ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
eirini kyra diaitologos diatrofologos

Ειρήνη Κύρα

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
65604 Προβολές

Σπουδές

Ήταν το 2006 όταν πρωτοπέρασα τις πύλες του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φοίτησα στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, θέλησα να ανακαλύψω την επιστήμη της διατροφής μέσα από ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2010, ταξίδεψα στη Μ. Βρετανία και ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με εξειδίκευση στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου και έζησα για ένα χρόνο - σαν στη μαγική σχολή του Χάρι Πότερ.

Στη πτυχιακή μου διατριβή αναρωτήθηκα κατά πόσο τελικά, στην Ελλάδα ακολουθούμε το μεσογειακό μοντέλο διατροφής και πώς σχετίζεται αυτό με το διαβήτη (μελέτη MEDIS). Στη μεταπτυχιακή μου διατριβή ασχολήθηκα με τις φυτικές ίνες και συγκεκριμένα το ψύλλιο, έλεγξα την επίδρασή τους στο κορεσμό και στο σωματικό βάρος και πειραματίστηκα με διαφορετικούς τρόπους ευχάριστης κατανάλωσής τους. Φυσικά, οι ερευνητικές εργασίες στο μεταπτυχιακό επίπεδο ήταν περισσότερες και αφορούσαν στη παιδική παχυσαρκία, στη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής κ.ά.

Απασχόληση

Σήμερα, τον περισσότερο επαγγελματικό μου χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές μου συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσα, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, στο τέλος της συνεργασίας μου με κάθε πελάτη να έχει καταφέρει να γίνει ο διαιτολόγος του εαυτού του, να τρώει με συνειδητότητα και να νιώθει καλά με το σώμα του.

Επιπλέον, από το Μάρτιο του 2017 επέστρεψα σαν μερική απασχόληση σε έναν χώρο που αποτελεί έμπνευση για εμένα, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ως βοηθός ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά προγράμματα που διερευνούν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, την ανάπτυξη και την κατάσταση υγείας τους.

Εξοπλισμένη με πολλά εφόδια από το μεταπτυχιακό μου, όταν γύρισα στην Ελλάδα και σαν πρώτα επαγγελματικά βήματα, εργάστηκα part time στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής για την ενημέρωση ειδικών πάνω σε νέες μελέτες και διατροφικές εξελίξεις. Το επαγγελματικό μου ντεμπούτο όμως, που ήταν πραγματικό «σχολείο» για μένα, ήταν τα 5 χρόνια full (και παραπάνω) time εργασίας στο επιστημονικό τμήμα του medNutrition υλοποιώντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής. Συμμετέχοντας σε ομιλίες, για σχολεία αλλά και για κοινό επαγγελματιών, σε τηλεοπτικές παρουσίες, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σε συγγραφή και επιμέλεια βιβλίων και πολλές ακόμη δημιουργικές δραστηριότητες!

Παλιότερα δε, είχα εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης στα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός" και "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" βιώνοντας και τις απαιτήσεις ενός κλινικού περιβάλλοντος.

Κατάρτιση

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης έχω ολοκληρώσει δύο προγράμματα ψυχολογικής προσέγγισης της διαιτολογικής πράξης που με βοήθησαν πολύ να κατανοήσω τους πελάτες στο διαιτολογικό γραφείο και να τους βοηθήσω έτσι, πιο αποτελεσματικά, το "Πέρα από τα όρια της Δίαιτας" και "Δεξιότητες επικοινωνίας και συμβουλευτικής για διαιτολόγους" που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ).

Έχω παρακολουθήσει επιπλέον, τα σεμινάρια Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών υπό την ομπρέλα του National Centre of Eating Disorders της Μ. Βρετανίας.

Οι εξελίξεις στον τομέα της Διατροφής είναι πολλές και γι' αυτό ενημερώνομαι τακτικά από σχετικές ημερίδες και συνέδρια με θέμα τη διατροφή ενώ παράλληλα ολοκληρώνω στα πλαίσια αυτά, τα σεμινάρια LLL του Ευρωπαϊκού Φορέα Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής (ESPEN) για την απόκτηση του αναγνωρισμένου από την ESPEN διπλώματος στην Κλινική Διατροφή.

Eνδιαφέροντα

Μου αρέσει να ταξιδεύω και να εγκλωβίζω τις εικόνες σε φωτογραφίες (εκτός από τη μνήμη μου :) ). Μου αρέσει επίσης να πειραματίζομαι με τις γεύσεις και να μαγειρεύω καθώς πιστεύω ότι ένα απολαυστικό πιάτο μπορεί να είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό. Κρατώ τον εαυτό μου σε φόρμα κάνοντας ποδήλατο σε κάθε ευκαιρία εξερευνώντας τις παραλιακές ακτές της Αθήνας!

Στοιχεία Επικοινωνίας

6946724901