Άλλες Παθήσεις

Παπούτσια: Επιλέξτε σωστά...

Χρυσάνθης Σταματίου
09 Μαρτίου 2014
13635 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Παπούτσια: Επιλέξτε σωστά...

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η επιλογή των σωστών παπουτσιών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, διότι η φυσιολογία και η μηχανική του ποδιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν πολλών ειδών παπούτσια σχεδιασμένα για διάφορες δραστηριότητες και ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Παθήσεις του ποδιού

Υπάρχουν αρκετά είδη παθήσεων των δακτύλων μερικές παθήσεις είναι ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι), η πλατυποδία και η κοιλοποδία. Αυτές οι παθήσεις υπάρχει πιθανότητα να συνάγονται με τη κληρονομικότητα και η λανθασμένη επιλογή παπουτσιών να επιβαρύνει το πρόβλημα. Επίσης, σε έρευνα έχει αναφερθεί ότι οι άνθρωποι με πλατυποδία δεν χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους απαγωγείς μύες τους. Και επιπλέον έχει αποδεχτεί ότι όσοι υποφέρουν από πλατυποδία κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της βάδισης με αποτέλεσμα να κουράζονται περισσότερο.

Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι):

Πλατυποδία - πλήρης εξάλειψη της ποδικής καμάρας:

Κοιλοποδία- αυξημένη καμάρα:

Τι δεν γνωρίζουμε;

Πολλές παθήσεις ή τραυματισμοί των ποδιών οφείλονται σε κακής ποιότητας παπούτσια που πολλά από αυτά μπορεί να τα νιώθουμε άνετα και να τα χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, σε έρευνα έχει αναφερθεί ότι για τις γυναίκες αρκετά επιβαρυντικά είναι τα ψηλοτάκουνα (πάνω από 4 εκατοστά), διότι μετατοπίζουν τη λεκάνη προς τα εμπρός. Aντίθετα, τα τελείως ίσια παπούτσια (τύπου μπαλαρίνα) είναι εξίσου επιβαρυντικά, διότι δεν υποστηρίζουν την ποδική καμάρα, με αποτέλεσμα τη τάση των οπίσθιων μυών των κάτω ακρών και την επιβάρυνση της μέσης. Αντίστοιχα, στους άνδρες τα παπούτσια τύπου μοκασίνια είναι εξίσου επιβαρυντικά για τη μέση, αλλά και για την ποδική καμάρα. Και στις δύο περιπτώσεις επιλέγουμε παπούτσια με τακούνι γύρω στα 2,5-4 εκατοστά.

Πελματογράφημα

Το πελματογράφημα είναι ένα ειδικό δυναμοδάπεδο, το οποίο βοηθάει να αναλύουμε τον τρόπο βάδισης και τη στάσης μας. Καταγράφονται τυχόν υπερπιέσεις που μπορεί να δημιουργούνται στο πέλμα, όπου μπορεί να προκαλούν πολλά μυοσκελετικά προβλήματα. Μέσω του πελματογραφήματος και τις καταγραφής του πέλματος μπορούν να δημιουργηθούν εξατομικευμένοι πάτοι σύμφωνα με τα κλινικά ευρήματα της εξέτασης. Αυτοί οι πάτοι είναι μοναδικοί και έχουν φτιαχτεί μόνο για τον ασθενή που έχει κάνει πελματογράφημα. Με αυτούς τους πάτους ο ασθενείς μπορεί να ανακουφιστεί από πόνους που τυχόν είχε λόγω της κακής του στάσης και της κακής βάδισης. Σε παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία μπορεί να έχουν πλατυποδία ή κοιλοποδία είναι σημαντικό να κάνουν πελματογράφημα και να τους χορηγηθεί πάτος (εφόσον είναι αυτό απαραίτητο) για την ανακούφιση των πόνων και την καλύτερη ανάπτυξή τους.

Εξέταση πέλματος:

Κλινικά ευρήματα:

Ειδικοί πάτοι:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lee JE, Park GH, Lee YS, Kim MK. A Comparison of Muscle Activities in the Lower Extremity between Flat and Normal Feet during One-leg Standing. J Phys Ther Sci. 2013 Sep;25(9):1059-1061. Epub 2013 Oct 20. Department of Physical Therapy, Youngsan University.

Kim MK, Lee YS. Kinematic Analysis of the Lower Extremities of Subjects with Flat Feet at Different Gait Speeds. J Phys Ther Sci. 2013 May;25(5):531-533. Epub 2013 Jun 29. Department of Physical Therapy, Youngsan University.

Ko DY, Lee HS. The Changes of COP and Foot Pressure after One Hour's Walking Wearing High-heeled and Flat Shoes. J Phys Ther Sci. 2013 Oct;25(10):1309-1312. Epub 2013 Nov 20. Department of Physical Therapy, Seoul hye Rehabilitation Clinic, Republic of Korea.

Χρυσάνθη Σταματίου
Χρυσάνθη Σταματίου Φυσικοθεραπεύτρια