Δίαιτα

Δίαιτα Ωμέγα Rx Ζώνη

12 Ιανουαρίου 2007
19494 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
psari ftiagmeno apo symplhrwmata omega 3

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είαναι η δίαιτα Ωμέγα Rx Ζώνη;

Πρόκειται για μία «εξελιγμένη» - θα έλεγε κανείς - μορφή της δίαιτας της Ζώνης, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η λήψη μεγάλων δόσεων ιχθυελαίου, οι οποίες μας βοηθούν να φτάσουμε σε ανώτερο επίπεδο στη Ζώνη. Η Ωμέγα Rx Ζώνη είναι μία κατάσταση ορμονικής ισορροπίας, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί με αιματολογικές εξετάσεις.

Εμπνευστής της εν λόγω δίαιτας είναι και πάλι ο Barry Sears, ο οποίος τονίζει την αξία του ιχθυελαίου για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς επισημαίνει ότι το ιχθυέλαιο είναι «το μυστικό για να γεράσουμε με τις νοητικές μας ικανότητες ανέπαφες – ελεύθεροι από παραφροσύνη και κατάθλιψη».

Ποια η φιλοσοφία της;

Σύμφωνα με τον Barry Sears για να φτάσει κανείς στη Ζώνη πρέπει να ελέγξει τρία βασικά σημεία στη διατροφή του. Το πρώτο είναι οι τροφές εκείνες που προξενούν υπερβολική έκκριση της ινσουλίνης στον οργανισμό, το δεύτερο είναι οι θερμίδες και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι για εκείνον τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, τα οποία μεταβάλλουν τα εικοσανοειδή – ορμόνες σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό είναι άλλωστε και το σημείο που διακρίνει τη δίαιτα της Ζώνης από την Ωμέγα Rx Ζώνη. Σύμφωνα με τον Barry Sears για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της Ωμέγα Rx Ζώνης, πρέπει να έχετε ελέγξει και τα τρία σημεία.

Η εν λόγω δίαιτα έγκειται σε κατανάλωση μέτριας ποσότητας υδατανθράκων και εξίσου μέτριας πρωτεϊνών και λιπαρών και συμβάλλει στη μόνιμη απώλεια του περιττού σωματικού λίπους, καθώς ρίχνει τα ανεβασμένα επίπεδα της ινσουλίνης. Ειδικότερα, επιτρέπει κατανάλωση μέχρι και 85 ή 115 γρμ. πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών και κατανάλωση υδατανθράκων με κύρια πηγή προέλευσης τα φρούτα και τα λαχανικά, εμπλουτίζοντάς τα με υψηλές δόσεις ιχθυελαίου.

Οδηγίες

Έλεγχος ινσουλίνης

Ξεκινώντας από το πρώτο σημείο, δηλαδή τον έλεγχο της ινσουλίνης. Είναι ο βασικός παράγοντας προκειμένου για την απώλεια του περιττού λίπους και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και επιτυγχάνεται χάρη στην ισορροπία σε κάθε γεύμα των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και του λίπους. Για το λόγο αυτό:

  • Διατηρήστε την ισορροπία στα γεύματά σας και αποφύγετε την πρόσληψη πολλών θερμίδων σε ένα και μόνο γεύμα.
  • Φροντίστε να τρώτε γεύματα της Ωμέγα Rx Ζώνης πάντα μία ώρα μετά από περπάτημα.
  • Προσπαθήστε να τρώτε πέντε φορές τη μέρα, δηλαδή τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο μικρά σνακ.
  • Φροντίστε να τρώτε ανά 5 ώρες, έστω κι αν δεν πεινάτε. Κατά τον Barry Sears μάλιστα η πιο κατάλληλη ώρα για να φάτε είναι όταν δεν πεινάτε, διότι το γεγονός ότι δεν πεινάτε υποδηλώνει ότι τα επίπεδα της ινσουλίνης σας βρίσκονται σε ισορροπία.
  • Φροντίστε να λαμβάνετε μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης (85 -115 γρμ) τόσο στο κολατσιό όσο και στο γεύμα, η οποία όμως πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά. Για το λόγο αυτό προτιμήστε το ψάρι, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα ασπράδια του αυγού και τη σόγια. Μην ξεχνάτε ότι η πρωτεΐνη πρέπει να καλύπτει το 1/3 του πιάτου σας.
  • Καλύψτε τα υπόλοιπα 2/3 του πιάτου σας με υδατάνθρακες, οι οποίοι πρέπει να προέρχονται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης από βρώμη και κριθάρι κι όχι τόσο από ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες.
  • Εμπλουτίστε το πιάτο σας με μονοακόρεστα λίπη, όπως 1 κ. γλυκού ελαιόλαδο, 1 αβοκάντο ή μία χούφτα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Ποια είναι επαρκής ποσότητα ιχθυελαίου;

