Συστάσεις Διατροφής

Έχουμε χάσει το μέτρο στη διατροφή μας

08 Ιανουαρίου 2014
12348 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Έχουμε χάσει το μέτρο στη διατροφή μας

Η ραδιοφωνική αυτή συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου στον «Σκάι 103 fm» και αφορά στο σύνολο των αποτελεσμάτων της μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας του medNutrition «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει». Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επίσημη εκτίμηση των ευρημάτων, μια πρώτη προσπάθεια να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό την αλληλένδετη σχέση του μεγέθους της μερίδας με το σωματικό μας βάρος.

Ποιες είναι οι ποσότητες που τρώει ο μέσος Έλληνας, πόσο διαφέρουν οι συνήθεις μας μερίδες από τις συνιστώμενες, τι σημαίνει μερίδα και πως μπορούμε να την υπολογίσουμε πρακτικά, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που απαντήθηκαν. Θα πρέπει να αδειάζω το πιάτο μου, όπως με συμβούλευε ευλαβικά η γιαγιά μου να κάνω; Η συμπεριφορά αυτή, αυτονόητη για εμάς τους Έλληνες, όπως επιβεβαιώθηκε από τα ερευνητικά δεδομένα, εξήρε μάλιστα και την εντύπωση της δημοσιογράφου, μιας και σχετίζεται άμεσα με το σωματικό μας βάρος. Οι ερωτώμενοι δηλαδή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους είναι περισσότερο πιθανόν να μην αφήνουν φαγητό στο πιάτο τους ακόμα και όταν έχουν χορτάσει. Επιπλέον τονίστηκε ιδιαίτερα η σχέση πιάτου και μερίδας, επισημαίνοντας ότι όσο μεγαλώνει το πιάτο μας, τόσο αυξάνεται η ποσότητα που φαγητού που καταναλώνουμε.

Ιδιαίτερη στιγμή της συνέντευξης ήταν και η αναφορά ότι στην Ελλάδα της κρίσης, όπως και γενικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, οι διατροφικές μας συνήθειες χειροτερεύουν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τέλος, επισημάνθηκε ότι για να ξαναβρούμε το μέτρο, θα πρέπει να σερβίρουμε το φαγητό μας σε μικρότερο πιάτο, να σταματάμε όταν έχουμε χορτάσει, ακόμα και εάν έχει μείνει η μπουκιά μας και να αποκτήσουμε έναν μπούσουλα (όπως ο πρακτικός οδηγός οπτικής αντιστοίχισης) που να μας βοηθά απλά και γρήγορα να υπολογίζουμε τις μερίδες μας.

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».