Κουζίνα

Φολέγανδρος: Βγαλμένη από μιαν άλλη εποχή

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
03 Νοεμβρίου 2015
22152 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φολέγανδρος: Βγαλμένη από μιαν άλλη εποχή

Φολέγανδρος..

Παίρνοντας το όνομά της από τον γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, η Φολέγανδρος στέκει αρχοντικά στις νότιες Κυκλάδες, ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο! Υπερβολικά βραχώδης και ασύγκριτα όμορφη, η Φολέγανδρος ξεχωρίζει για τη Χώρα της, έναν από τους δύο κύριους οικισμούς της. Χτισμένη πάνω στο βράχο 200 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Χώρα της Φολεγάνδρου θεωρείται μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων, προσφέροντας στον επισκέπτη θέα που κόβει την ανάσα.

Περπατώντας στα σοκάκια της χώρας εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί το CNN πρόσφατα συμπεριέλαβε τον οικισμό αυτό στη λίστα με τα επτά ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Στενά δρομάκια, μεγάλες πλατείες, μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, άνθρωποι να γεύονται τοπική ρακή συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς.

Περπατήστε στο Κάστρο, τον οικισμό όπου οι Φολεγανδρινοί συνήθιζαν να κρύβονται για να γλιτώσουν από τους πειρατές της εποχής, συνεχίστε στη Πούντα, την πολυφωτογραφημένη άκρη της Χώρας πλάι στο γκρεμό και ανηφορίστε για την Παναγιά!

Η Παναγιά είναι το εκκλησάκι στην κορυφή του βράχου, χτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών, από το οποίο μπορείς να θαυμάσεις τόσο το ηλιοβασίλεμα, όσο και ολόκληρο τον οικισμό της Χώρα στα πόδια σου. Μην ξεχάσετε επίσης να επισκεφτείτε την Άνω Μερά, τον έτερο μεγάλο οικισμό του νησιού και το λαογραφικό του μουσείο.

Οι παραλίες του νησιού είναι κατά κόρον άγριες με κρυστάλλινα νερά με το Κάτεργο να αποτελεί την πλέον γνωστή παραλία. Αν αναζητάτε μια πιο αμμουδερή εναλλακτική, η παραλία της Αγκάλης ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Τι να γευτείτε στο νησί;

Ματσάτα

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγετε από το νησί αν δεν γευτείτε τα ματσάτα, το τοπικό παραδοσιακό πιάτο. Τα ματσάτα είναι χειροποίητα και πολύ νόστιμα φρέσκα ζυμαρικά, τα οποία συνοδεύονται με κρέας. Οι Φολεγανδρινοί συνηθίζουν να τα συνοδεύουν με κόκορα κοκκινιστό, ωστόσο στα αμέτρητα ταβερνάκια του νησιού μπορείτε να τα συνοδέψετε με οποιοδήποτε κρέας υπάρχει στο κατάλογο- από κοτόπουλο μέχρι... σουτζουκάκια... Τα ματσάτα θα αποτελέσουν έναν από τους λόγους που με σιγουριά θα σας κάνει να θέλετε να επιστρέψετε στο νησί!

Σουρωτό

Επίσης, η Φολέγανδρος είναι γνωστή για το ντόπιο μαλακό τυρί της, το σουρωτό, το οποίο σερβίρεται και μόνο του αλλά μπορείτε να το απολαύσετε και ως γέμιση σε πίτες! Η καλασούνα (Φολεγανδρινή τυρόπιτα) είναι η πλέον διάσημη πίτα, που περιέχει το σουρωτό και στο νησί θα έχετε πολλές ευκαιρίες να την απολαύσετε!

Παραδοσιακά γλυκά

Επιπλέον, οι λιγοστοί κάτοικοι της Φολεγάνδρου παράγουν υψηλής ποιότητας μέλι. Αγοράστε λίγα βαζάκια πριν την επιστροφή σας στην πόλη ή απολαύστε το σαν συστατικό του Φολεγανδρινού παστελιού ή της καρπουζένιας, μιας γλυκιάς πίτας που έχει σαν πρώτες ύλες -εκτός από το μέλι- Καρπούζι και σουσάμι...

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.