Δίαιτα

Αισθητικές επεμβάσεις μετά την απώλεια βάρους (Μέρος α’)

του Στρατή Γαβριήλ
30 Νοεμβρίου 2009
12159 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaikeio swma

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι επεμβάσεις που έχουν θετικό αποτέλεσμα πριν την απώλεια του βάρους είναι η κοιλιοπλαστική, η λιποαναρρόφηση και η γυναικομαστία.

Κοιλιοπλαστική 

Η κοιλιοπλαστική είναι επέμβαση πού μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την επέμβαση παχυσαρκίας.

Το αισθητικό αποτέλεσμα της κοιλιοπλαστικής διατηρείται μετά την απώλεια των κιλών. Τα πλεονεκτήματα της ταυτόχρονης επέμβασης είναι πολλά (άμεση μείωση του BMI, -δείκτη παχυσαρκίας-, άμεση ανακούφιση, γρηγορότερη απώλεια των κιλών). Ανάλογα με το σωματότυπο του κάθε ασθενούς οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές της ταυτόχρονης κοιλιοπλαστικής μπορεί να είναι περισσότερες και ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να εκτιμήσει σωστά το τύπο του ασθενούς που θα επιλέξει να χειρουργήσει ταυτόχρονα ή θα αναβάλει την επέμβαση για αργότερα. Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι η πρώτη που εκτελείται μετά την απώλεια των κιλών και συχνά συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις.

Λιποαναρρόφηση για τη χαλάρωση του δέρματος

Η ταυτόχρονη λιποαναρρόφηση εφόσον χρειάζεται έχει πάντα ευνοϊκά αποτελέσματα. Η επιβάρυνση της επέμβασης παχυσαρκίας είναι πολύ μικρή. Η γυναικομαστία είναι σχεδόν συνοδό πρόβλημα των παχυσάρκων ανδρών. Η ταυτόχρονη λιποαναρρόφηση στη περιοχή προλαμβάνει τη χαλάρωση και πτώση του μαστού μετά την απώλεια του βάρους. Η τεχνική της λιποαναρρόφησης δημιουργεί δίκτυο μετεγχειρητικών ινώσεων πού παίζει ρόλο στηρικτικό και μειώνει τη πιθανότητα χαλάρωσης. Το ίδιο ισχύει και στα πόδια αν έχουν ανάγκη λιποαναρρόφησης.
Η μείωση ή η ανόρθωση μαστών είναι επέμβαση που συχνά χρειάζεται μια παχύσαρκη ασθενής. Η επέμβαση αυτή αναβάλλεται για το τέλος του προγράμματος. Μετά την απώλεια των κιλών οι μαστοί ατροφούν και η χαλάρωση είναι εξεσημασμένη. Η απόφαση του χειρουργού να επέμβει πριν την απώλεια των κιλών μπορεί να τον αναγκάσει στο τέλος του προγράμματος να υποβάλει την ασθενή του σε αύξηση του μαστού.

Βραχιονοπλαστική για τη χαλάρωση των βραχιόνων

Η βραχιονοπλαστική , επέμβαση για τη χαλάρωση των βραχιόνων, αφήνεται για το τέλος και μπορεί να γίνει στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την ανόρθωση ή μείωση του μαστού. Η χαλάρωση των βραχιόνων δεν είναι νομοτέλεια της απώλειας των κιλών, γι’αυτό είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση των ασθενών από το πλαστικό χειρουργό κατά τη διάρκεια της απώλειας του βάρους του.

Στρατής Γαβριήλ
Στρατής Γαβριήλ Πλαστικός Χειρουργός