738
Διατροφή

Πως θα πλύνω σωστά τα λαχανικά μου;

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε ωμά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο γιατί διαφορετικά τρώγοντας τα μπορεί να καταναλώσουμε μαζί και επικίνδυνα βακτήρια αλλά και υπολείμματα χημικών ουσιών.

Πριν πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πλένουμε πάντα καλά τα χέρια μας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό. Πλένουμε καλά όλη την επιφάνεια των χεριών μας, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.

Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, ακόμα και τα φρούτα που δεν τρώμε την φλούδα τους, γιατί όταν τα κόψουμε μπορεί να μεταφερθούν με το μαχαίρι χημικές ουσίες ή μικροοργανισμοί από την εξωτερική επιφάνεια στο εσωτερικό του φρούτου.

Δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι για να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά γιατί μπορεί να απορροφηθεί από τους πόρους που υπάρχουν στην φλούδα των φρούτων ή να μείνουν υπολείμματα σαπουνιού πάνω στα λαχανικά τα οποία δεν πρέπει να καταναλώσουμε.

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο, πριν τα πλύνουμε αφαιρούμε τα εξωτερικά τους φύλλα και όσα φύλλα φαίνονται χαλασμένα και τα πλένουμε σχολαστικά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Είναι καλύτερο να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως πριν τα φάμε ή πριν τα μαγειρέψουμε ή αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε πλυμένα τα στεγνώνουμε καλά με μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω video

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γενικό Χημείο του Κράτους, Εργαστήριο Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων

European Food Safety Authority

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Μεσογειακό Κέντρο Καταπολέμησης Ζωοανθρωπονόσων

  • Πηνελόπη Δουβόγιαννη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Πηνελόπη Δουβόγιαννη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) και πολυετή εμπειρία στην παχυσαρκία. Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στο γραφείο της στην Καλαμάτα.

×
×