Κουζίνα

Αξιοποιήστε τα τρόφιμα που έμειναν απο τη μέρα των Ευχαριστιών!

23 Νοεμβρίου 2017
166 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
aksiopoiiste ta trofima apo ti mera twn eyxaristiwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ελαττώστε τα απόβλητα τροφίμων ενώ ταυτόχρονα λαμβάνετε τα μέγιστα από τα νόστιμα γεύματα των διακοπών σας!

Πηγή: foodinsight.org

Όσο η μέρα των Ευχαριστιών πλησιάζει, οι οικογένειες αναζητούν τις ιδανικές συνταγές για το τραπέζι τους. Όμως, σε μέρες σαν κι αυτή, που το επίκεντρο των διακοπών βρίσκεται στην ικανοποίηση μέσω του άφθονου φαγητού, ίσως θα ήταν καλό να αναζητήσουμε πιο βιώσιμες πρακτικές διατροφής.

Γνωρίζατε ότι περίπου το 40% των τροφίμων που μαγειρεύουμε καταλήγει στα σκουπίδια;

Αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο, πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς οι οικογένειες θα μπορούσαν να καταναλώσουν τα τρόφιμα του μπουφέ ακόμα και μετά τη γιορτινή μέρα. Εδώ σας έχουμε τη λύση! Πρόκειται για τρεις πανεύκολες και δημιουργικές συνταγές που έχουν ως βασικά συστατικά ορισμένα κοινά τρόφιμα των Ευχαριστιών οι οποίες συνδυάζονται με σημαντικές διατροφικές πληροφορίες.

Δεν ξέρετε τι να κάνετε με το φαγητό που έχει περισσέψει; Αυτή τη φορά δεν θα πετάξετε τη γαλοπούλα, τη γέμιση, τα ψητά λαχανικά, ούτε την εποχιακή σάλτσα cranberry που δεν καταναλώθηκαν. Αντιθέτως, θα τα αξιοποιήσετε για να φτιάξετε κάτι διαφορετικό! Έτσι, φέτος, θα γίνετε πιο δημιουργικοί, με την εκτέλεση αυτών των εύκολων και γρήγορων συνταγών που θα σας βοηθήσουν να μεταμορφώσετε τα περισσεύματα της ημέρας των Ευχαριστιών.


Ψωμάκια με γαλοπούλα και σάλτσα cranberry

Υλικά (για 4 ψωμάκια)

  • 4 ψωμάκια
  • 1 φλιτζάνι γέμισης που έχει περισσέψει
  • 12 λεπτές φέτες στήθους γαλοπούλας
  • ¾ φλιτζανιού κατσικίσιο τυρί 
  • ¼ φλιτζανιού σάλτσα cranberry

Οδηγίες (για κάθε ψωμάκι)

  1. Κόβουμε το ψωμάκι στη μέση
  2. Προσθέτουμε δύο τρεις φέτες γαλοπούλας στη μια πλευρά
  3. Αναμειγνύουμε το κατσικίσιο τυρί με τη σάλτσα cranberry σε ένα μπολ
  4. Προσθέτουμε το ¼ φλιτζανιού με το κατσικίσιο τυρί και το cranberry και απλώνουμε στην άλλη πλευρά
  5. Προσθέτουμε το ¼ της γέμισης στην κορυφή του στήθους γαλοπούλας
  6. Συνδυάζουμε τις δύο πλευρές και να απολαμβάνουμε!

Θρεπτικά συστατικά της συνταγής

  1. Τα ψωμάκια και η γέμιση συμβάλουν σημαντικά σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι υδατάνθρακες, που παρέχουν ενέργεια αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που υποστηρίζουν την καρδιά, το έντερο και τηνανάπτυξη και μπορούν να αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.
  2. Η άπαχη γαλοπούλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία ενισχύει τη μυική μάζα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των οστών. Επίσης, βοηθά τον κορεσμό και την απώλεια βάρους ή τη συντήρηση αυτού.
  3. Το cranberry παρέχει αντιοξειδωτικά τα οποία βρίσκονται στη σάλτσα. 
  4. Tο κατσικίσιο τυρί είναι πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Α.

Πίτσα με γαλοπούλα

Υλικά (για 1 πίτσα)

  • 1 έτοιμη ζύμη πίτσας ολικής αλέσεως
  • ¾ φλιτζανιού σάλτσα cranberry
  • ¾ φλιτζανιού ζωμός
  • 10 ψητά λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση
  • 10 λεπτές φέτες στήθους γαλοπούλας, κομμένες σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι τυρί τσένταρ
  • ½ φλιτζάνι τυρί κατσικίσιο

Οδηγίες

  • Απλώνουμε τη σάλτσα cranberry στη ζύμη
  • Ραντίζουμε το ζωμό πάνω από τη σάλτσα
  • Προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • Προσθέτουμε τη γαλοπούλα
  • Ρίχνουμε τα τυριά
  • Ψήνουμε σε 450F (230οC) για 10 λεπτά

Θρεπτικά συστατικά της συνταγής

  1. Η ζύμη για πίτσα ολικής αλέσεως συμβάλλει σημαντικά σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες και ο σίδηρο που παρέχουν παρατεταμένη ενέργεια και προάγουν την υγεία του εντέρου.
  2. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες C και Α.
  3. Η άπαχη γαλοπούλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία ενισχύει τη μυική μάζα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των οστών. Επίσης, βοηθά τον κορεσμό και την απώλεια βάρους ή τη συντήρηση αυτού.
  4. Το κατσικίσιο τυρί και το τσένταρ παρέχουν ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Πουρές κολοκύθας με βρώμη

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • ½ φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου)
  • ½ φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
  • 1 ½ φλιτζάνι βρώμη
  • ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων και 1/8 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη για να μειώσετε τις θερμίδες)
  • 4 κουταλάκια του γλυκού σπόροι chia
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικών

Οδηγίες

  1. Τοποθετούμε όλα τα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ
  2. Ανακατεύουμε καλά
  3. Μοιράζουμε στα δοχεία
  4. Βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα
  5. Απολαμβάνουμε το με την αγαπημένη μας γαρνιτούρα

Θρεπτικά συστατικά της συνταγής

  1. Η βρώμη είναι μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και φυτικών ινών. Επίσης, οι φυτικές ίνες της βρώμης έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.
  2. Η κολοκύθα είναι ένας εορταστικός τρόπος για να πάρετε την καθημερινή σας δόση σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
  3. Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει διπλάσια πρωτεΐνη σε σχέση με ένα κανονικό γιαούρτι, σε συνδυασμό με βιταμίνη D και ασβέστιο.
  4. Οι χαμηλές σε θερμίδες γλυκαντικές ουσίες βοηθούν στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, χωρίς να θυσιάζεται η γεύση του πιάτου.
  5. Οι σπόροι Chia παρέχουν ωφέλιμα ακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και ασβέστιο. 
  • Μέρσυ Κούσκου
    Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, B.Sc.

    H Μέρσυ Κούσκου είναι πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και εργάζεται στο κέντρο διατροφικής υποστήριξης Nutrition Support στη Γλυφάδα

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.