Διατροφή

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο στιγμιαίο καφέ!

02 Αυγούστου 2016
24558 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς να φτιάξετε τον τέλειο στιγμιαίο καφέ!

Ο στιγμιαίος καφές, όπως λέει και το όνομά του, είναι ένας καφές που μπορείτε να απολαύσετε στην στιγμή! Μπορεί ένας μπαρίστας να ήταν πιο κατάλληλος για να σας αναλύσει πώς να φτιάξετε το τέλειο στιγμιαίο, ωστόσο σε αυτό το άρθρο περιέχονται τόσο οι συγκεκριμένες οδηγίες όπως μας τις μετέφεραν ειδικοί, όσο και επιπλέον τα διατροφικά οφέλη που πετυχαίνονται στο μάξιμουμ με την κατάλληλη παρασκευή του!

Προετοιμάστε τον τέλειο στιγμιαίο καφέ σε 3 βήματα

Κρύος

  1. Βάζετε σε ένα ποτήρι 4g στιγμιαίο καφέ και 30mL νερό βρύσης (+ ζάχαρη αν το επιθυμείτε)
  2. Χτυπάτε με τη μηχανή του φραπέ μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ο πυκνός αφρός. Προσοχή να μην το παρακάνετε – δεν χρειάζεται ο αφρός να αφρατέψει/ ασπρίσει!
  3. Προσθέτετε λίγα παγάκια και 200mL επιπλέον νερό και είναι έτοιμος.

Ζεστός

  1. Βάζετε στην κούπα 3g στιγμιαίο καφέ και 2 κουταλιές του γλυκού νερό βρύσης. Προσοχή, μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε περισσότερο.
  2. Όσο βάζετε το νερό στον βραστήρα να βράσει, εσείς ανακατεύετε με ένα κουταλάκι το μίγμα στη κούπα με ρυθμό μέχρι να γίνει μια πλούσια παχύρευστη κρέμα ανοιχτού μπεχ χρώματος.
  3. Προσθέτετε το ζεστό (όχι βραστό) νερό και είναι έτοιμος!

Η δοσολογία καφέ που χρησιμοποιείτε σας δίνει για τον κρύο ή ζεστό καφέ αντίστοιχα: 160mg ή 110mg καφεΐνης και 860mg ή 645mg. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Ποσότητα καφεΐνης

Είστε εντός των ορίων καφεΐνης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και αφορά τα 200mg τη φορά και μέχρι 400mg στο σύνολο μέσα στην ημέρα! Ποσότητα που είναι ικανή να διεγείρει τον οργανισμό αυξάνοντας την συγκέντρωση και την εγρήγορση, παράγοντες απαραίτητοι σε μια κουραστική μέρα στη δουλειά και όχι μόνο! Επιπλέον, το ξέρατε ότι, σε έρευνα που έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρέθηκε ότι ο φραπέ δεν πειράζει το στομάχι; Στην έρευνα αυτή λοιπόν, είχαν χρησιμοποιήσει την ενδεδειγμένη ποσότητα καφέ, συνεπώς και το στομάχι μπορούσε να διαχειριστεί καλά και τη προσλαμβανόμενη καφεΐνη όπως αν προερχόταν και από άλλες πηγές (καφέδες ή τρόφιμα) χωρίς καμία ενόχληση.

Αντιοξειδωτική περιεκτικότητα

Η θρεπτικότητα του καφέ στην καθημερινή διατροφή έχει μεγάλη σημασία αν σκεφτείτε ότι προσφέρει τα διπλάσια αντιοξειδωτικά από έναν χυμό πορτοκάλι! Πιθανόν να ξέρετε ότι τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν όλα τα κύτταρα αλλά και σημαντικά βιολογικά μόρια του ανθρώπινου οργανισμού από τη φθορά! Για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά είναι εκείνα που δεν αφήνουν την χοληστερόλη στο αίμα να καταστραφεί και τελικά να γίνει αιτία να μπλοκάρουν οι αρτηρίες (αθηρωματική πλάκα). Με παρόμοιο τρόπο αλλά και με την συνεργασία της καφεΐνης, ο καφές φαίνεται να επιδρά θετικά στα κύτταρα του νευρικού συστήματος σε περιπτώσεις άνοιας ή νόσου του Parkinson, απέναντι σε χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης και πολλά άλλα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Κάθε καφές έχει την τέχνη του, έτσι και ο στιγμιαίος έχει κάποια μικρά μυστικά που σας βοηθούν να τον πετυχαίνετε πάντα και να ζητούν τον καφέ μόνο από τα χεράκια σας. Πλέον όμως, τους σερβίρετε και την τέλεια «δοσολογία» υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nescafe for starters, Barista lessons, προσβάσιμο (20/07/2016) στο http://www.nescafeforstarters.gr/lesson/6

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15:26.

SIC the Institute for Scientific Information on Coffee©, The good things in life: can coffee protect against the risk of CVD mortality?, June 2015

Svilaas Α, Sakhi ΑΚ, Andersen LF, Svilaas T, Strom EC, Jacobs DR, Ose L, Blomhoff R. Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans. J. Nutr. 2004, 134: 562–567.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.