Είναι ευρέως γνωστό ότι η υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τριπλασιάζοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με Άγγλους ερευνητές, η συμμόρφωση των ενηλίκων καταναλωτών στα ημερήσια συνιστώμενα ποσοστά άλατος, θα προλάμβανε την εμφάνιση 70.000 καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως.
Περίπου το 75% της ημερήσιας πρόσληψης σε αλάτι προέρχεται από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.
O μέσος όρος των ενηλίκων να καταναλώνει 50% περισσότερο από το συνιστώμενο όριο των 6 γραμμαρίων/ημέρα
Φυσικά υποκατάστατα από θαλάσσια φύκια
Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά ποσοστά νατρίου που συναντάμε σε ορισμένες ετικέτες επεξεργασμένων τροφίμων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν παρελθόν, καθώς, συγκεκριμένα είδη θαλάσσιων φυκιών, υπό μορφή σκόνης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά υποκατάστατα, εμπλουτίζοντας έτσι πολλά είδη τροφίμων (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, τυρί, έτοιμα γεύματα, κρέας κ.ά.), χωρίς αυτά να μειονεκτούν καθόλου σε γεύση.
Τα φύκια αποτελούσαν πηγή τροφής από την αρχαιότητα. Καταναλώνονται ευρέως στις ασιατικές χώρες και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη και στην Αμερική. Περιέχουν ποικιλία βιοδραστικών στοιχείων με εν δυνάμει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αποτελούν επομένως κατάλληλα συστατικά για την δημιουργία «λειτουργικών» τροφίμων.
Θαλάσσια φύκια και διατροφική αξία
Πιο συγκεκριμένα, τα θαλάσσια φύκια περιέχουν όλα τα μεταλλικά άλατα, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου (ποσοστό 3,5% έναντι 40% που συναντάμε συνήθως στο κοινό αλάτι) σε μία αρκετά καλή αναλογία.
Η χημική τους σύνθεση ποικίλλει ανάλογα με το είδος, τον βιότοπο, την ωριμότητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα βρώσιμα φύκια περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη και μεγάλες ποσότητες βιταμινών.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το εικοσαπεντανοικό οξύ.
Μέταλλα
Τα φύκια είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, κυρίως Ca, Na, Mg, P, K και Zn.
Πηγή ιωδίου και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Είναι η καλύτερη φυσική πηγή ιωδίου και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω των βιοδραστικών τους ενώσεων, όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή και οι τοκοφερόλες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων και των μορίων του σώματός μας από το οξειδωτικό στρες.
Για ποιες ασθένειες μπορούν να δράσουν προληπτικά;
Για όλα τα παραπάνω, η κατανάλωση ορισμένων ειδών μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε ασθένειες, όπως:
- η παχυσαρκία (πλούσια σε φυτικές ίνες, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού)
- ο διαβήτης
- τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα
- ο καρκίνος του μαστού
- τα καρδιαγγειακά νοσήματα (πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα)
Αύξηση του χρόνου παραμονής του προϊόντος στο ράφι
Τέλος, με βάση τα δεδομένα ερευνών, πέρα από την αντικατάσταση του άλατος ως βελτιωτικού της γεύσης, οι κόκκοι από φύκια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον αριθμό ορισμένων μικροοργανισμών στις τροφές, αυξάνοντας έτσι τον χρόνο παραμονής του προϊόντος στο ράφι, με παρόμοιο τρόπο με το αλάτι.
Συνεπώς, μια τέτοια προσπάθεια, θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαιτέρως καινοτόμα, βελτιώνοντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και προκαλώντας καθολική επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως.