Συστάσεις Διατροφής

Κέρδισε απόλαυση και ευεξία επιλέγοντας light γεύματα κάθε μέρα

01 Φεβρουαρίου 2016
19314 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
feta pswmiou me tyri kai ntomata

Μιλώντας κανείς για light γεύματα μπορεί να συναντήσει διάφορες γνώμες, όπως ότι τα light τρόφιμα είναι πάνω από 20 χρόνια στην αγορά τη στιγμή που ο ρυθμός αύξησης βάρους συνεχίζει να είναι προς τα πάνω. Επιπρόσθετα, ακούω συχνά από παρέες, απόψεις που λένε «σιγά, και πόσο λιγότερες είναι οι θερμίδες στο light τρόφιμο;».

Καταλαβαίνετε ότι αν κάποιος καταναλώσει τελικά δύο γιαούρτια 2%, στο τέλος θα προσλάβει περισσότερα λιπαρά από ότι αν έτρωγε ένα πλήρες γιαούρτι –άρα σημασία έχει και η ποσότητα που τελικά καταναλώνετε. Και η αλήθεια είναι ότι, πολλές φορές χάνουμε το μέτρο και την ουσία. Προφανώς, δεν είναι λοιπόν, όλα θέμα θερμίδων μόνο. Αυτό που είναι καλό να θυμάστε είναι ότι στόχος είναι να απολαμβάνετε την καθημερινότητά σας, να έχετε γεύση στη διατροφή σας, κρατώντας ισορροπημένα γεύματα. Σας δίνω στο τέλος του άρθρου κάποιες γευστικές προτάσεις αλλά πριν από αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι το όφελος από την κατανάλωση των light προϊόντων δεν είναι μόνο θερμιδικό αλλά και σε θρεπτικά συστατικά. 


Διαβάστε επίσης: 12 απολαυστικές συνταγές για σένα που είσαι σε δίαιτα! [Δωρεάν EBOOK]


Ποια τα θρεπτικά οφέλη;

Επιλέγοντας μία φέτα κίτρινο τυρί με μόνο 10% λιπαρά είναι δυνατό να καλύψετε το 39% των αναγκών σε ασβέστιο, ενώ λαμβάνετε τουλάχιστον 50% λιγότερα κορεσμένα -κακά- λιπαρά. Γι' αυτό, ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την κατανάλωση χαμηλών σε λιπαρά τυριών και γαλακτοκομικών γενικότερα J Και για να σας προλάβω σχετικά με τη βιταμίνη D που απορροφάται καλύτερα σε λιπαρά προϊόντα, θα έλεγα ότι περισσότερο βάλλονται τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι και γάλα) που φτάνουν το 0% και όχι τόσο θα ημίπαχα, ενώ με τα τυριά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτως ή άλλως όμως, η βιταμίνη D δεν έχει σαν καλύτερη πηγή της την διατροφή! Σκεφτείτε ότι το πλήρες κίτρινο τυρί που έχει θεωρητικά τα περισσότερα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά, θα καλύψει μόλις το 2% των αναγκών σε βιταμίνη D – άρα και πάλι θα χρειαστείτε να λάβετε από αλλού τη βιταμίνη (πχ με το να σας δει 10' λεπτά περισσότερο ο ήλιος στην περιοχή των χεριών του προσώπου και του θώρακα).

Light τρόφιμα ή light γεύματα

Αν ήμουν και σεφ, θα σας έλεγα να δώσετε έμφαση στις πρώτες ύλες μιας συνταγής, να είναι φρέσκα τα υλικά και εποχής. Επειδή είμαι διαιτολόγος όμως, σας λέω δώστε έμφαση στη μερίδα, επιλέξετε υλικά με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, χωρίς να «θυσιάσετε» τη γεύση. Και αυτό δεν αφορά μόνο το μεσημεριανό σας ή ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο, αλλά όλη την ημέρα σας!

Σας παραθέτω 2 ενδεικτικές συνταγές που βρήκα και μου άρεσαν και αφορούν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο γεύμα της ημέρας:

Μπαγκέτα με αυγό:

  • λευκή μπαγκέτα,
  • 3-4 φέτες ντομάτα,
  • 1 φύλλο μαρούλι,
  • 2 κσ τριμμένο κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά,
  • 1 αυγό βραστό και
  • 2 κγ μαγιονέζα light

Ζυμαρικά ογκρατέν με μπρόκολο (4 μερίδες):

  • 1 πακέτο ζυμαρικά πένες,
  • 1 μπρόκολο,
  • 6 λιαστές ντομάτες,
  • 3 κούπες γάλα light,
  • 200g τριμμένο κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά,
  • 3 κσ κορν φλαουερ,
  • ½ κγ κουρκουμά,
  • αλάτι, πιπέρι

*για περισσότερες συνταγές συμβουλευτείτε και το food blog CooKika.com

Και μην ξεχνάτε, υπάρχει και άλλη πλευρά της ζυγαριάς, η σωματική δραστηριότητα. Αυτή θα σας αυξήσει τις θερμίδες που «καίτε». Οπότε ακούστε ωραία μουσική χορεύοντας Latin, Τango, Zumba κλπ. ή βρείτε ένα άλλο χόμπι που σας ταιριάζει.

Με λίγα λόγια, αφιερώστε χρόνο σε εσάς!!!

 

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.