Κουζίνα

Σαφάρι... γεύσεων στην Αφρική

20 Οκτωβρίου 2010
16116 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
zwa me fonto to hliovasilema sthn afrikh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Την Αφρική δεν τη φωτογραφίζεις ...τη βιώνεις και τη νιώθεις!

Το σαφάρι στις αφρικανικές χώρες αποτελεί μια πρωτόγνωρη, εντυπωσιακή, μαγική και αξέχαστη εμπειρία.  Σου δίνει τη δυνατότητα να νιώσεις το ζωικό βασίλειο σε όλο του το μεγαλείο. Όπου κι αν σταθείς, όπου κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να ξεχυθεί, αντιλαμβάνεσαι κάποιο γνήσιο εκπρόσωπο των άγριων ζώων της Αφρικής. 

Διατροφικά, οι προκλήσεις μεγάλες και ελκυστικές, ωθούν  τους γευστικούς σου κάλυκες να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι γαστρονομίας που απογειώνει τις αισθήσεις. Όλα τα τρόφιμα απαντώνται στη φυσική τους μορφή, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, σερβίρονται λιτά, μα αποδίδουν το μέγιστο της μαγειρικής απόλαυσης. Οι κουζίνες μικρές, γραφικές, πρωτόγονες, θα έλεγε κανείς, είναι γεμάτες μυρωδιές και αέρα πικάντικων λιχουδιών.

Πρωινό

Καθώς οι πρώτες χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τον ουρανό, το άρωμα του τοπικού καφέ, έξω από τη σκηνή, σε μαγνητίζει και αποτελεί πραγματικό δέλεαρ για να εγκαταλείψεις τη θαλπωρή του κρεβατιού.  Ένας καφές Swahili είναι ένα ιδανικό πρωινό ρόφημα. 

Καφές των Swahili (μερίδες 4)

Συστατικά: 2-3 κούπες νερό, 4 κουταλιές σούπας τοπικό καφέ, 2 ξυλαράκια κανέλα, 3 κομ. κάρδαμο, 4 κομ. γαρίφαλο, 4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση: Βράζετε τα μπαχαρικά μέσα σε νερό, σε καλυμμένο σκεύος, για 7 λεπτά. Προσθέτετε τον καφέ και τη ζάχαρη και το αφήνετε να βράσει καλά. Σερβίρετε σε κούπα.  

Στη συνέχεια και πριν ξεκινήσεις για το πρωινό σαφάρι, ένα απολαυστικό breakfast, θα σου δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε φρέσκα φρούτα, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, γλυκά, κουλουράκια, σπιτικό μούσλι, γιαούρτι, τοστ, μαρμελάδες, λουκάνικα, μπέικον, τηγανητά ή βραστά αυγά, ομελέτα. Η ποικιλία των τροφίμων προσφέρει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς και βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, για να «σπάσει η ασιτία» (break-fast) και να ξεκινήσει δυναμικά η ημέρα.

Cinnamon Rolls (κουλουράκια κανέλας)

Συστατικά: 2 κουταλιές σούπας μαγιά, 360 γραμ. αλεύρι, 285 ml νερό, 3 κουταλιές σούπας βούτυρο, καστανή ζάχαρη και σκόνη κανέλας.

Εκτέλεση: Ανακατεύετε τα τρία πρώτα συστατικά, ώστε να γίνει μια ζύμη. Έχοντας αλειμμένα τα χέρια σας με βούτυρο, πλάθετε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, δίνοντας της σχήμα σαλιγκαριού. Τέλος, ρίχνετε επιφανειακά την καστανή ζάχαρη και τη σκόνη κανέλας και ψήνετε στο φούρνο για 35 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσουν.

