Διατροφή

Βάλτε τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην καθημερινότητά σας

01 Σεπτεμβρίου 2017
44826 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras kai gynaika pou pinoun ellhniko kafe

Αυτό έκαναν άλλωστε και οι Ικαριώτες, γνωστοί για τη μακρά και ευήμερη ζωή τους. Τι σχέση έχει όμως η καθημερινή απόλαυση του ελληνικού καφέ με τα οφέλη στην υγεία τους;

Προφανώς η έλλειψη στρες, στον τρόπο ζωής των Ικαριωτών συμβάλλει στη μακροζωία τους, και καλό θα ήταν να τους μοιάσουμε. Στα πλαίσια όμως, της μεσογειακής διατροφής που ακολουθούν, παράδοσή τους φαίνεται να αποτελεί ο ελληνικός καφές καθώς απολαμβάνουν έναν τουλάχιστον καθημερινά. Δεν είναι όμως μόνο τα συστατικά του που βοηθούν την υγεία όπως δείχνουν οι έρευνες, αλλά και ο ποιοτικός χρόνος που περνάει κανείς με την παρέα του ή με τον εαυτό του πίνοντας έναν ελληνικό καφέ. Εσείς, με ποιον απολαμβάνετε τον ελληνικό καφέ σας;

Γιατί ελληνικός καφές;

Ως βρασμένος καφές που αφήνει βαρύ το κατακάθι, είναι εύκολο από τον ελληνικό καφέ να παίρνετε μόνο τις θρεπτικές ουσίες του, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά του και την καφεΐνη του. Και για του λόγου το αληθές, 1 φλιτζάνι ελληνικού καφέ έχει να σας δώσει 40mg καφεΐνη και 150mg αντιοξειδωτικά. Τα τελευταία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φθορά των κυττάρων ώστε να διατηρήσουν την καλή λειτουργικότητά τους. Όσο για την καφεΐνη, αποτελεί ήπιο διεγερτικό για το νευρικό σύστημα και μάλιστα λόγω του μικρού μεγέθους του καφέ, είναι μια ευέλικτη δόση καφεΐνης που επιτρέπει να καταναλώνει κανείς θεωρητικά μέχρι και 8-10 φλιτζανάκια καθημερινά (400mg καφεΐνης η μέγιστη ασφαλής κατανάλωση καφεΐνης κατά τον ευρωπαϊκό φορέα ασφάλειας τροφίμων, EFSA) εφ όσον βέβαια δεν καταναλώσει καμία άλλη πηγή καφεϊνης.

Ένας διπλός ελληνικός, μπορεί να αυξήσει την εγρήγορσή σας

Συγκεκριμένα, τα 70mg καφεΐνης, έχουν αναγνωριστεί από τον EFSA για τα οφέλη εγρήγορσης που αποδίδουν, αυξάνοντας τα αντανακλαστικά, κάτι που σίγουρα έχετε νιώσει όλοι όσοι ξυπνάτε με έναν ελληνικό καφέ. Είναι η ίδια δράση στο νευρικό σύστημα που φαίνεται να αυξάνει τη συγκέντρωση και να ακονίζει τη μνήμη στη δουλειά ή στην οδήγησή σας. Ακόμα περισσότερο όμως, φαίνεται όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από άνοια ή νόσο του Πάρκινσον στο μέλλον.

Από την έρευνα της Ικαρίας φάνηκε ακόμη ότι τα συστατικά του καφέ βοηθούν ιδιαίτερα την λειτουργικότητα των τοιχωμάτων στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα μια εμφανή καρδιοπροστατευτική δράση! Υπάρχουν επιπλέον, δεδομένα για όσους καταναλώνουν καφέ που δείχνουν:

  1. χαμηλότερο κίνδυνο κατάληξης από καρδιαγγειακά και όχι μόνο
  2. χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη λόγω βελτιωμένης ινσουλινοευαισθησίας
  3. χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος του Parkinson και Alzheimer.
  4. χαμηλότερη συχνότητα κατάθλιψης

Μην ξεχνάτε ότι, ο ελληνικός καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες! Μάλιστα, ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του δεν επιτρέπει και υπερβολές στη χρήση άλλων θερμιδογόνων συστατικών όπως σε πιο σύγχρονες παρασκευές με σαντιγί, σιρόπι, υπερβολική ζάχαρη ή ακόμα και παγωτό ή κάποιο ποτό.

Δώστε λοιπόν, αυτό το καθημερινό προνόμιο υγείας στον εαυτό σας, φτιάχνοντας έναν ελληνικό καφέ με μεράκι και αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να τον απολαύσετε γουλιά γουλιά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

O'Keefe J, Bhatti SK, Patil HR, MD, DiNicolantonio JJ, Lucan SC, MS, Lavie CJ. Effects of Habitual Coffee Consumption on Cardiometabolic Disease, Cardiovascular Health, and All-Cause Mortality. Journal of the American College of Cardiology, 2013, 62(12):1043-51

Siasos G, Oikonomou E, Chrisohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromotidou M et al, Consumption of a boiked greek type of coffee is associated with an improved endothekial function: The Ikaria Study, Vascular Medicine. 2013 Mar 18(2) 55-62

Panagiotakos DB, Crysohoou C, Siasos G, Zisimos K, et al, Sociodemographic and lifestyle statistics of oldest old people (>80 years) living in Ikaria island: the Ikaria study Cardiol Res Pract. 2011 Feb 24;2011:679187

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.