Δίαιτα

Πώς θα πετύχει η δίαιτα;

της Κων/νας Αποστολοπούλου
14 Ιουνίου 2010
19560 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Πώς θα πετύχει η δίαιτα;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ζούμε σε μια εποχή όπου το ζήτημα της παχυσαρκίας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η εφαρμογή προγραμμάτων «αστραπή» μοιάζει να είναι μια καλή λύση για πολλούς, λίγοι όμως γνωρίζουν τι πραγματικά κρύβει η γρήγορη απώλεια βάρους. Οι γρήγορες δίαιτες (αυτές που διαρκούν λίγες μέρες ή οι χημικές) προκαλούν ένα σημαντικά αρνητικό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα την τρομακτικά γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων πολλές τρελές τάσεις για αδυνάτισμα φανερώνονται, καθεμιά με τη δική της υπόσχεση για εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε δίαιτες από πηγή που δεν εμπιστευόμαστε, δίαιτες που υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα και βασίζονται σε υποθερμιδικό και μη ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα ή που επιτρέπουν την κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών σε απεριόριστη ποσότητα και αποκλείουν την κατανάλωση άλλων τροφών.

Τα συμπληρώματα υπόσχονται θάυματα..

Δίαιτες και συμπληρώματα που υπόσχονται θαύματα μπορεί να βοηθούν να χαθεί το βάρος γρήγορα, αλλά η απώλεια βάρους γίνεται από τις μυϊκές ίνες και έτσι μειώνεται απότομα ο βασικός μεταβολισμός του ατόμου, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους σταματάει εύκολα. Όταν το άτομο τελειώσει τη δίατα-αστραπή, προσθέτει βάρος κυρίως σαν λίπος, οδηγείται στην υπερφαγία λόγω στέρησης και δεν αλλάζει τις συνήθειες της διατροφής που το οδήγησαν στην αύξηση του βάρους.

Τα σωστά βήματα για μια ισορροπημένη διατροφή και επιτυχία στην απώλεια βάρους

Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή

Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Κάντε μέτρια κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών. Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζάχαρη), τις λιπαρές και τηγανητές τροφές και περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά σε 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Τέλος, χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, ως κύρια πηγή λίπους.

Τρώτε πάντα πρωινό;

Άνθρωποι που τρώνε πρωινό γεύμα, χάνουν κιλά πιο εύκολα από αυτούς που δεν τρώνε. Αυτοί που παραλείπουν το πρωινό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φάνε κάτι παχυντικό αργότερα μέσα στη μέρα. Εξάλλου το σώμα μας μετά από οκτώ ώρες ύπνου χρειάζεται άμεσα ενέργεια για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες της ημέρας.

Η παράλειψή του, είναι δυνατόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αυξομειώσεις της ινσουλίνης όλο το εικοσιτετράωρο. Η ινσουλίνη αποτελεί καταλύτη στη δημιουργία καινούργιου λίπους και εμποδίζει τη διάσπαση του λίπους.

Τακτική κατανάλωση γευμάτων

Η τακτική κατανάλωση γευμάτων (5-6 γεύματα την ημέρα) ευνοεί το σταθερό μεταβολισμό και περιορίζει την αίσθηση της πείνας και τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην διάθεση και στην επιλογή των τροφών.

Τρώτε αργά και μασάτε πολύ την τροφή σας

Αυτό θα σας βοηθήσει να χωνέψετε καλά την τροφή που τρώτε και να ελαττώσετε την συνολική κατανάλωση τροφής. Σηκωθείτε από το τραπέζι όταν αισθάνεστε ακόμα άνετα και μη βαραίνετε το στομάχι σας.

Να τρώτε σε ήρεμη ατμόσφαιρα

Το άγχος, οι έντονες συγκινησιακές αντιδράσεις, ο θόρυβος μπορούν να καταστείλουν σε μεγάλο βαθμό την πεπτική λειτουργία.

Πηγές φυτικών ινών

Προτιμήστε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, μαύρα ζυμαρικά και ρύζι. Αυτές οι τροφές είναι φτωχές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν και πλούσιες σε φυτικές ίνες και νερό, οπότε χρειάζεται χρόνος για να τα μασήσουμε και να τα καταπιούμε. Ο χρόνος που ξοδεύουμε στο φαγητό προάγει τον κορεσμό. Επίσης βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Περιοσρισμός του αλάτι

Περιοριστείτε στη προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα και μην βάζετε επιπλέον όταν κάθεστε στο τραπέζι. Τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα, αλλαντικά και τουρσιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ενυδάτωση

Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση 1,5 λίτρο ή και περισσότερο, όταν ο καιρός είναι ζεστός ή αθλείστε. Μην ξεχνάτε ότι όταν το σώμα σας στείλει μήνυμα ότι διψάει, τότε έχετε ήδη φθάσει στα όρια της αφυδάτωσης. Μην πίνετε υγρά με τα γεύματα σας. Πίνετε νερό 5-10 λεπτά πριν από τα γεύματα και 1 ώρα περίπου μετά.

Αποφύγετε την κατάχρηση του αλκοόλ

Κάθε γραμμάριο αλκοόλ δίνει 7 θερμίδες. Περιοριστείτε σε 1-2 ποτηράκια κρασί όταν θελήσετε να πιείτε.

Αποφυγή της ζάχαρης 

Αποφεύγετε την ζάχαρη η οποία υπάρχει στα τρόφιμα με διάφορες μορφές και πολλές άχρηστες θερμίδες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες). Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Προτιμήστε τη μαύρη ζάχαρη και όχι τα υποκατάστατα. Όλες διασπώνται γρήγορα σε γλυκόζη κι αυτό συμβάλλει στην παραγωγή λίπους.

Μείωση του λίπους

Μειώστε το λίπος γιατί δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο (1 κουταλάκι του γλυκού λάδι δίνει 45 θερμίδες).

Εντάσσεται την άσκηση

Για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε και να διατηρήσετε το βάρος σας, η υγιεινή διατροφή πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση. Όσο βαρύ και αν είναι το πρόγραμμα σας, φροντίστε να εντάξετε σε αυτό 30 λεπτά περπάτημα με λίγες ασκήσεις 3 φορές την εβδομάδα.

Να τρώτε για τον σωστό λόγο, όταν δηλαδή πεινάτε

Όταν νιώθετε αναστάτωση, θυμό ή εκνευρισμό μην προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε το φαγητό για να ελέγξετε την ψυχική σας αναταραχή.

Το φαγητό είναι το καύσιμό μας

Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε. Πρέπει να αποκτήσουμε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες, που θα μας δίνουν ένα αίσθημα δημιουργικότητας και ψυχολογικής ευφορίας και να σταματήσουμε να βλέπουμε το φαγητό σαν τον μοναδικό τρόπο για να αισθανθούμε καλά.

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.