Ψυχολογία

Εξάντληση του εγώ

02 Ιουλίου 2017
25731 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras pou trwei pizza mprosta se gynaika pou trwei mhlo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο Daniel Kahneman στο βιβλίο «Σκέψη, αργή και γρήγορη» αναφέρεται στην «εξάντληση του εγώ».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε μελέτες επιστημονικής ομάδας (ομάδα Baumeister) τα ευρήματα των οποίων καταλήγουν επανειλημμένως στο εξής:

η προσπάθεια θέλησης ή αυτοελέγχου είναι κουραστική, αν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας για να κάνετε κάτι, θα είστε λιγότερο πρόθυμοι ή λιγότερο ικανοί να ασκήσετε αυτοέλεγχο μόλις εμφανιστεί η επόμενη πρόκληση

«Εξάντληση του εγώ» και δίαιτες αδυνατίσματος

Με τον όρο «εξάντληση του εγώ» μπορούμε να εξηγήσουμε εύκολα γιατί κάποιος εν τέλει μπορεί να παρεκτραπεί από μια δίαιτα αδυνατίσματος. Όταν επιβάλλεις σε κάποιον να έχει αυτοέλεγχο, αυτό δημιουργεί υψηλές σε ενεργειακό κόστος λειτουργίες του εγκεφάλου. Έτσι, αυτή η «εξάντληση του εγώ» από την υπερέκθεση σε λιπαρά ή με πολύ ζάχαρη εδέσματα θα προκαλέσει από τη μεριά της, απώλεια ή έστω μείωση κινήτρων για συνέχιση μιας προσπάθειας αδυνατίσματος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην υπάρχουν σοκολάτες, μπισκότα και λοιπά εύγευστα σνακ στην περιοχή δράσης του διαιτόμενου, εφόσον κάνει προσπάθεια αδυνατίσματος.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Άτομα που κάνουν εργασία, η οποία απαιτεί υψηλό δείκτη συγκέντρωσης καλό είναι να μην μένουν πολλές ώρες νηστικοί. Στο ίδιο βιβλίο ο Daniel Kahneman περιγράφει ότι η «εξάντληση του εγώ» μπορεί να καθορίσει λανθασμένα την κρίση μας και την απόφαση μας, ακόμα και για σημαντικά ζητήματα.

Αναφέρεται σε πείραμα που έγινε σε νηστικούς και κουρασμένους δικαστές, οι οποίοι στρέφονταν στην ευκολότερη, βολικότερη προεπιλεγμένη απόφαση (πχ άρνηση αποφυλάκισης). Η κούραση και η πείνα (πόσο μάλλον όταν συνυπάρχουν) μπορεί λοιπόν να επηρεάσουν και τη ζωή των άλλων κάποιες φορές (αυτό το μήνυμα αφορά και τους ..εργοδότες).

Μια κατακλείδα

Γι’ αυτό, λοιπόν:

  1. Είναι προτιμότερα τα μικρά και συχνά γεύματα
  2. Είναι σημαντικός ο έλεγχος ερεθισμάτων και η συνδρομή των γύρω μας (..μην τρώτε πίτες με σουβλάκι κάθε μέρα μπροστά τους, ούτε την καλύτερη σοκολατόπιτα).

Έτσι, μπορούν να υφίστανται τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας και ικανότητας αυτοελέγχου.

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"