Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στο Καρπενήσι

της Βασιλικής Κατσούδα
22 Δεκεμβρίου 2017
20874 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
gastronimiko taksidi sto karpenisi

Ένας ιδανικός χειμωνιάτικος προορισμός και ειδικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πιστέψτε με, είναι το Καρπενήσι. Θα σας μιλήσω λοιπόν, για ένα τόπο μαγικό. Όλοι θα αναρωτηθείτε όμως, ο καλύτερος χειμωνιάτικος προορισμός είναι σε νησί; Όχι βέβαια! Παρόλο που ενδείκνυται και για καλοκαιρινό προορισμό, το Καρπενήσι, δεν είναι νησί...

Πάμε να δούμε που βρίσκεται η γεωγραφική του θέση

Το Καρπενήσι είναι χτισμένο στις πρόποδες της νοτιοδυτικής πλευράς του Βελουχιού, του αρχαίου Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 960m. Είναι πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας, στη Στερεά Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλα 49 πανέμορφα διάσκορπα χωριά που μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε.

Για τους λάτρεις της φύσης, είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, αφού το πράσινο κυριαρχεί και θα σας γεμίσει το μάτι. Μιλάμε, λοιπόν, για μια ορεινή περιοχή, περιτριγυρισμένη με πλούσια βλάστηση και συγκλονιστικά τοπία. 

Ακόμα και σήμερα, έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη. Το μοναδικό επίπεδο κομμάτι της Ευρυτανίας που θα συναντήσετε, είναι η μαρμαρόστρωτη πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη.

Οι κυριότεροι λόγοι για να επισκεφθείτε το Καρπενήσι

Το Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου

Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη, σε υψόμετρο 1840 μέτρα. Παρέχει για τους προχωρημένους και αρχάριους του ski και snowboard 18 πίστες, 7 αναβατήρες και σχολή για όσους αποφασίσουν να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία για πρώτη φορά. Από την άλλη, όσοι θέλουν να επισκεφθούν το Βελούχι, να δουν την υπέροχη διαδρομή και την πανέμορφη πόλη από ψηλά, μπορούν να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα στο σαλέ.

gastronomiko taksidi sto karpenisi inside 3

 

Δραστηριότητες στη φύση

Το Καρπενήσι, παρέχει πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στη φύση. Το χειμώνα, τα ποτάμια γεμίζουν με νερό και δίνετε η δυνατότητα μαζί με έμπειρους, η επιλογή να κάνετε rafting, monoraft/kayaking και canoe, ακόμα και στη Λίμνη των Κρεμαστών. Άλλες δραστηριότητες, που ενδείκνυται το χειμώνα, είναι η πεζοπορία, ανάβαση με ορειβατικά ski, ιππασία και παραπέντε.

Η νύχτα των ευχών

Μια νύχτα που αξίζει πραγματικά να δείτε. Μια φορά του χρόνου, εδώ και χρόνια, όλοι οι κάτοικοι της πόλης μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας, ο καθένας με ένα φαναράκι. Δίνοντας το σήμα, όλοι μαζί, κάνοντας από μια ευχή, έχοντας ανάψει τα φανάρια, αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό. Η εικόνα είναι απερίγραπτη.

gastronomiko taksidi sto karpenisi inside 2

 

Το χειμωνιάτικο street party

Το πάρτι που όλοι ανυπομονούν. Κλείνει ο κεντρικός δρόμος του Καρπενησίου και όλοι οι κάτοικοι μαζεύονται στην καρδιά της πόλης. Τοποθετούνται σε διάφορα σημεία φωτιές για να κρατήσουν τους κατοίκους ζεστούς. Έτσι, λοιπόν, με δυνατή μουσική και χορό διασκεδάζουν στο δρόμο πίνοντας ζεστά ροφήματα, όλο το βράδυ.

Η Μονή Προυσού

Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε βραχώδη και απόκρημνη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. 

