640
Διατροφή

Το σταφύλι, η Βρώση των Θεών

12 Φεβρουαρίου 2016
3 λεπτά να διαβαστεί
Το σταφύλι, η Βρώση των Θεών

Photo source: www.shutterstock.com

Ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα σταφύλια για τη διατρoφή του ήδη από την εποχή του ορείχαλκου. Μετά τον κατακλυσμό, ο Νώε, λέει η Παλαιά Διαθήκη, φύτεψε ένα αμπέλι. Στην Αίγυπτο, βρέθηκαν σπόροι και φύλλα σε τάφους Φαραώ της 6ης χιλιετηρίδας, καθώς και παραστάσεις με έξι διαφορετικές ποικιλίες αμπελιού, ενώ στην Ν. Γαλλία και τη Β. Ιταλία βρέθηκαν απολιθωμένοι σπόροι και φύλλα αμπελιού.

Μερικοί υποστηρίζουν πως πρώτοι αμπελουργοί ήταν οι Σημίτες, όταν ζούσαν ακόμα στη Μεσοποταμία, ενώ άλλοι ότι ήταν οι Άριοι, που μετέφεραν την καλλιέργεια του αμπελιού από τον Καύκασο και τη διέδωσαν κατόπι στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη.

Ο Πλούταρχος γράφει πως οι καλλιεργούμενες ποικιλίες του αμπελιού προέρχονται από τις Iνδίες. Η πιθανότερη όμως εκδοχή είναι, ότι η αμπελουργία αναπτύχθηκε ταυτόχρονα σχεδόν από διάφορους λαούς της γης σε πολλές χώρες της Ασίας της Ν. Ευρώπης και της Β. Αφρικής.

Η καλλιέργεια του αμπελιού στην Ελλάδα, ίσως να έχει Ασιατική προέλευση και να οφείλεται στην εγκατάσταση στο Αιγαίο, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη λαών από την Ανατολή.
Πολλές χώρες διεκδικούν τον τίτλοτης πρώτη πατρίδας του αμπελιού και σχεδόν όλες αποδίδουν την ανακάλυψη και την καλλιέργειά του σε μια θεότητα. Οι 'Ελληνες είχαν τον Διόνυσο, οι Ινδοί τον θεό Σόμα, οι Αιγύπτιοι τον Όσιρη, οι Λίβυοι τον Άμμωνα, οι πρώτοι Ιταλοί τον Κρόνο και οι Ρωμαίοι τον Βάκχο.

Συστατικά Σταφυλιού

Το σταφύλι που αφθονεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδος είναι ένα θαυμάσιο φρούτο με ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.

Είναι ένα θρεπτικό φρούτο, που μπορεί να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και σιδήρου, αλλά και βιταμινών Β και Α. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Η επιδερμίδα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά του σταφυλιού, όπως τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του δέρματος. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, που είναι βασικά δομικά στοιχεία της επιδερμίδας, προσφέροντάς της σύσφιξη και λάμψη. Στον οργανισμό, τα λιπαρά οξέα από το σταφύλι βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερίνης και, κατά συνέπεια, των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Νωπό, το σταφύλι περιέχει στα 100γρ. 62Kcal (θερμίδες) και τα εξής συστατικά:

  • 0,7γρ. Πρωτεΐνες
  • 13γρ. Υδατάνθρακες
  • 70ΔΜ Βιταμίνη Α
  • 16mg Ca (ασβέστιο)
  • 0,6mg Fe (σίδηρο)
  • 82γρ. (Νερό)
  • καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μικρότερες ποσότητες.

Από τη μεταποίηση του σταφυλιού μπορούμε να έχουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης όπως:

Το Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού βοηθά στην απομάκρυνση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης - καρδιοπαθειών.

Λόγια σπουδαίων ανδρών για το κρασί

  • ΤΖΩΝ ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝ (Ι56Ι-Ι6Ι2)
  • Πέντε προσόντα πλέκουν το εγκώμιο του κρασιού. Είναι δυνατό, όμορφο, ευωδιαστό, δροσερό και σε κάνει να χορεύεις.
  • ΕΡΝΕΣΤΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ (Ι899-Ι96Ι)
  • Το κρασί είναι το μεγαλύτερο δείγμα πολιτισμού στον κόσμο.
  • ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ (Ι564-Ι6Ι6)
  • Το κρασί ξυπνάει τον πόθο, αλλά ματαιώνει την πραγμάτωση.
  • ΟΡΑΤΙΟΣ (65-8π.Χ.)
  • Το κρασί φέρνει στο φως όλα τα κρυμμένα μυστικά της ψυχής.
  • ΤΟΜΑΣ ΛΑΒ ΠΙΚΟΚ (Ι785- Ι866)
  • Ο χυμός του σταφυλιού είναι η υγρή πεμπτουσία των συμπυκνωμένων ηλιαχτίδων.
  • ΛΟΡ ΔΟΣ ΒΥΡΩΝ (Ι788-Ι824)
  • Το κρασί παρηγορεί τους λυπημένους, αναζωογονεί τους γέροντες, εμπνέει τους νέους, κάνει τον κουρασμένο να ξεχνά τον μόχθο του.
  • ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ
  • Στο πρώτο ποτήρι, ο άνθρωπος πίνει το κρασί, στο δεύτερο το κρασί πίνει το κρασί και στο τρίτο, το κρασί πίνει τον άνθρωπο.
  • ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΟΥΙΣ ΣΤΙΒΕΝΣΟΝ
  • Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση.

Την Ρακή ή την Τσικουδιά

Στην Κρήτη, η τσικουδιά είναι συνδεδεμένη με τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Τη Σταφίδα

Η σταφίδα είναι το αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού. Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με αξιόλογο ποσοστό ασβεστίου (73mg), καθώς και σιδήρου (2,7gr), Βιταμίνης Α και άλλων στοιχείων.

Toν Χυμό Σταφυλιού

Από τον χυμό του σταφυλιού μπορούμε να φτιάξουμε το πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και το μέλι, και πολλές φορές το αντικαθιστά. Το πετιμέζι, αλλά και η ρακή θεωρούνται ένα πολύ καλό αντιγριπικό.

Ιδιότητες

Εκτός από βασικό συστατικό της διατροφής, το σταφύλι χρησιμοποιείται και για εξωτερική χρήση, με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Ανατρέχοντας στην ιστορία του, παρατηρούμε ότι αρκετοί ευρωπαϊκοί λαοί χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του κλήματος για να γιατρέψουν διάφορες δερματοπάθειες και παθήσεις στα μάτια.

Επιπλέον, οι ρίζες του χρησιμοποιούντο ως αιμοστατικό σε περιπτώσεις εξωτερικών αιμορραγιών, αλλά και για να ανακουφίσουν τοπικούς πόνους από εγκαύματα. Σήμερα, ο καρπός και τα κουκούτσια του χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές αντιγηραντικές θεραπείες και φροντίδες προσώπου, σώματος και μαλλιών. Αρκετά είναι τα Spa που προσφέρουν σταφυλοθεραπείες για το πρόσωπο και το σώμα.

Σταφύλι σουλτανίνα

ΜΑΚΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

   
Ενέργεια, Άμεσος υπολογισμός Kcal / 100g 76
Ενέργεια, Έμμεσος υπολογισμός Kcal / 100g 72
Πρωτεΐνη g /100g 0,7
Υδατάνθρακες g /100g 17,4
Λίπος, ολικό g /100g -
Κορεσμένα % σύσταση λίπους -
Μονοακόρεστα cis % σύσταση λίπους -
Πολυακόρεστα cis % σύσταση λίπους -
Trans % σύσταση λίπους -
ω-3 % σύσταση λίπους -
ω-6 % σύσταση λίπους -
ω-3 / ω-6 - -
Μονοακόρεστα / κορεσμένα - -
Πολυακόρεστα / κορεσμένα - -
Νερό g / 100g 79,2
Διαιτητικές ίνες g / 100g 0,46
Διαλυτές g / 100g 0,20
Αδιάλυτες g / 100g 0,09
Τέφρα g / 100g 0,04
Χοληστερόλη mg / 100g -

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 

α- τοκοφερόλη

 

mg / 100g

 

0,1

ΜΕΤΑΛΛΑ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Ασβέστιο, Ca

 

mg / 100g

 

14

Κάλλιο, Κ

mg / 100g

161

Μαγνήσιο, Mg

mg / 100g

10

Νάτριο, Na

mg / 100g

1

Σελήνιο, Se

μg / 100g

60

Σίδηρος, Fe

mg / 100g

0,5

Φώσφορος, P

mg / 100g

65

Χρώμιο, Cr

μg / 100g

2

ΜΗ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Πολυφαινόλες
(εκπεφρ. σε κατεχίνη)

 

mg / 100g

 

48,32

  • Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας.Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.
×
×