Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τον πουρέ πατάτας

του Γεώργιου Σαλταούρα
11 Απριλίου 2016
39687 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Μύθοι και αλήθειες για τον πουρέ πατάτας

Αν η πρώτη σκέψη που κάνετε ακούγοντας αυτό το τίτλο είναι «Τι ο πουρές δεν είναι "παχυντικός";»- ε, λοιπόν, όχι, δεν είναι! Η πατάτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και αποτελεί επιλογή για το αμυλούχο τμήμα του καθημερινού μας πιάτου. Καιρός, λοιπόν, να αποκατασταθεί η αλήθεια! Παρακάτω θα διαβάσεις ορισμένες κοινές πεποιθήσεις που υπάρχουν, τόσο για την πατάτα όσο και για τον πουρέ πατάτας.

Ο πουρές πατάτας είναι φτωχός σε θρεπτικά συστατικά: ΜΥΘΟΣ

Αντιθέτως, είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Η πατάτα περιέχει χρήσιμους υδατάνθρακες, με τη μορφή αμύλου, που παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για την καθημερινότητα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C και σε κάλιο.

Ο πουρές πατάτας έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: ΑΛΗΘΕΙΑ (αλλά...)

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Επειδή όμως το γεύμα σου δεν αποτελείται μόνο από πουρέ αλλά και από κρέας ή ψάρι και σαλάτα, καλό είναι να κοιτάξεις το Γλυκαιμικό Φορτίο το οποίο αναφέρεται στην γλυκαιμική απόκριση όλου του γεύματος. Η γλυκαιμική απόκριση σε ένα τέτοιο γεύμα χαρακτηρίζεται ως «μέτρια», όπως και του καστανού ρυζιού.

Δε μπορώ να εντάξω τον πουρέ σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους: ΜΥΘΟΣ

Εξαρτάται πώς θα ετοιμάσεις τον πουρέ. Μία μέτρια βραστή πατάτα περιέχει 120 θερμίδες. Απο εκεί και πέρα, τα υλικά που θα αναμείξεις παίζουν ρόλο. Αν, για παράδειγμα, βάλεις 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και 20 ml πλήρες γάλα, εκτοξεύεις το τρόφιμο στις 183 θερμίδες. Ή στην περίπτωση του συσκευασμένου πουρέ, μία μερίδα θα δώσει 110 θερμίδες ενώ αν το φτιάξετε με ημίπαχο γάλα θα φτάσει μόλις στις 150 θερμίδες. Τέλος, όπως και για κάθε άλλο τρόφιμο, δώσε προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσεις στο γεύμα σου.

Ο πουρές πατάτας δεν περιέχει γλουτένη: ΑΛΗΘΕΙΑ

Η πατάτα είναι ένα τρόφιμο που δεν περιέχει γλουτένη και είναι πολύ συχνή επιλογή όσων ατόμων πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη. Το ίδιο ισχύει και για τον πουρέ πατάτας αρκεί στην διαδικασία παρασκευής του να μην διασταυρωθεί με άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη πχ το αλεύρι σίτου. Όπως καταλαβαίνετε αν μαγειρεύετε εσείς οι ίδιοι πρέπει να είστε προσεκτικοί ενώ στο συσκευασμένο πουρέ ανατρέξτε στην ετικέτα για να βρείτε το προϊόν που τηρεί όλες τις προδιαγραφές παρασκευής του πουρέ σε κατάλληλες επιφάνειες και χώρους ώστε να φέρει τον ισχυρισμό «ελεύθερο γλουτένης» ή «δεν περιέχει γλουτένη».

Ο πουρές βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας: ΑΛΗΘΕΙΑ

Η πατάτα βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας. Τα τρόφιμα της κατηγορίας δημητριακών/αμύλου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν, ενώ παράλληλα είναι πολύ χαμηλά σε λίπος. Συστήνεται η κατανάλωση έως 6 μερίδων δημητριακών/αμύλου καθημερινά και ο πουρές πατάτας μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη σύσταση αυτή. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου πουρέ αντιστοιχεί σε μία μερίδα.

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνδυάσω πουρέ πατάτας στα γεύματά μου: ΜΥΘΟΣ

Φαντασία να υπάρχει! Ο πουρές συνδυάζεται εξαιρετικά με κάθε ψάρι και κρέας. Ακόμη, μπορείς να τον προσθέσεις σε σούπες για ένα «βελουτέ» αποτέλεσμα. Στον πουρέ επίσης μπορείς να αναμείξεις φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο για μεσογειακή γεύση, γιαούρτι 2% αντί για γάλα/βούτυρο ή μυρωδικά (βασιλικό, μαϊντανό και δεντρολίβανο). Απέφυγε το ζωικό βούτυρο και το πλήρες γάλα διότι προσθέτουν περιττές θερμίδες και «κακά» λιπαρά.

Ο συσκευασμένος πουρές περιέχει συντηρητικά: ΜΥΘΟΣ

Με βάση τη διαδικασία παραγωγής έχει αφαιρεθεί το νερό. Σε ένα προϊόν λοιπόν, που οι πατάτες είναι αφυδατωμένες, δεν χρειάζονται συντηρητικά αφού λείπει η βασική αιτία αλλοίωσης ενός τροφίμου που είναι το νερό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Foster-Powell Κ, Holt SHA, and Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values. Am J Clin Nutr 2002;76:5–56.

U.S. Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database https://ndb.nal.usda.gov/

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr