την εμφάνιση κυτταρίτιδας;

Γνωρίζοντας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες απασχολεί ολοένα και περισσότερους δε θα μπορούσα να αφήσω αναπάντητο αυτό το ερώτημα... Θα σου πω το εξής, σκέψου ότι η καφεΐνη είναι παρούσα στα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Πώς θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και αίτιο για την παρουσία της; Ενυδάτωσε αρκετά τον οργανισμό σου και φρόντισε να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή για να την αντιμετωπίσεις!

Ακόμη να φτιάξεις τον φραπέ σου; Εγώ ήδη απολαμβάνω τον δικό μου! Στην υγειά σου

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Papakonstantinou, E., Kechribari, I., Sotirakoglou, Κ., Tarantilis, P., Gourdomichali, T., Michas, G., Kravvariti, V., Voumvourakis, K. and Zampelas, A., 2015. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutrition journal15(1), p.26.

Niseteo, T., Komes, D., Belščak-Cvitanović, A., Horžić, D. and Budeč, M., 2012. Bioactive composition and antioxidant potential of different commonly consumed coffee brews affected by their preparation technique and milk addition. Food chemistry134(4), pp.1870-1877.

Fukushima, Y., Tashiro, T., Kumagai, A., Ohyanagi, H., Horiuchi, T., Takizawa, K., Sugihara, N., Kishimoto, Y., Taguchi, C., Tani, M. and Kondo, K., 2014. Coffee and beverages are the major contributors to polyphenol consumption from food and beverages in Japanese middle-aged women. Journal of nutritional science3.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.