Κατά την παράδοση, το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας». Η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας. 

Λίγα χιλιόμετρα πριν τον προορισμό θα συναντήσετε ένα μικρό προσκυνητάρι το οποίο υποδηλώνει τα «Πατήματα της Παναγίας». Πρόκειται για μία σειρά από αποτυπώματα στην επιφάνεια του βράχου τα οποία μοιάζουν με ανθρώπινα πέλματα, λέγετε πως πέρασε η Παναγία στον δρόμο της για τον Προυσό. 

Η διαδρομή για το μοναστήρι θα σας αφήσει άφωνους, καθώς θα συναντήσετε τοπία που δεν έχετε ξαναδεί.

gastronomiko taksidi sto karpenisi inside 1

 

Η Γαστρονομική πλευρά της υπόθεσης 

Δε γίνεται να φύγετε από το Καρπενήσι, χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα παραδοσιακά προϊόντα και τις ντόπιες λιχουδιές, όπως:

Μέλι από τα ελατοδάση

Όπως ανέφερα και παραπάνω λόγω της τοποθεσίας, το Καρπενήσι είναι περιτριγυρισμένο από έλατα και φυσικά θα ήταν δυσάρεστο να μην εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι της περιοχής την παραγωγή του μελιού. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Κατίκι ή τσαλαφούτι

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα για το φρέσκο τυρί από αιγοπρόβιο γάλα. Μπορεί τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα  για την παραγωγή του να είναι σύγχρονα, ο τρόπος παραγωγής του όμως είναι ακόμα  παραδοσιακός.

Μούρο

Το μούρο είναι ένα είδος «τσίπουρου», απόσταγμα από μαύρα μούρα. Το απόσταγμα αυτό ήταν το πολυτιμότερο προϊόν των γύρω χωριών καθώς από εκεί προέρχονταν τα μικρά έσοδα των κατοίκων. Πλέον εξαιτίας της δυσκολίας στην καλλιέργεια του μούρου, η παραγόμενη ποσότητα είναι μικρή και αρκετά δυσεύρετη. Αν λοιπόν είστε τυχεροί μη διστάστε να το δοκιμάσετε!

Ποταμίσια πέστροφα

Την ποταμίσια πέστροφα μπορείτε να τη βρείτε στα ιχθυοτροφεία της πόλης, αλλά αξίζει να την απολαύσετε σα γεύμα στα όμορφα ταβερνάκια δίπλα από τον ποταμό Καρπενησιώτη. Θυμηθείτε, πως είναι σημαντικό να εντάσσεται το ψάρι τουλάχιστον 1-2 φορές στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο, αφού σας προσφέρει πολύτιμα «καλά» λιπαρά!

Παραδοσιακές πίτες

Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις νόστιμες παραδοσιακές πίτες της περιοχής που φυσικά αξίζει να δοκιμάσετε. Υπάρχουν διαφόρων ειδών, αλλά αυτό που τις κάνουν να ξεχωρίζουν είναι το χειροποίητο φύλλο.

Πολύ καλές επιλογές είναι επιπλέον το προσούτο και το λουκάνικο Ευρυτανίας, επιλέξτε τα μόνο με μέτρο, διότι πέρα από την υπέροχη γεύση έχουν και αρκετή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Διαλέξτε αυτόν τον μαγικό τόπο για να περάστε όμορφα αυτές τις γιορτές μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δε θα το μετανιώσετε!

Καλές Γιορτές!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτογραφικό υλικό:

Αρκουμάνη Έλενα http://www.elenaark.gr/

Βούρτσας Βασίλης https://www.facebook.com/Φωτο_γραφείο-1382113058531080/

Κοντοκώστας Στέλιος http://photostelios.gr/

Κοκοτίνης Δημήτρης  https://karpenissi.photography/

Βασιλική Κατσούδα
Βασιλική Κατσούδα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος