Κουζίνα

Δείξε μου την κουζίνα σου, να σου πω πως τρως

της Μαίρης Μιχελή
08 Μαρτίου 2017
18639 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika mageireyei sthn kouzina

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κατά παράφραση της γνωστής ρήσης «δείξε μου το φίλο σου...», η κουζίνα του σπιτιού σου, μπορεί μαρτυρήσει πολλά για το διαιτολόγιό σου, ακόμα και να επηρεάζει την όρεξή σου. Η αρχιτεκτονική της κουζίνας ή / και της τραπεζαρίας, το πόσο τακτοποιημένη είναι, η θέση και το μέγεθος των επίπλων, ο φωτισμός και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου στον οποίο τρως, μπορεί να βοηθούν ή να σαμποτάρουν τα γεύματά σου. Η δική σου κουζίνα σε κάνει... «φαγανό»;

Σαφώς, οι επιλογές τροφίμων που κάνεις, σχηματίζονται σε ένα βαθμό από τις βιολογικές ανάγκες του σώματός σου, χρωματίζονται με τη δική σου προσωπικότητα (σκέψου τις προτιμήσεις και τις αποστροφές σου), σίγουρα επηρεάζονται από την ψυχολογική σου διάθεση και την κοινωνική περίσταση που βρίσκεσαι κάθε φορά που τρως. Ένα μεγάλο ρόλο στις επιλογές σου παίζει και το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιλέγεις τι θα φας.

Πώς το περιβάλλον του γεύματος επηρεάζει τη διατροφή;

Το μέγεθος και το σχήμα του δωματίου που μαγειρεύεις και τρως, η παρουσία παραθύρων, ο φωτισμός, η τοποθέτηση των επίπλων, και οι περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. θερμοκρασία, θόρυβος κ.ά.) επηρεάζουν το φαγητό που καταναλώνεις, γιατί συνθέτουν το «τοπίο» της διαδικασίας του γεύματος.

Μάλιστα, σε αρκετά σύγχρονα σπίτια η αρχιτεκτονική της κουζίνας έχει αλλάξει εντελώς σε σύγκριση παλαιότερες κατασκευές. Πολλές φορές, είναι ενιαία με την τραπεζαρία και το σαλόνι, χωρίς να υπάρχουν τοίχοι μεταξύ του χώρου που προετοιμάζεται και του χώρου που καταναλώνεται το φαγητό. Πλέον, υπάρχουν μόνο νοητές ζώνες για την κάθε δραστηριότητα. Μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να διασχίσεις την κουζίνα για να πας σε κάποια δωμάτια του σπιτιού.

Όσο ευχάριστη κι αν είναι για την συναναστροφή των μελών της οικογένειας, η ανοιχτή αρχιτεκτονική, μπορεί να σε οδηγήσει στο να υπερκαταναλώνεις τρόφιμα

Δύο βασικά στοιχεία καθοδηγούν τις επιλογές σου: η οπτική επαφή με το φαγητό και η εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Η απουσία των τοίχων και αυξάνει το χρόνο που βλέπεις τι επιλογές έχεις (π.χ. τα μπισκότα στον πάγκο της κουζίνας) και κάνει τις επισκέψεις στην κουζίνα, για ένα σνακ ή ένα συμπλήρωμα στο πιάτο, ευκολότερες. Μπορεί να αρκεί να απλώσεις μόνο το χέρι σου στον πάγκο της κουζίνας...

Έτσι, αν η κουζίνα σου είναι ένας ανοιχτός χώρος και έχεις υποψίες ότι μάλλον επηρεάζει τον τρόπο που τρως, να τι αξίζει να επανεξετάσεις;

  • Το που θα τοποθετήσεις το τραπέζι και ποιο είναι το οπτικό πεδίο όσων κάθονται σε αυτό.
  • Τι τρόφιμα ή αντικείμενα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι.
  • Αν έχεις τοποθετήσει σνακ σε ανοιχτά ντουλάπια, πάγκους και ράφια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη, ακόμα και το πόσο ακατάστατη είναι η κουζίνα σου, μπορεί να συνδέεται με τα τσιμπολογήματα που κάνεις. Και αυτό γιατί ένα ανοργάνωτο, χαοτικό περιβάλλον, συχνά εντείνει το στρες που βιώνεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστα γεύματα.

Αφού, λοιπόν, οι τοίχοι των κοινόχρηστων χώρων του σπιτιού δεν είναι πια στη λογική του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η διαρρύθμιση των αντικειμένων ή των επίπλων της κουζίνας σου, είναι αυτή που τελικά συμβάλει στο να ρυθμίσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Αξιοποίησε κάθε χώρο και επιφάνεια με τρόπο που να εξυπηρετεί το πώς θα ήθελες να τρως.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rollings KA, Wells NM. Effects of Floor Plan Openness on Eating Behaviors. Environ Behav. SAGE PublicationsSage CA: Los Angeles, CA; 2016 Aug 19;1391651666182.

Cromley E. Transforming the food axis: Houses, tools, modes of analysis. Mater Cult Rev la Cult. 1996; 44:8-22.

Sobal J, Wansink B. Kitchenscapes, Tablescapes, Platescapes, and Foodscapes: Influences of Microscale Built Environments on Food Intake. Environ Behav. Sage PublicationsSage CA: Thousand Oaks, CA; 2007 Jan 1;39(1):124–42.

Vartanian LR, Kernan KM, Wansink B. Clutter, Chaos, and Overconsumption. Environ Behav. SAGE PublicationsSage CA: Los Angeles, CA; 2017 Feb;49(2):215–23.

Μαίρη Μιχελή
Μαίρη Μιχελή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc