640
Συστάσεις Διατροφής

Τρία ή έξι γεύματα την ημέρα;

01 Σεπτεμβρίου 2011
2 λεπτά να διαβαστεί
Τρία ή έξι γεύματα την ημέρα;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κατά την παιδική μας ηλικία, οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε να μας λένε ότι δεν πρέπει να τρώμε ανάμεσα στα γεύματα, για να «μην μας κοπεί η όρεξη». Έτσι τα 3 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο) αποτελούσαν και αποτελούν τρόπο ζωής. Μία νέα θεωρία έρχεται στο προσκήνιο για να καταρρίψει τον μύθο των τριών γευμάτων μέσα στην ημέρα, η θεωρία των 6 (μικρών και συχνών) γευμάτων.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη των 6 γευμάτων της ημέρας.

  • Διατήρηση του βασικού μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα: Η μεγάλη χρονική διάρκεια μεταξύ των γευμάτων, εκλαμβάνεται σαν απειλή από τον οργανισμό, θεωρώντας ότι θα του λείψει η τροφή-καύσιμο με αποτέλεσμα να μην καίει το αποθηκευμένο λίπος.
  • Σωστή λειτουργία του οργανισμού: Τα συχνά γεύματα διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σταθερά, χωρίς ανεπιθύμητα σκαμπανεβάσματα.
  • Απώλεια ή διατήρηση βάρους: Έρευνα έχει δείξει ότι τα συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο βοηθούν στην διατήρηση και στο χάσιμο του βάρους, αλλά και στη μείωση του σωματικού λίπους, διότι η κατανάλωση υγιεινών και χαμηλών σε λιπαρά μικρών γευμάτων, μειώνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, καθώς ελαττώνει την πείνα.
  • Μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα: Έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σε άτομα που έτρωγαν πέντε ή περισσότερα μικρά γεύματα την ημέρα, ήταν περίπου 5% χαμηλότερα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μόνο 1 ή 2 φορές, ανεξάρτητα από το ποσό των θερμίδων που λάμβαναν.

Τι θα πρέπει όμως να περιλαμβάνουν αυτά τα γεύματα ώστε να είναι ευεργετικά για τον οργανισμό και φυσικά να μην γίνεται υπερκατανάλωση θερμίδων;

Πρωινό:

Αυτό το γεύμα είναι το σημαντικότερο της ημέρας. Θα πρέπει να παρέχει στον οργανισμό μας ενέργεια, χωρίς να δίνει το αίσθημα της βαρυστομαχιάς.Π.χ.

  • Γάλα με δημητριακά
  • Γιαούρτι με δημητριακά
  • Φρυγανιές ή ψωμί με τυρί
  • Φρυγανιές ή ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα

Δεκατιανό-Απογευματινό:

Πολλά σνακ είναι πλούσια σε λιπαρά και/ή ζάχαρη και φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα στοιχεία, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια μη ισορροπημένη διατροφή. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διαλέγουμε τα σνακ που καταναλώνουμε. Π.χ.

  • Φρέσκα φρούτα & χυμοί φρούτων: Πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο, βοηθούν στην προστασία του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων
  • Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη: Προσφέρουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλες ουσίες και μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας παντού, στην τσάντα, στο γραφείο, ακόμη και στο αυτοκίνητο
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί: Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά, βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.
  • Μπάρες δημητριακών: Πλούσιες σε υδατάνθρακες, ίνες, βιταμίνες και άλλα στοιχεία.

Μεσημεριανό γεύμα:

Αυτό το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες (υδατάνθρακες πρωτεΐνες και λίπος) και πάντα να συνοδεύεται από σαλάτα.

Βραδινό:

Ένα γεύμα ελαφρύ και ταυτόχρονα να μας χορταίνει. Π.χ.

  • Λίγο μαύρο ψωμί με ένα κομμάτι τυρί και ένα μήλο
  • Αυγό, φέτα του τοστ ολικής αλέσεως και ένα φρούτο
  • Σάντουιτς με κοτόπουλο και λαχανικά
  • Γιαούρτι με φρούτα και χυμός
  • Σαλάτα με μαρούλι και γαλοπούλα

Προ ύπνου:

  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Φρούτα

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω κάποια μικρά βήματα, ώστε οι επιλογές των σνακ να γίνονται σωστά και να μην παραλείπονται αυτά τα τόσο μικρά, αλλά και τόσο σημαντικά γεύματα της ημέρας.

  1. Προγραμματίζουμε τα μικρογεύματά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν αφήσουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες, το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε με ένα πολύ ανθυγιεινό σνακ ή να φάμε περισσότερο από το κανονικό.
  2. Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινά σνακ και τρόφιμα. Εάν γνωρίζετε ότι θα είστε εκτός σπιτιού, πάρτε τα μαζί σας.
  3. Μην καταναλώνετε τα σνακ σαν υποκατάστατα των κύριων γευμάτων. Μοιράστε τα μέσα στην ημέρα.
  4. Προσέξτε τα σνακ που διαλέγετε να περιέχουν στοιχεία όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
  5. Η ποικιλία είναι το κλειδί συστατικών για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ediet.pblogs.gr/2007/10/146413.html

www.telia-diatrofi.gr/snacks.html

  • Ειρήνη Χαρτερού
    Ειρήνη Χαρτερού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στη Ρόδο την 16/05/1986. Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης από όπου και αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 2010 με βαθμό 7. Στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο πολυδύναμο κέντρο αδυνατίσματος και ομορφιάς LIPOGEN στα Χανιά Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.