Διατροφή

Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

της Γεωργίας Γεωργίου
13 Ιουνίου 2015
18303 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trofima pou prokaloun alergies psari thalassina fraoules auga kshroi karpoi

Η τροφική αλλεργία αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην επιστήμη της Διατροφής. Άτομα που πάσχουν από διάφορες μορφές τροφικής αλλεργίας δεν αναγνωρίζουν όπως θα έπρεπε τα ύπουλα συστατικά των τροφίμων. Έτσι, τα καταναλώνουν και ως αποτέλεσμα εμφανίζουν διάφορα οργανικά συμπτώματα- ήπια ή σοβαρά.

Το πρώτο εκπαιδευτικό κεφάλαιο από τον Κλινικό Διαιτολόγο στον αλλεργικό ασθενή είναι το πώς να διαβάζει τη διατροφική ετικέτα. Εκεί θα βρει πολύτιμες πληροφορίες γι’ αυτό που πρόκειται να καταναλωθεί. Ενημερώνεται για την ημερομηνία λήξης του τροφίμου, για τον τρόπο αποθήκευσης και μαγειρέματός του, για το τι περιέχει κ.ο.κ. Επίσης πληροφορείται για τα θρεπτικά συστατικά του, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, ορισμένες ετικέτες δεν είναι και τόσο αξιόπιστες όσο θα έπρεπε να είναι. Στην πραγματικότητα δεν αναφέρουν κάποια αλλεργιογόνα συστατικά (κρυμμένα αλλεργιογόνα) γεγονός που συχνά οδηγεί στην ανάκληση και κατάσχεση του προϊόντος από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα (αυγό, γάλα, ψάρι, σιτάρι, φιστίκι, σόγια, ξ.καρποί, θαλασσινά) μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά απειλητικές αντιδράσεις για τη ζωή των ατόμων με τροφική αλλεργία επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναφέρεται στην ετικέτα η περιεκτικότητα τους.

  • Για ποιον λόγο γίνονται αυτές οι παραλείψεις;
  • Μήπως πρέπει εργοστασιακά να εφαρμόζονται καλύτερες πρακτικές, ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων;
  • Είναι αρκετά συχνά τα τεστ που γίνονται ώστε να επιβεβαιώνεται η ορθότητα της ετικέτας;

Σύμφωνα με τον αξιόλογο επιστήμονα Steven Gendel, Ph.D., της FDA, η συμβολή των πολιτών, στο να αναφέρουν τα τρόφιμα που οι ετικέτες τους είναι ανεπαρκείς σε σημαντικές πληροφορίες, είναι απαραίτητη και καθοριστική.

«Προσβλέπουμε σε κάθε καταγγελία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες», αναφέρει.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει εμφανές ποια αλλεργιογόνα συστατικά «ξεφεύγουν» από το μάτι του υπεύθυνου ετικέτας και για ποιον λόγο γίνεται κάτι τέτοιο. Έτσι θα μειωθούν τα τρόφιμα χωρίς επαρκή επισήμανση και ως επακόλουθο τα δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία του πάσχοντα.

Το διάστημα 2009-2012, οι πιο συχνές ανακλήσεις αφορούσαν αρτοποιήματα, καραμέλες, σνακς, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζωμούς και σάλτσες. Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα ήταν κυρίως το γάλα, το σιτάρι και η σόγια. Αυτά τα προϊόντα υπογραμμίζονται στην ιστοσελίδα της FDA και στη μονάδα έρευνας και εκπαίδευσης FARE.

Επίσης γίνεται αναφορά, σύμφωνα με στοιχεία παρατήρησης, πως το κυριότερο λάθος προκύπτει εργοστασιακά, αφού για δύο όχι και πολύ διαφορετικά τρόφιμα, δίνεται η ίδια ετικέτα. Σαν αποτέλεσμα το ένα τρόφιμο μπορεί όντως να μην περιέχει ίχνος του αλλεργιογόνου συστατικού, ενώ το άλλο να είναι … απλά πολύ επικίνδυνο για τον αλλεργικό. Η εργοστασιακή εκπαίδευση για τέτοια λεπτά θέματα επιβάλλεται, καθώς και μικρές αλλαγές στο τρόπο που συσκευάζονται και περιγράφονται τα τρόφιμα.

Διάφοροι ερευνητές ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων μεθόδων για την ανάλυση των αλλεργιογόνων συστατικών από ένα πολύπλοκο μίγμα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ανακλήσεις θα ελαχιστοποιηθούν, οι καταναλωτές θα είναι πιο ήσυχοι, όταν και εμείς βοηθήσουμε τους ερευνητικούς φορείς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

FDA's Consumer Updates page, «Finding Food Allergens Where They Shouldn't Be», October 23, 2014 ; http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm416577.htm?source=govdelivery&utm_medium=email&utm_source=govdelivery

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.