Κουζίνα

Ταξίδι γεύσεων... στην Πολωνία!

01 Αυγούστου 2011
39183 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ταξίδι γεύσεων... στην Πολωνία!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Polska kuchnia ή αλλιώς... η πολωνική κουζίνα έχει επηρεαστεί από διατροφικές παραδόσεις πολλών εθνοτήτων που έζησαν στην χώρα αλλά και που γειτόνευσαν με αυτή. Το φαγητό είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία της Πολωνίας. Φθηνό, γευστικό και πολύ διαφορετικό από τις δικές μας Μεσογειακές γεύσεις!

Τι να φάτε στην Πολωνία;

Σούπες

Οι πιο γνωστές σούπες είναι το żurek (άσπρη σούπα με λουκάνικο και αυγό), το barszcz (σούπα από κοκκινογούλι) και το rosół (κοτόσουπα με φιδέ). Το δεύτερο πιάτο  περιέχει συνήθως κρέας με πατάτες ή κάποιο ζυμαρικό, με ποιο γνωστό  το kotlet schabowy (χοιρινό σνίτσελ) που σερβίρεται με πατάτες και ξινό λάχανο. Στο πολωνικό τραπέζι συνήθως δεν βλέπουμε την σαλάτα όπως είναι γνωστή για εμάς παρά μόνο σαν γαρνιτούρα.

Καπνιστό κρέας, λουκάνικο, τυρί

Οι Πολωνοί δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα θαλασσινά, ενώ τα καπνιστά κρέατα, τα λουκάνικα (kiełbasa) και το oscypek, που είναι τυρί από γάλα προβατίνας, αποτελούν τα παραδοσιακά προϊόντα τους. Ως κύρια πηγή λίπους έχουν το βούτυρο που χρησιμοποιείται τόσο για επάλειψη αλλά και στο μαγείρεμα με αποτέλεσμα να κάνει λίγο πιο «βαριά» την κουζίνα.

Γεμιστά ζυμαρικά

Η Πολωνική κουζίνα διακρίνεται για τα γεμιστά ζυμαρικά, όπως τα pierogi ruskie, φτιαγμένα από ζύμη ζυμαρικών, με γέμιση τυρί και  πατάτα ή τα uszka που έχουν γέμιση κιμά, αλμυρό λάχανο και μανιτάρια.

Βigos

Το εθνικό Πολωνικό πιάτο είναι το bigos που είναι ξινό λάχανο με ποικιλία από κρέας και μανιτάρια.

Άλλα πιάτα

Άλλη σπεσιαλιτέ είναι τα gołąbki που είναι οι δικοί μας λαχανοντολμάδες, καθώς και το placek po węgiersku που είναι σαν κρέπα από πατάτα και συνοδεύεται από καυτερό κρέας με σάλτσα.

Το λονδρέζικο tea time!

Το τσάι για τους Πολωνούς είναι το εθνικό αφέψημα αφού μπορούν να πιούν ημερησίως μέχρι και 6-8 ποτήρια αντικαθιστώντας το νερό.

Το τσάι με λεμόνι και με την συνοδεία παραδοσιακών γλυκών τύπου κέικ όπως το makowiec (ρολό κέικ με σπόρους παπαρούνας) και η szarlotka (μηλόπιτα) συγκεντρώνει την οικογένεια τις απογευματινές ώρες.
Επισκεφτείτε λοιπόν την Πολωνία και αφεθείτε στο ταξίδι των πολωνικών γεύσεων…

Smacznego! Καλή Όρεξη!

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.