Γεύμα


Το μεσημέρι, σε βρίσκει γεμάτο από τις συγκλονιστικές σκηνές της άγριας ζωής των ζώων, και περιμένεις με ανυπομονησία το γεύμα στο campus, όπου θα ανταλλάξεις τις εμπειρίες και τις εικόνες σου με τους υπόλοιπους ταξιδιώτες. Αν έχεις απομακρυνθεί αρκετά από το campus, τότε ένα κατάλληλα προετοιμασμένο «lunch box» θα καλύψει τις θερμιδικές σου ανάγκες, στήνοντας μια πρόχειρη τραπεζαρία στη σκιά των δέντρων. Αν επιστρέψεις στο campus, το γεύμα περιλαμβάνει: σούπα λαχανικών, ζεστό ψωμί, αλλαντικά, τυριά, κρέας, κοτόπουλο, ρύζι, πατάτες, ψάρι, σαλάτες, μπίρα ή κρασί, γλυκό. Κι αυτό το γεύμα καλύπτει τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά (κυρίως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος), για μια ιδιαίτερα κοπιαστική μέρα.

Gazpacho Soup (1ο πιάτο)

Συστατικά: 1½ κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ φλ πράσινο πιπέρι, ½ φλιτζάνι αγγούρι ψιλοκομμένο, 500ml ντοματοχυμό, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, ½ κουταλιά γλυκού κύμινο, 1 κουταλιά σούπας αλάτι, φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι, 50ml ελαιόλαδο, 5ml ξίδι από λευκό κρασί. 


Εκτέλεση: Ανακατέψτε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το πράσινο πιπέρι και το αγγούρι. Τοποθετήστε το μείγμα σε μίξερ, μέχρι να γίνει σαν πουρές. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγαλύτερο μπολ και προσθέστε το ντοματοχυμό, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Κάλυψε το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει για 2 -3 ώρες. Ανακάτεψε με ελαιόλαδο και ξίδι πριν την σερβίρετε.

Vitello Tonnato - Veal with Tuna fish (κυρίως πιάτο)

Συστατικά (για 6-8 μερίδες): 700 γραμ. φιλέτο μοσχαρίσιο, 150 γραμ.  τόνο σε λάδι, 2 ποτήρια λευκό κρασί, 25 γραμ. κάππαρη σε ξίδι, ένα μικρό κομμάτι λεμονόφλουδας, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 1 κομμάτι σέλινο ψιλοκομμένο, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 γαρίφαλο, 1 φύλλο δάφνης, 250 γραμ. μαγιονέζα, λίγο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Δέστε με σπάγκο το μοσχαρίσιο κομμάτι, για να διατηρήσει το σχήμα του, ενώ μαγειρεύεται. Βάλτε στο μάτι της κουζίνας μια κατσαρόλα με κρασί και νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας. Ρίξτε μέσα το σκόρδο, το φύλλο δάφνης, τη λεμονόφλουδα και το μαϊντανό και όταν πάρει την πρώτη βράση προσθέστε αλάτι και πιπέρι για τη γεύση. Σε 1 ώρα περίπου θα είναι έτοιμο. Στραγγίζετε το κρέας και μαζεύετε όλους τους χυμούς που έχει βγάλει. Τοποθετήστε το χυμό σε μίξερ μαζί με τον τόνο και την κάππαρη, προσθέστε μαγιονέζα και ανακατέψτε μέχρι να πολτοποιηθεί. Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο δίσκο. Περιχύατε με το πολτοποιημένο μείγμα και βάλτε τον μαϊντανό στην κορυφή του κρέατος.

Baked Mangoes  (επιδόρπιο)

Συστατικά (για 6 μερίδες): 3 ώριμα μάνγκο, μέλι, κανέλα, γαρίφαλο, 1 φυλλαράκι φρέσκιας μέντας.

Εκτέλεση: Κόψτε τα μάνγκο στη μέση, απλώστε λίγο μέλι και κανέλα και βάλτε τα στο φούρνο. Τα αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.  Προσθέστε 2 ολόκληρα γαρίφαλα σε κάθε μισό μάνγκο.

