Δίαιτα

Παγωτό: Απόλαυση χωρίς ενοχές

14 Ιουλίου 2015
17235 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Παγωτό: Απόλαυση χωρίς ενοχές

Photo source: www.bigstockphoto.com

Απέραντο γαλάζιο, κύματα, η μυρωδιά της θάλασσας, ζέστη... στοιχεία που τέρπουν την όραση, την όσφρηση, την ακοή και την αφή... Το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει η τελευταία αίσθηση, η γεύση! Για μένα, καλοκαίρι χωρίς ένα δροσερό παγωτό, δεν νοείται! Και αν η σκέψη των θερμίδων παρεμβάλλεται δυσάρεστα σε αυτό το σκηνικό, απλά διώξτε τη, κάνοντας τη σωστή επιλογή παγωτού και κολυμπώντας λίγα μόνο λεπτά παραπάνω κάθε μέρα!

Όλα ξεκινάνε από τη σκέψη

Συχνά στις διαιτολογικές συνεδρίες μου, βλέπω άτομα που, προκειμένου να αποφύγουν τις θερμίδες, καταφεύγουν στη λύση του να μην φάνε καθόλου παγωτό όλο το καλοκαίρι. Αυτό, βέβαια, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να τους γυρίσει boomerang, αφού στέρηση στη στέρηση... στην πρώτη στιγμή αδυναμίας θα υποκύψουν και θα φάνε σχεδόν βουλιμικά ό,τι γλυκό βρεθεί μπροστά τους, παίρνοντας μαζεμένες όλες εκείνες τις θερμίδες που είχαν γλιτώσει, αποφεύγοντας το παγωτάκι.

Έχει συμβεί και σε εσάς, έτσι δεν είναι;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όταν δεν ικανοποιείτε την βιολογική ανάγκη σας για γεύση το σώμα σας αντιδρά... με πολλούς τρόπους: νεύρα, δυσαρέσκεια, πονοκέφαλο, υπερκατανάλωση άλλου φαγητού! Ως εκ τούτου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φάτε ένα παγωτό, φροντίζοντας όμως να επιλέξετε σωστά.

Ισορροπημένη επιλογή παγωτού

Επιλέξτε ένα παγωτό που συνδυάζει γεύση με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες από όλα τα θρεπτικά συστατικά. Δεν έχετε λοιπόν, παρά να παρατηρήσετε τις ετικέτες. Συνήθως, αυτό που ανεβάζει τις θερμίδες στα παγωτά είναι η ζάχαρη και τα λιπαρά. Επιλέξτε λοιπόν, το παγωτό που έχει τα χαμηλότερα.

Μια σπουδαία ανακάλυψη των τελευταίων ετών είναι η στέβια- που προσφέρει φυσική γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης- έτσι λέγονται οι γλυκαντικές ύλες της στέβιας- πολύ πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχουν αξιοποιηθεί και στην παγωτοβιομηχανία, προσφέροντας προϊόντα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πλήρη σε ζάχαρη και θερμίδες παγωτά. Παρόλο που έχουν μόνο 158kcal ανά κυπελλάκι. Ένα παγωτό που περιέχει ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, πόσο μάλλον όταν ορισμένες από αυτές προέρχονται από μια φυσική πηγή όπως η στέβια, αποτελεί σύμμαχο στη διατήρηση του βάρους, αλλά και της γεύσης. Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο: με κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας ή κρέμα βανίλια ή κακάο!

Πώς θα κάψετε τις θερμίδες ενός παγωτού;

Έστω ότι επιλέξατε το παγωτού με τις 158kcal. Για να τις κάψετε, αρκεί μία ακόμη βουτιά για χαλαρό κολύμπι 30 λεπτών ή 13 λεπτά κυνηγητό με τα παιδιά σας ή 40 λεπτά δουλειές στο σπίτι. Αν όμως επιλέγατε ένα παγωτό των 500kcal θα θέλατε 70 παραπάνω λεπτά κολύμπι, μισή ώρα παραπάνω κυνηγητό με τα παιδιά και 50 παραπάνω λεπτά δουλειές στο σπίτι.

Οι χρόνοι αυτοί αφορούν σε έναν μέσο υγιή ενήλικα με φυσιολογικό βάρος, ανάλογα πόσο απέχετε από αυτό, μπορεί να σας αντιστοιχούν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι χρόνοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό, αντί να έχετε τύψεις που απολαύσατε ένα πολύ ωραίο παγωτό... απλά, να κάψετε τις θερμίδες αποκαθιστώντας την ισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Πλέον, έχετε το διατροφικό κριτήριο για να επιλέξετε σωστά, αλλά και να απολαύσετε ξέγνοιαστα το καλοκαίρι σας, όπως όταν ήσασταν παιδιά. Καλό καλοκαίρι!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Espinoza MI, Vincken JP, Sanders M, Castro C, Stieger M, Agosin E. Identification, quantification, and sensory characterization of steviol glycosides from differently processed Stevia rebaudiana commercial extracts. J Agric Food Chem. 2014 Dec 10;62(49):11797-804.

Hetherington MM, Stoner SA, Andersen AE, Rolls BJ. Effects of acute food deprivation on eating behavior in eating disorders. Int J Eat Disord. 2000 Nov;28(3):272-83.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.