Δίαιτα

Η «δίαιτα» της μερίδας

της Ειρήνης Κύρα & του Δημήτρη Αθανασιάδη
10 Δεκεμβρίου 2015
26985 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η «δίαιτα» της μερίδας

Μιλώντας για τις μερίδες η συζήτηση έχει πάντοτε ενδιαφέρον μιας και το μέγεθός τους έχει αλλάξει σημαντικά με τα χρόνια και ευθύνεται εν μέρει για την συνεχώς ανοδική τάση της παχυσαρκίας. Στην εκπομπή «Υγεία πάνω απ'όλα» με την Φωτεινή Γεωργίου ήμαστε προσκεκλημένοι για να συζητήσουμε πως μπορούμε να ελέγξουμε τις μερίδες που σερβίρουμε και κατ'επέκταση καταναλώνουμε, προλαμβάνοντας την αύξηση βάρους.

Βασικό το μέγεθος του πιάτου

Το πρώτο και βασικό στοιχείο που αναφερθήκαμε ήταν το μέγεθος του πιάτου στο οποίο σερβίρουμε που πρέπει να είναι κοντά στα πρότυπα του παλιού σερβίτσιου της μαμάς ή διαφορετικά κοντά στα 25 εκατοστά διάμετρο. Ανακαλύψαμε βέβαια, για ακόμη μια φορά από την «αυτοψία» της δημοσιογράφου σε ένα εστιατόριο ότι οι μερίδες που σερβίρουν εκεί, μόνο κοντά στα διατροφικά πρότυπα δεν είναι.

Κάτι που είχαμε αναδείξει και με την έρευνα που είχε κάνει το medNutrition για την καμπάνια Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει! Κάπως έτσι είχε προκύψει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μεγέθους της μερίδας όπου και φωτογραφήσαμε τις μερίδες διαφόρων φαγητών σε σύγκριση με καθημερινά αντικείμενα για να είναι πιο εύκολη η απεικόνιση τους.

Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες παρουσιάσαμε κα συζητήσαμε και στο στούντιο με την δημοσιογράφο. Και επειδή οι περισσότεροι είμαστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, για να μην χάσετε τον προγραμματισμό σας στο φαγητό που καταναλώνετε, θα ακούσετε εύκολα tips για το πώς να μεταφέρετε τις μερίδες μέσα σε ένα τάπερ, απολαμβάνοντας υγιεινό σπιτικό φαγητό και εκτός σπιτιού!

Οι μερίδες ωστόσο αφορούν όλα τα γεύματα και πολλές φορές, στα πλαίσια να ξεκινήσει κάποιος μια δίαιτα, αρχίζει και περιορίζει τη μερίδα του πρωινού, η οποία όμως είναι πολύ στερητική και οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων αργότερα μέσα στην ημέρα. Ναι στην ποιότητα της μερίδας, αποφεύγοντας τυρόπιτες, σπανακότπιτες απ΄έξω, αλλά είναι σημαντικό να είναι προσαρμοσμένη πάνω σε εσάς.

Τι σχέση έχει το χρώμα;

Κρατάμε όμως, για τελευταίο ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που έχει να κάνει με το χρώμα του φαγητού, του σερβίτσιου και του τραπεζομάντιλου... τι σχέση να έχουν άραγε αυτά μεταξύ τους; Θα σας πούμε ότι όλα αυτά επηρεάζουν το οπτικό ερέθισμα που ορίζει τη μερίδα που θα σερβίρετε -άλλωστε το μάτι χορταίνει πρώτα όπως γνωρίζετε. Ιδανικά λοιπόν, θα θέλατε ένα φαγητό με χρώμα αντίθετο με το πιάτο σας και ένα τραπεζομάντιλο στο ίδιο χρώμα του πιάτου! Γιατί; Η εξήγηση δίνεται στο απόσπασμα της εκπομπής που ακολουθεί.

Έκπομπή: Υγεία πάνω απ' όλα Δημοσιογράφος: Φωτεινή Γεωργίου Κανάλι: ΑΝΤ1

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.

Δημήτρης Αθανασιάδης
Δημήτρης Αθανασιάδης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.