Συστάσεις Διατροφής

Η καρδιά του ελληνικού καφέ χτυπάει στην Ικαρία

26 Μαΐου 2016
17970 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η καρδιά του ελληνικού καφέ χτυπάει στην Ικαρία

Ενώ θα έχετε ακούσει πολλές φορές για την ισορροπημένη διατροφή, για την άσκηση και για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, φαίνεται πώς οι Ικαριώτες ακολουθούν πιο πιστά αυτό το υγιεινό μοντέλο διατροφής με αποτέλεσμα να τους χαρίζει μια ποιοτική και μακρά ζωή! Ένα ρόφημα που καταναλώνουν σαν συνήθεια όμως και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι τα καρδιαγγειακά είναι το νούμερο 1 απειλητικό για τη ζωή νόσημα, είναι ο ελληνικός καφές ο οποίος ωφελεί την καρδιά σας!

Γιατί η Ικαρία;

Η Ικαρία αποτελεί το νησί φαινόμενο αφού ανήκει στις μόλις 5 περιοχές παγκοσμίως όπως ανακάλυψε το National Geographic, όπου το προσδόκιμο ζωής ξεπερνά σε σημαντικό βαθμό τον εθνικό και παγκόσμιο μέσο όρο. Ενώ ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα είναι τα 80 έτη, με το 5% του πληθυσμού να είναι άνω των 80 ετών, στην Ικαρία το ποσοστό των κατοίκων άνω των 80 αγγίζει το 13%. Για τον λόγο αυτό, το νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει συχνά αποτελέσει τόπο έντονης ερευνητικής δραστηριότητας σχετικά με τους παράγοντες που συντελούν στη μακροζωία.

Ποια η θέση του ελληνικού καφέ στη διατροφή τους;

Οι κάτοικοι της Ικαρίας ακολουθούν σε σημαντικό βαθμό (>65%) το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, είναι δραστήριοι, απέχουν από το κάπνισμα, έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης... έχουν δηλαδή πολλά προστατευτικά στοιχεία στη διατροφή τους ήδη! Αποκτά όμως πρόσθετη προστατευτική αξία ο ελληνικός καφές που πίνουν καθημερινά! Συγκεκριμένα, το 90% των κατοίκων καταναλώνει τουλάχιστον έναν ελληνικό καφέ ημερησίως, ενώ 6 στους 10 είχαν μέτρια έως υψηλή κατανάλωση καφέ (>200 ml καθημερινά). Η συνήθεια αυτή φαίνεται να δρα ευεργετικά για την καρδιά, αφού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όσο υψηλότερη η κατανάλωση καφέ, τόσο καλύτερη η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, που είναι δείκτης καρδιακής υγείας. Ακόμη, τα άτομα που έπιναν κυρίως ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία από τα άτομα που έπιναν οποιοδήποτε άλλο είδος καφέ, ανεξάρτητα από την ποσότητα που κατανάλωναν!

Πώς προστατεύει τη καρδιά;

Εστιάζοντας στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, της ζωτικής δηλαδή επιφάνειας στο εσωτερικό των αγγείων φάνηκε ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Η αιτία της υπεροχής του ελληνικού καφέ φαίνεται να είναι οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα οποία δρουν προστατευτικά για το ενδοθήλιο

Ειδικότερα, λόγω της καθημερινής του κατανάλωσης ο καφές μπορεί να αποτελεί την κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών για σας! Ο ελληνικός καφές, με το ένα φλιτζανάκι να παρέχει περίπου 150mg, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και είναι υπεύθυνες για την γήρανση.

Τελικά ο ελληνικός καφές αποτελεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα διάφορα είδη καφέ, τότε αδιαμφισβήτητα ο ελληνικός κερδίζει την πρώτη θέση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou A, Pitsavos C. and Stefanadis C, Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vascular Medicine. 2013 Mar 18(2) 55-62

Panagiotakos DB1, Chrysohoou C, Siasos G, Zisimos K, Skoumas J, Pitsavos C, Stefanadis C., Sociodemographic and lifestyle statistics of oldest old people (>80 years) living in Ikaria island: the Ikaria study. Cardiol Res Pract. 2011 Feb 24;2011:679187

Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N. Coffee Consumption and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis. American Journal of Epidemiology 2014;180(8):763–775

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».