Διατροφή

10 λόγοι για να τρως ψωμί

Αικατερίνης Καραφωτιά
12 Μαΐου 2015
33681 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pswmi thermides kai diatrofikh aksia

Το ψωμί, γεμάτο θρεπτικά συστατικά θεωρείται πλήρης τροφή και βασικό βοηθητικό τρόφιμο της διατροφή μας. Ας δούμε λοιπόν, δέκα λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε από την διατροφή μας:

  1. Βασική πηγή ενέργειας. Το ψωμί είναι μια από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων. Η ταχύτητα με την οποία το σώμα σας αφομοιώνει τους υδατάνθρακες ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού που θα επιλέξετε. Μερικοί τύποι, όπως το ψωμί σίκαλης και οι διάφορες ποικιλίες ολικής άλεσης απελευθερώνουν τα σάκχαρά τους με αρκετά σταθερό ρυθμό, τα περισσότερα ψωμιά όμως, όπως τα λευκά, απελευθερώνουν τα σάκχαρα τους γρήγορα. 
  2. Πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μόλις μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως παρέχει περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.
  3. Δεν έχει λιπαρά. 
  4. Περιέχει πρωτεΐνη. Μολονότι το ψωμί θεωρείται μια πλούσια σε υδατάνθρακες τροφή, περιέχει κάποια ποσότητα πρωτεΐνης. Δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το σώμα, όταν όμως τρώγεται μαζί με όσπρια, όπως φασόλια, συμβάλλει στη δημιουργία μιας σημαντικής πηγής πρωτεΐνης η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για χορτοφάγους. 
  5. Σημαντική πηγή ασβεστίου. Πολλά από τα αλεύρια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού ενισχύονται με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες. 
  6. Είναι γεμάτο ζωτικές βιταμίνες. Αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, όπως θειαμίνη και νιασίνη. Είναι βιταμίνες απαραίτητες για την υγεία, δεδομένου ότι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, ρυθμίζει την όρεξη και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. 
  7. Είναι πηγή σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείο που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από το στρες, τη ρύπανση και τη γήρανση. 
  8. Καλή πηγή μετάλλων. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι επίσης μια καλή πηγή μετάλλων, όπως το μαγνήσιο, που είναι απαραίτητο για υγιή οστά, κάλιο για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και ψευδαργύρου για ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. 
  9. Κύρια πηγή σιδήρου. Το ψωμί, μαζί με δημητριακά παρέχουν σχεδόν το 50% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγιή ανανέωση των κυττάρων του αίματος και τα επίπεδα ενέργειας. 
  10. Τέλος, συνδράμει στην απώλεια του βάρους. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει προκαλεί αίσθημα κορεσμού που διαρκεί.

10 logoi na valete to pswmi sth diatrofh sas

Αικατερίνη Καραφωτιά
Αικατερίνη Καραφωτιά Διαιτολόγος-Διατροφολόγος