Ο Barry Sears συνιστά την καθημερινή λήψη 2,5 γρμ. φαρμακευτικού ιχθυελαίου. Στη συνέχεια έγκειται σε ’σας η αύξηση η μείωση της συγκεκριμένης δόσης, στην οποία θα προχωρήσετε μετά από 3 περίπου βδομάδες, οπότε και θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε πως αισθάνεστε. Η αύξηση της δόσης θα πρέπει να σταματήσει όταν σταματήσει και η αύξηση του οφέλους που νιώθετε ότι αποκομίζετε από τη λήψη της.

Προσοχή! Η λήψη φαρμακευτικού ιχθυελαίου σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως είναι μεταξύ άλλων η υπερβολική αιμορραγία, η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, η αύξηση των τιμών του σακχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Η Διατροφολόγος σχολιάζει

Μπορεί να οδηγήσει στην κέτωση

Η δίαιτα της Ω Rx Ζώνης περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κέτωση και να δημιουργήσει προβλήματα αν υιοθετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά στερεί από τον οργανισμό τους αναγκαίους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μεταβολίζει πρωτεΐνες και να κινδυνεύει από οξέωση. Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί γιατί περιέχει αρκετούς υπολογισμούς, ενώ αποκλείει εντελώς τροφές όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες.

Ω-3 λιπαρά οξέα και τα οφέλη τους

Γενικά η στροφή της δίαιτας προς τα ω-3 λιπαρά οξέα και τα οφέλη τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σωστή. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα προφυλάσσουν από τις ασθένειες της καρδιάς και του καρκίνου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία, ρυθμίζοντας τη διάθεση, καλυτερεύουν τη μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση. Φαίνεται ακόμη πως τα ω-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν την αρτηριοσκλήρυνση και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Όμως η δίαιτα προτείνει τη λήψη τους με τη μορφή φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ υπάρχουν τροφές όπως τα ιχθυέλαια και τα ψάρια που τα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες, οπότε είναι προτιμότερο κανείς να τα προμηθεύεται από εκεί. Από την άλλη η μεγάλη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως είναι η υπερβολική αιμορραγία και η μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή της από παιδιά, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ηλικιωμένους και ασθενείς.

Αποκλείει αρκετές κατηγορίες τροφίμων

Η δίαιτα αυτή είναι στερητική αφού αποκλείει αρκετές κατηγορίες τροφίμων και δύσκολα μπορεί να υιοθετηθεί. Εξάλλου ο αποκλεισμός τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η φιλοσοφία της δίαιτας είναι πως εφαρμόζοντάς τη κανείς χάνει βάρος εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη και στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λίπος και υδατάνθρακες. Ο εμπνευστής της υποστηρίζει πως η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Όμως η απώλεια βάρους προκαλείται ουσιαστικά από τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων που προτείνει η δίαιτα και όχι από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λίπος ή υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο καλύτερος και ο πιο υγιεινός τρόπος για να χάσει κανείς βάρος και να το διατηρήσει είναι να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και σε αναλογία 45-50% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη και 30-35% λιπαρά.

Απευθυνθείτε σε κάποιο διαιτολόγο

Επιπλέον πριν αποφασίσει κανείς να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου θα συντάξει το κατάλληλο εξατομικευμένο διαιτολόγιο, προκειμένου το άτομο να χάσει βάρος, καλύπτοντας παράλληλα όλες τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».