Συστάσεις Διατροφής

Λιαστές ντομάτες: Πώς ωφελούν την υγεία;

της Δέσποινας Γκακνή
01 Ιουλίου 2014
26496 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Λιαστές ντομάτες: Πώς ωφελούν την υγεία;

Photo source: www.bigstockphoto.com

«Και λιαστές ντομάτες στο σάντουιτς μου παρακαλώ...»

Οι λιαστές ντομάτες αν και εμφανίζονται συχνά τα τελευταία χρόνια σε διάφορα πιάτα της μεσογειακήςκουζίνας, και δεν αποτελούν κάποια καινούρια γαστρονομική ανακάλυψη. Δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας απλής μεθόδου συντήρησης τροφίμων που χρησιμοποιείτο τα παλαιότερα χρόνια. Οι λόγοι που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το τρόφιμο στην κουζίνα μας; Δεν είναι άλλοι παρά η πλούσια γεύση του και η υψηλή θρεπτική του αξία.

Οι λιαστές ντομάτες αποδίδουν σε μικρή ποσότητα όλο το άρωμα και τη γλυκόξινη γεύση της αγαπημένης ντομάτας, προσφέροντας ταυτόχρονα στον οργανισμό σας πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

USDA Agricultural Research Service – Nutrient Data Laboratory: Tomatoes, Sun-Dried https://fdc.nal.usda.gov/

Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes http://www.iom.edu/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/New%20Material/5DRI%20Values%20SummaryTables%2014.pdf

Abdel-Aal el-SM1, Akhtar H, Zaheer K, Ali R. Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. Nutrients. 2013 Apr 9;5(4):1169-85

Ciccone MM1, Cortese F1, Gesualdo M1, Carbonara S1, Zito A1, Ricci G1, De Pascalis F1, Scicchitano P1, Riccioni G2. Dietary intake of carotenoids and their antioxidant and anti-inflammatory effects in cardiovascular care. Mediators Inflamm. 2013;2013:782137

Ribaya-Mercado JD1, Blumberg JB. Lutein and zeaxanthin and their potential roles in disease prevention. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):567S-587S

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.