738
Διατροφή

Η ανατομία ενός Frozen Yogurt

13 Αυγούστου 2014
του Κωνσταντίνου Ξένου

Είναι γεγονός πως κάθε πράγμα που εμπίπτει σε μια «μόδα», κουβαλά μαζί και τα θέματα του… Ξαφνικά όλοι θέλουν να δοκιμάσουν, να ενταχθούν, να σχολιάσουν αυτή τη μόδα, κάτι που δεν το βλέπω καθόλου παράξενο, αν αναλογιστούμε και τη φύση του ανθρώπου ως κοινωνικό όν…

Εκείνο που είναι όμως αρκετές φορές μεμπτό, είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης που συχνά ακολουθεί αυτή τη μόδα...

Και αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που θέλω να εκφράσω τη τοποθέτηση μου πάνω στη διατροφική μόδα του φετινού καλοκαιριού, που ακούει στο όνομα frozen yogurt ή «παγωμένο γιαούρτι»…

Πριν από καιρό υποστήριξα σε μια τηλεοπτική εκπομπή αυτό που και κατ’ ιδίαν λέω σε όσους με ρωτούν, πως δηλαδή το frozen yogurt αποτελεί μια καλή εναλλακτική επιδορπίου, με θερμιδική απόδοση σχεδόν ανάλογη της γρανίτας ή του σορμπέ (δηλαδή 100 – 120 θερμίδες ανά 100 γρ.), αλλά πρέπει πάντα να εκλαμβάνεται ως επιδόρπιο και όχι ως γιαουρτάκι.

Και βέβαια αναφέρομαι στο απλό και σκέτο frozen yogurt και όχι σε αυτό που απλά αποτελεί «βάση» για 5-6 toppings με τρούφα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γλυκό του κουταλιού και πραλίνα φουντουκιού, όπως επιλέγουν σχεδόν 8 στους 10 που θα επισκεφθούν μια αλυσίδα με frozen yogurt… Και να μην ξεχνάμε βέβαια και τη τακτική του βάλε όσο θέλεις, ζύγισε, πλήρωσε…

Άραγε πόσοι επιλέγουν πραγματικά μια ίση ή και πιο ελεγχόμενη μερίδα από αυτή που θα μπορούσαν να λάβουν αν το προϊόν ήταν συσκευασμένο;… Πάντως στο frozen yogurt που επισκέφθηκα προσφάτως στα Νότια Προάστια στην ½ ώρα που ήμουν εκεί, μερίδα στο πλαίσιο των 2 scoops (140 ml) δεν είδα….

Όπως επίσης δεν είδα πουθενά, να αναγράφονται τα συστατικά του απλού «παγωμένου γιαουρτιού» που πουλάνε οι συγκεκριμένες αλυσίδες. Η απάντηση στην ερώτηση μου «ποια είναι τα συστατικά αυτού του επιδορπίου” στους ιθύνοντες 2 ανάλογων αλυσίδων, ήρθε όπως υποπτευόμουν ημιτελής : «άπαχο γιαούρτι και φρουκτόζη» μου απάντησαν.

Δηλαδή αν εγώ βάλω στη παγωτομηχανή γιαουρτάκι άπαχο και φρουκτόζη μπορεί να έχω αυτό το ομολογουμένως ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα; Μάλλον όχι… Και αυτό διότι αφενός δεν πήρε κανείς μόνο άπαχο γιαούρτι για να φτιάξει το προϊόν, αλλά και άπαχο γάλα και σκόνη γιαουρτιού και βέβαια αν δεν χρησιμοποιήσεις πυκνωτικά μέσα (thickeners) όπως για παράδειγμα το guar gum, τέτοιο οργανοληπτικό αποτέλεσμα δεν θα έχεις. Αυτό δεν σημαίνει πως χρησιμοποιούν πρόσθετα επικίνδυνα για την υγεία (το guar gum είναι ασφαλές), αλλά σαφέστατα το frozen yogurt δεν είναι άπαχο παγωμένο γιαουρτάκι…

Μια πιο κλειστή ματιά στα σάκχαρα που συνήθως εμπεριέχει ένα τέτοιο προϊόν, επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την τοποθέτηση μου : φρουκτόζη, μαλτοδεξτρίνη και δεξτρόζη (d-γλυκόζη) συναντάμε στη πλειονότητα των απλών και χωρίς γεύσεις frozen yogurts (εκτός και αν ρωτήσετε και σας πουν ότι το προϊόν είναι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, κάτι όχι και τόσο συχνό). Ουσιαστικά δηλαδή η βασική γλυκαντική ύλη που χρησιμοποιείται είναι η ζάχαρη, απλά όχι ως αυτούσια δομή, αλλά ως οι 2 μονοσακχαρίτες που τη συνθέτουν, δηλαδή φρουκτόζη και γλυκόζη…

Ανά 100 γρ. τα απλά και χωρίς γεύσεις (και φυσικά toppings) frozen yogurts εμπεριέχουν 16-20 γρ. σακχάρων (περίπου 4 κουταλάκια του γλυκού δηλαδή), ποσότητα αρκετά μικρότερη από πολλά άλλα επιδόρπια, αλλά και μεγαλύτερη από τα σάκχαρα που έχει το απλό άπαχο γιαούρτι (περίπου 8 γρ./100). Στο πεδίο τώρα των προβιοτικών μικροοργανισμών που εμπεριέχονται μέσα σε ένα frozen yogurt, όπως αναφέρει και ο Simin Nikbin Meydani, Καθηγητής διατροφής στο Friedman School of Nutrition Science and Policy, τα περισσότερα frozen yogurts εμπεριέχουν λιγότερα προβιοτικά από ότι το γιαούρτι που χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη, αφού η flash freezing τεχνική που χρησιμοποιείται έχει αντίκτυπο στον πληθυσμό αυτών των ευεργετικών βακτηριακών στελεχών. Εξαίρεση ίσως να αποτελούν κάποια frozen yogurts στα οποία προσθέτονται εξτρά φιλικά βακτήρια, αλλά και εδώ σπανίως θα βρείτε την ανάλογη διατροφική επισήμανση…

Θα κλείσω τονίζοντας πως αναφορές που διάβασα πρόσφατα σε site που διαφημίζει frozen yogurts, ότι δηλαδή το «παγωμένο γιαούρτι» : μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και παχέως εντέρου, μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, μειώνει τις φλεγμονές και άλλα ευτράπελα, δυσφημούν ένα επιδόρπιο, που όπως ανέφερα δεν είναι άπαχο παγωμένο γιαουρτάκι, αλλά σαφέστατα αποτελεί καλύτερη εναλλακτική έναντι πολλών επιδορπίων που μπορεί κάποιος να απολαύσει εκτός σπιτιού, με τη βασική προυπόθεση πάντα του μέτρου στη κατανάλωση του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.kxenos.gr

  • Κωνσταντίνος Ξένος Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
×
×