Κουζίνα

Λήγουν τα Μπαχαρικά και τα Μυρωδικά;

02 Απριλίου 2024
6501 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
 ligoun baxarika kai myrodika

Photo Source: www.canva.com

Τα μπαχαρικά είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις τη γεύση κάθε πιάτου σου. Είτε είσαι επαγγελματίας μάγειρας ή απλά σου αρέσει να μαγειρεύεις τότε σίγουρα τα μπαχαρικά είναι το κλειδί σε κάθε συνταγή σου.                                                                                                               

Πολύ πιθανόν ωστόσο να έχεις αναρωτηθεί αν λήγουν και πότε θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα μάθεις τη διάρκεια ζωής των κοινών αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών αλλά και πως μπορείς να τα αποθηκεύσεις σωστά

Ποια τα οφέλη τους των μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για μαγειρικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Τα μπαχαρικά όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα των τροφίμων και των ποτών, αλλά μπορούν επίσης να σε προστατεύσουν και από διάφορες ασθένειες.

Διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές ιδιότητες και φαίνεται πως μπορεί να μειώσουν τη γλυκόζη αλλά και τη χοληστερόλη στο σώμα σου. Επιπλέον μπορεί να βελτιώσουν και ιδιότητες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση.

Πιο αναλυτικά εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων είναι τα μπαχαρικά όπως:

  • Το γαρύφαλλο
  • Το δεντρολίβανο
  • Το φασκόμηλο
  • Η ρίγανη
  • Η κανέλα 

Ενώ είναι γνωστό πως η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφών συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου παθήσεις της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος

Λήγουν τελικά;

Αν θέλαμε να δώσουμε μια σύντομη απάντηση θα λέγαμε η διάρκεια ζωής τους είναι 1-4 χρόνια, εξαρτάται όμως ανάλογα με τον τύπο, το επίπεδο επεξεργασίας και την αποθήκευση τους.

Ας τα δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά

Αποξηραμένα βότανα

Διάρκεια ζωής 1-3 χρόνια.

Για παράδειγμα: βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φύλλα δάφνης, άνηθο, μαϊντανό, κόλιαντρο, μέντα και μαντζουράνα

Αλεσμένα ή σε σκόνη μπαχαρικά

Διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια.

Για παράδειγμα: τζίντζερ σε σκόνη, σκόνη σκόρδου, κανέλα, τσίλι σε σκόνη, αλεσμένος κουρκουμάς, αλεσμένο μπαχάρι, αλεσμένο κάρδαμο, αλεσμένη πάπρικα, θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και μείγματα καρυκευμάτων

Ολόκληρα ή μη αλεσμένα μπαχαρικά

Διάρκεια ζωής έως και 4 χρόνια (αν αποθηκευτούν σωστά)

Για παράδειγμα: Ολόκληροι κόκκοι πιπεριού, κολίανδρο, σπόροι μουστάρδας, σπόροι μάραθου, σπόροι κύμινου, ολόκληρο μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, ξυλάκια κανέλας και ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι

Σημείωση

Τα ολόκληρα ή μη αλεσμένα μπαχαρικά έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς λιγότερο από την επιφάνεια τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα αρωματικά έλαια και τις γευστικές τους ενώσεις περισσότερο από τα αντίστοιχα αλεσμένα.

Τι προκαλούν τα ληγμένα βότανα και μπαχαρικά

Όταν ένα μπαχαρικό λέμε πως έχει χαλάσει, δεν σημαίνει πως θα προκαλέσει κάποιο θέμα στην υγεία σου ή πως θα αρρωστήσεις. Σημαίνει απλώς πως έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης, της δραστικότητας και του χρώματός του.

Έτσι τα περισσότερα μπαχαρικά αναφέρουν στην συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους, η οποία υποδεικνύει το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο θα διατηρήσουν την πιο ισχυρή γεύση και ποιότητα                                        

Herbs Spices

Πώς θα τα αποθηκεύσω σωστά

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κάθε βότανο ή μπαχαρικό χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης.

Τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά θα διαρκέσουν περισσότερο όταν αποθηκεύονται μακριά από τον αέρα, το φως, τη θερμότητα και την υγρασία.

Συμβουλές που αξίζει να δώσεις σημασία

Περιόρισε την έκθεσή των μπαχαρικών στον αέρα, τη θερμότητα, το φως και την υγρασία.

Αυτό είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των βοτάνων και των μπαχαρικών σου

Μην τοποθετείς τα μπαχαρικά σου σε διαφανή δοχεία 

Αντίθετα τοποθέτησε τα σε ένα δροσερό, στεγνό και σκοτεινό περιβάλλον όπως ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι.

Τοποθέτησε τα μπαχαρικά σου σε ερμητικά σφραγισμένα, μη πορώδη δοχεία

Τα γυάλινα ή κεραμικά δοχεία είναι από τις καλύτερες επιλογές, καθώς καθαρίζονται εύκολα και κρατούν έξω τον αέρα και την υγρασία. Αντίθετα τα πλαστικά δοχεία αν και είναι μια δημοφιλής επιλογή, συνήθως δεν είναι τόσο αεροστεγή και μπορούν να απορροφήσουν τα χρώματα και τις οσμές διαφορετικών μπαχαρικών.

Αν ωστόσο επιλέξεις δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα ή κασσίτερο πρόσεξε να τα τοποθετήσεις να αποθηκεύονται μακριά από πηγές θερμότητας όπως η εστία σου.

Συντήρηση στο ψυγείο

Αν και δεν απαιτείται ψύξη, τα κόκκινα μπαχαρικά όπως η πάπρικα και το πιπέρι καγιέν θα διατηρήσουν τη χρωστική τους περισσότερο αν διατηρηθούν στο ψυγείο. Ομοίως, η αποθήκευση των καρυκευμάτων που περιέχουν λάδι, όπως το σουσάμι ή οι παπαρουνόσποροι, η αποθήκευση τους στο ψυγείο μπορεί να αποτρέψει το να ταγγίσουν.

Γιατί και πώς να εντάξετε τα μπαχαρικά στη διατροφή σας       

Όταν χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα για τρόφιμα, τα προαναφερθέντα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να προσφέρουν μια έκρηξη πλεονεκτημάτων για την υγεία με ελάχιστο κίνδυνο παρενεργειών.     

Μπορείς να τα προσθέσεις στα κύρια γεύματα σου όπως σε:

  • Σούπες
  • Πιάτα με όσπρια
  • Κρέας
  • Ψάρι ή στα συνοδευτικά τους δηλαδή στο ρύζι, στις πατάτες ή και στον πουρέ σου.

Ενώ επιπλέον μπορείς να φτιάξεις και νόστιμα σνακ με αυτά. Μπορείς να τα προσθέσεις στα smoothies, στο γιαούρτι, στις φρουτοσαλάτες ακόμη και στα ροφήματα σου                                

Φυσικά απόφυγε την κατανάλωση τους αν εμφανίζεις αλλεργία σε κάποιο από τα μυρωδικά ή μπαχαρικά

Καταλήγοντας

Τα μπαχαρικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και στη συντήρηση των τροφίμων. Φρόντισε να τα συνδυάσεις με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να επωφεληθείς τόσο από γεύση όσο και από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Να θυμάσαι

Η διατήρηση ενός καλά εφοδιασμένου ντουλαπιού με αυτά μπορεί να αναβαθμίσει αμέσως κάθε πιάτο σου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gottardi D et al. Beneficial Effects of Spices in Food Preservation and Safety. Front Microbiol. 2016 Sep 21;7:1394. doi: 10.3389/fmicb.2016.01394. PMID: 27708620; PMCID: PMC5030248.

Jiang TA. Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. J AOAC Int. 2019 Mar 1;102(2):395-411. doi: 10.5740/jaoacint.18-0418. Epub 2019 Jan 16. PMID: 30651162.

U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2023. Food Product Dating [online Available at: <https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/food-product-dating>

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.