Συστάσεις Διατροφής

Τροφές για να γεράσουμε όμορφα και με υγεία

της Δήμητρας Μελαδάκη
10 Απριλίου 2016
18666 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τροφές για να γεράσουμε όμορφα και με υγεία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για το πώς η διατροφή θα μας βοηθήσει να γεράσουμε με υγεία, άλλωστε η ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με πρόληψη ασθενειών και περισσότερα χρόνια ζωής.
Ισορροπημένη διατροφή λοιπόν, πιο συγκεκριμένα;

  • Μην παραλείπετε την πρωτεΐνη κατά προτίμηση από άπαχες πηγές, όπως ψάρια, πουλερικά και όσπρια. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθάει στη διατήρηση της μυικής μάζας και στην καλύτερη ανάρρωση από κάποια ασθένεια ή ατύχημα.
  • Προσοχή και στα λιπαρά. Προτιμήστε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, που τα βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, τις μαλακές μαργαρίνες και τους ξηρούς καρπούς για την καλή λειτουργία της καρδιάς
  • Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής, που θα σας δώσουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Μήπως να πάρω και κάποιο συμπλήρωμα αντιοξειδωτικών; Τα αντιοξειδωτικά θεωρητικά προλαμβάνουν τη γήρανση απενεργοποιώντας τις ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, η δράση αυτή δεν υποστηρίζεται από τις έρευνες. Μέχρι νεοτέρας λοιπόν, η πρόσληψη από την τροφή είναι αρκετή.
  • Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, που θα σας δώσουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Η πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και μπορεί να βοηθήσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα.
  • Σημαντικό θρεπτικό συστατικό όσο μεγαλώνουμε είναι το ασβέστιο. Οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνονται με την ηλικία, οπότε μην ξεχνάτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, αλλά και σαρδέλες, σπανάκι, αυγό και αμύγδαλα.
  • Τρόφιμα πλούσια σε ω-3, δηλαδή λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες, μπορούν να δράσουν κατά της φλεγμονής, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη.
  • Μην ξεχνάμε όμως κ την απαραίτητη βιταμίνη D, που παράγεται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο, αλλά υπάρχει και σε κάποια τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα μανιτάρια.

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας για να ζήσουμε πολλά χρόνια, άρα πέρα από την ποιότητα της διατροφής, προσέξτε και την ποσότητα, αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και βάλτε στη ζωή σας την άσκηση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bauer J1, Biolo G, Cederholm T, Cesari M, Cruz-Jentoft AJ, Morley JE, Phillips S, Sieber C, Stehle P, Teta D, Visvanathan R, Volpi E, Boirie Y. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from thePROT-AGE Study Group. J Am Med Dir Assoc. 2013 Aug;14(8):542-59. doi: 10.1016/j.jamda.2013.05.021. Epub 2013 Jul 16.

Cederholm T1, Salem N Jr, Palmblad J. ω-3 fatty acids in the prevention of cognitive decline in humans. Adv Nutr. 2013 Nov 6;4(6):672-6. doi: 10.3945/an.113.004556..

Joseph J1, Cole G, Head E, Ingram D. Nutrition, brain aging, and neurodegeneration. J Neurosci. 2009 Oct 14;29(41):12795-801. doi: 10.1523/JNEUROSCI.3520-09.2009

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.