Δίαιτα

Η διακοπή καπνίσματος μπορεί να... βοηθήσει την απώλεια βάρους

31 Μαΐου 2017
6891 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
tsigara kai mezoura

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι γνωρίζουμε για τη διακοπή του καπνίσματος;

Μπορεί η διακοπή καπνίσματος να αυξήσει, ή να μειώσει το βάρος σας; Μπορεί η αποχή από το κάπνισμα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους; Μήπως ένας από τους σημαντικούς λόγους μη διακοπής του καπνίσματος για μερικούς ανθρώπους είναι η αύξηση του σωματικού τους βάρους; Για να δούμε τι έχουν δείξει διάφορες έρευνες και ποιοι μηχανισμοί εμπλέκονται σε αυτό.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστηρίζει ότι το κάπνισμα μειώνει τις ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνει ένας καπνιστής και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λειτουργία της γκρελίνης, μιας ορμόνης που είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη της όρεξης.


Εφαρμογή: Υπολόγισε δωρεάν εδώ το Βασικό σου Μεταβολισμό [APP]


Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το βάρος;

Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος όρος κιλών που παίρνει κάποιος άνθρωπος, όταν σταματήσει το κάπνισμα είναι 4-5 κιλά

Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας! Μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα χωρίς να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος.

Ας δούμε πρώτα τους λόγους που μπορεί κάποιος να πάρει βάρος αφού σταματήσει το κάπνισμα.

  • Μειώνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα.
  • Αυξάνονται τα τσιμπολογήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αφού ο καπνιστής ψάχνει να αντικαταστήσει το συνήθειο του καπνίσματος με κάτι άλλο που πάλι να χρειάζεται να κάνει την ίδια κίνηση π.χ. μετακίνηση του χεριού στο στόμα.
  • Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την όρεξη, οπότε η διακοπή του οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.
  • Πολλές φορές το φαγητό αρχίζει να έχει καλύτερη γεύση μετά τη διακοπή του καπνίσματος με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να αναζητά όλο και περισσότερα φαγητά προς κατανάλωση.
  • Έρευνες έδειξαν ότι η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό και καταστέλλει την όρεξη. Άρα άτομα τα οποία διακόπτουν το κάπνισμα καίνε λιγότερες θερμίδες

Ποιες πρακτικές να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε την αύξηση βάρους;

Φυσική δραστηριότητα

Είναι ευρέως γνωστό ότι με την αύξηση της μυϊκής μάζας στο ανθρώπινο σώμα, αυξάνεται και ο μεταβολισμός, οι θερμίδες δηλαδή που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση. Οπότε η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, μέτριας έντασης, μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό.

Υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα

Αντικατάσταση της συνήθειας κίνησης του χεριού στο στόμα, με υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα, όπως για παράδειγμα φρέσκα φρούτα εποχής, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, κράκερς διαίτης, γιαούρτι, κομμένα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγουράκι, μπρόκολο, πιπεριές). Μπορείτε ακόμα να εφοδιαστείτε με καραμέλες χωρίς ζάχαρη, ούτως ώστε να κρατάτε το στόμα σας απασχολημένο.

Μικρά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει την ενίσχυση του μεταβολισμού. Οπότε καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα μεγάλα γεύματα και να τρώμε πιο συχνά μέσα στη μέρα.

Οργανώστε τα γεύματα σας

Οργανωθείτε από την προηγούμενη μέρα! Προγραμματίστε για το τι θα καταναλώσετε στα γεύματα και τα σνακ σας, ούτως ώστε να αποφύγετε τα επεισόδια υπερφαγίας και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφίμων υψηλά σε θερμίδες.

Συνεπώς με καλές πρακτικές και μια ισορροπημένη διατροφή η αύξηση βάρους δεν είναι αλληλένδετη με την διακοπή του καπνίσματος!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Lung Foundation. (2016) "Small study shows the effects of smoking on reducing calorie intake." ScienceDaily. [online] Available at:<www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160905064449.htm>

Shaw, G. (2016) “Stopping Weight Gain While Quitting Smoking-Many people who quit smoking gain 10 pounds, but not you.” WebMD Feature Archive. [online] Available at: http://www.webmd.com/smoking-cessation/features/stopping-weight-gain-while-quitting-smoking

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.