Απογευματινό

Μετά το χορταστικό γεύμα, ο οδηγός του Land Rover μας κάνει νόημα να πλησιάσουμε. Είναι όλα έτοιμα για την απογευματινή μας περιπέτεια και τη γεμάτη δράση βόλτα μας στους χρυσαφένιους αφρικανικούς λόφους. Δεν παραλείπει να φορτώσει στο jeep παγωμένα αναψυκτικά, νερό και τσάι. Πράγματι, η διαδρομή απολαυστική, το θέαμα συναρπαστικό, δίνοντας στη μέρα σας το καλύτερο τελείωμα.
Ο ήλιος παύει να στέκεται αγέρωχος και γέρνει σιγά - σιγά πίσω από τους απέραντους ορεινούς όγκους, «εκτοξεύοντας» πορφυροκίτρινους χρωματικούς συνδυασμούς στον ουρανό. Το τσάι είναι ο καλύτερος σύντροφος στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα που απολαμβάνεις. Είναι η στιγμή που διαπιστώνεις ότι ακόμη κι η φωτογραφική μηχανή είναι ανίκανη να αποτυπώσει και να «κλέψει» τις χιλιάδες εικόνες που προβάλλονται. Πραγματικά, την Αφρική (όσο και να προσπαθήσεις) δεν μπορείς να τη φωτογραφίσεις ...απλά τη βιώνεις και τη νιώθεις!

Βραδινό

Ο δρόμος της επιστροφής είναι γεγονός (θλίψη και λαχτάρα μαζί)! Καθώς πλησιάζεις, οι έντονες μυρωδιές αποτελούν το καλύτερο «ίχνος» ότι φτάνεις στο campus. Το βραδινό ετοιμάζεται και σερβίρεται στη στολισμένη τραπεζαρία. Μετά το φρεσκάρισμα, οι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να απολαύσουν μια απρόσμενη πολυτέλεια στην καρδιά της άγριας φύσης.
Τα κεριά, η μουσική, τα χρώματα, τα λευκά τραπεζομάντιλα και τα κρυστάλλινα ποτήρια, δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα, ενώ το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό πρωταγωνιστεί και κλέβει την παράσταση. Το δείπνο περιλαμβάνει: σούπα λαχανικών, σουφλέ τυριών, κοτόπουλο και πατάτες φούρνου, σαλάτες, λαχανικά, κρασί, γλυκό, καφέ, μπράντι. Πράγματι, τα συχνά και μικρά γεύματα επιταχύνουν το μεταβολισμό και επιτυγχάνουν την ευγλυκαιμία. 

Mwangi Cheese Souffle  (κυρίως πιάτο)

Συστατικά (για 4 μερίδες): 2 κουταλιά σούπας βούτυρο, 2 κουταλιές σούπας αλεύρι, 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουταλιά γλυκού αλάτι, λίγο λευκό πιπέρι, 1 φλιτζάνιι τριμμένο τυρί τσένταρ, 3 αυγά.

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το βούτυρο και το αλεύρι, με αλάτι και πιπέρι σε μια κατσαρόλα. Όταν λιώσουν, προσθέτετε σταδιακά γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε το τριμμένο τυρί στο μείγμα και το μαγειρεύετε για 4 λεπτά. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη εστία και την αφήνετε να κρυώσει. Διαχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών, και χτυπήστε τα ξεχωριστά. Στο τέλος τα ανακατεύετε και τα προσθέτετε στο κρύο μείγμα. Ανακατέψτε τα πλέον όλα μαζί. Αλείψτε με βούτυρο πυρίμαχα μπολάκια και γεμίστε τα μέχρι τη μέση με το μείγμα. Τοποθετήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 1200 C για 15 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσουν. Σερβίρετε αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο.  

Εν τω μεταξύ, η φωτιά έχει ανάψει, περιμένοντας τους ταξιδιώτες να την κυκλώσουν και να γεμίσουν την ήσυχη νύχτα με ομιλίες, φωνές και γέλια από τις ιστορίες τους. Το τοπικό κρασί αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα στη ζεστή παρέα που διασκεδάζει και χαλαρώνει. 

Τελειώνοντας η βραδιά, κάποιος μασάι σε συνοδεύει στη σκηνή σου για να σε προφυλάξει από την επίθεση κάποιου άγριου ζώου. Ίσως όμως να είναι κι ο μόνος που μπορεί να προφυλάξει και να προστατεύσει τις εμπειρίες και τις εικόνες που αποκόμισες την μέρα εκείνη…

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.