ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
eirini kyra diaitologos diatrofologos

Ειρήνη Κύρα

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
193524 Προβολές

Σπουδές

Ήταν το 2006 όταν πρωτοπέρασα τις πύλες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φοίτησα στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής.

Θέλοντας να ανακαλύψω την επιστήμη της διατροφής μέσα από ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, ταξίδεψα το 2010 στη Μ. Βρετανία και ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με εξειδίκευση στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου και έζησα για ένα χρόνο - σαν στη μαγική σχολή του Χάρι Πότερ.

Το 2022 επιλέγω να φρεσκάρω τις γνώσεις μου στην Αθλητική Διατροφή, πραγματοποιώντας αντίστοιχη εκπαίδευση από το Linnéuniversitet της Σουηδίας (ναι, ναι, πολύ-πολιτισμικές επιρροές ☺) και κερδίζοντας πολύτιμη τριβή με τον αγωνιστικό χώρο.

Απασχόληση

Σήμερα, τον περισσότερο επαγγελματικό μου χρόνο καταλαμβάνουν οι εξ’ αποστάσεως διαιτολογικές συνεδρίες που πραγματοποιώ! Στη νέα, on line πραγματικότητα, δε με υπέβαλλε μόνο ο COVID-19, αλλά και το γεγονός ότι είμαι μόνιμη κάτοικος Σουηδίας από το 2019 που έγινα και μανούλα.

Με τα άτομα που με εμπιστεύονται πραγματοποιούμε συνεδρίες διατροφικής συμβουλευτικής ή διαιτολογικής παρακολούθησης κυρίως για:

  • τη διαχείριση βάρους,
  • την επίτευξη προσωπικής ευεξίας,
  • τη πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, διαβήτης κλπ) όταν εμφανίζονται πρώτα συμπτώματα και,
  • τη διατροφή κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, το θηλασμό και την εισαγωγή στερεών τροφίμων σε βρέφη και ειδικότερα το baby led weaning

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, στο τέλος της συνεργασίας μου με κάθε πελάτη να έχει καταφέρει να γίνει ο διαιτολόγος του εαυτού του, να τρώει με συνειδητότητα και να νιώθει καλά με το σώμα του.

eirini kira diaitologos

Οι εξατομικευμένες συνεδρίες ήταν η βάση με ό,τι καταπιανόμουν από όταν αποφοίτησα. Ωστόσο, το 2017 και για 2 χρόνια επέστρεψα σαν μερική απασχόληση σε έναν χώρο που αποτελεί έμπνευση για εμένα, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ως βοηθός ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά προγράμματα που μελετούν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, την ανάπτυξη και την κατάσταση υγείας τους. Τον ίδιο χρόνο, δίδαξα μαθήματα διατροφής και ψυχολογίας της διατροφής σε σπουδαστές ιδιωτικού ΙΕΚ.

Το επαγγελματικό μου ντεμπούτο όμως, που ήταν πραγματικό «σχολείο» για μένα, ήταν τα 5 χρόνια full  time εργασίας στο επιστημονικό τμήμα του medNutrition υλοποιώντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής. Συμμετέχοντας σε ομιλίες, για σχολεία αλλά και για κοινό επαγγελματιών, σε τηλεοπτικές παρουσίες, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε συγγραφή και επιμέλεια βιβλίων και πολλές ακόμη δημιουργικές δραστηριότητες!

Παλιότερα δε, είχα εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης στα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός" και "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" βιώνοντας και τις απαιτήσεις ενός κλινικού περιβάλλοντος.

Κατάρτιση

Από νωρίς είχα καταλάβει ότι μια πετυχημένη διαιτολογική συνεδρία δε μπορεί παρά να χρειάζεται και δεξιότητες συμβουλευτικής και επικοινωνίας για να υποστηρίξουν μια πραγματική αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά! Γι’ αυτό και έχω πραγματοποιήσει κατά καιρούς μια σειρά ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

  1. NLP Wellbeing Diploma (2018) από Dynamic Equilibrium System. Με το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, η γλώσσα (λεκτική και μη) αποκαλύπτει τα πραγματικά θέλω, τα ουσιαστικά κίνητρα, όσες σκέψεις σαμποτάρουν και όσες ενθαρρύνουν την αλλαγή συμπεριφοράς.
  2. Οι «Δεξιότητες επικοινωνίας για διαιτολόγους» (2014) από το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ), με βοήθησαν να μπορώ να μπω στη θέση του διαιτώμενου και να τον βοηθήσω πιο αποτελεσματικά μέσω βασικών αρχών ενεργητικής ακρόασης και ειλικρινούς ενσυναίσθησης.
  3. Το «Πέρα από τα όρια της Δίαιτας» (2013) είναι ένα πρόγραμμα και πάλι από το ΚΕΨΕΦ, που διαχειρίζεται την χρόνια παχυσαρκία. Μπορεί να αξιοποιηθεί μεμονωμένα ή συνολικά ιδανικά σε ομάδες διαιτώμενων και μερικά θέματα που πραγματεύεται είναι η εικόνα σώματος και οι κοινωνικές πιέσεις.
  4. Έχω παρακολουθήσει επιπλέον, τα σεμινάρια Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (2012) που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών υπό την ομπρέλα του National Centre of Eating Disorders της Μ. Βρετανίας.

Οι εξελίξεις στον τομέα της Διατροφής είναι πολλές και γι' αυτό ενημερώνομαι τακτικά από σχετικές ημερίδες και συνέδρια.

Κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα!

Παραμένω μέρος της συντακτικής ομάδας του medNutrition όπου μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μου. Ένα δείγμα μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

Eνδιαφέροντα

Μου αρέσει να ταξιδεύω και να εγκλωβίζω τις εικόνες σε φωτογραφίες (εκτός από τη μνήμη μου :) ). Μου αρέσει επίσης να πειραματίζομαι με τις γεύσεις και να μαγειρεύω καθώς πιστεύω ότι ένα απολαυστικό πιάτο μπορεί να είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό. Αγαπώ πολύ τη γιόγκα και για την εκγύμναση αλλά και για τη γείωσή που προσφέρει… αλλά τα τελευταία 2 χρόνια, η μόνη μου γυμναστική είναι το περπάτημα και το παιχνίδι στην παιδική χαρά (μαμάδες καταλαβαίνετε)! Λατρεύω τη φύση και δεν χάνω ευκαιρία να επισκεφτώ λίμνη, θάλασσα, δάσος και να την αφουγκραστώ με όλες μου τις αισθήσεις.

Στοιχεία Επικοινωνίας

(+30) 6946724901