Δίαιτα

Φυτικές ίνες: «Σύμμαχος» και στο αδυνάτισμα

της Αστερίας Σταματάκη
22 Μαρτίου 2010
15585 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Φυτικές ίνες: «Σύμμαχος» και στο αδυνάτισμα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι σε όλους μας γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της πρόσληψης των φυτικών ινών από τον οργανισμό μας. Μια από τις δράσεις των διαιτητικών ινών, που δεν είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι ότι οι φυτικές ίνες βοηθάνε το άτομο στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της διατροφικής του συμπεριφοράς.

Οι διαιτητικές ίνες μειώνουν το αίσθημα της πείνας

Όταν οι διαλυτές φυτικές ίνες έρχονται σε επαφή με τα υγρά του στομάχου διογκώνονται. Ο μεγάλος τους όγκος είναι υπεύθυνος για το επερχόμενο αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής και ενέργειας.

Καθυστερούν την πέψη στο γαστρεντερικό σωλήνα

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς οι τροφές αυτές προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η απότομη αύξηση, συχνά δημιουργεί αίσθημα πείνας και επιθυμία για  κατανάλωση τροφής.

Όμως, η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών μειώνει τις μεταγευματικές αποκρίσεις γλυκόζης και ινσουλίνης, μειώνοντας έτσι και την εμφάνιση του αισθήματος της πείνας.

Διεγείρουν την έκκριση της χολοκυστοκυνίνης

Μιας ορμόνης που δρα σαν παράγοντας κορεσμού, ρυθμίζοντας την κένωση του στομάχου και το αίσθημα του κορεσμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε φυτικές ίνες, σε σύγκριση με γεύματα ίδιας θερμιδικής αξίας αλλά φτωχά σε φυτικές ίνες, δημιουργεί παρατεταμένες αυξήσεις στα επίπεδα της χολοκυστοκυνίνης.

Αλλαγή των διατροφικών συνηθειών

Η μείωση στο βάρος μας όταν ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει να κάνει και με την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές είναι πιθανόν να είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά απ’ ότι μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα λαχανικά και τα φρούτα, στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους δηλαδή σε τροφές ιδιαίτερα υγιεινές για την τήρηση μιας δίαιτας.

Αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι πολύ πιθανόν να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για τις διαιτητικές ίνες αναλογεί σε 25g για τους ενήλικες και σε 15g για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5-10 ετών

Οι περισσότεροι από εμάς χρειάζεται να αυξήσουμε κατά 50% την ποσότητα διαιτητικών ινών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ώστε να εκπληρώσουμε το στόχο αυτό. Αυτό ισχύει διότι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες φυτικών ινών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Γι’  αυτό το λόγο κυκλοφορούν στο εμπόριο ροφήματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας ανθρώπους που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, να λαμβάνουν έτσι τις απαιτούμενες ημερήσιες φυτικές ίνες.

Βοηθάει η ισορροπημένη διατροφή στην απώλεια του βάρους;

Σαφώς και μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή βοηθάει στην απώλεια του βάρους. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι άκρως απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η επάρκεια ή η έλλειψή τους μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό με τον οποίο παράγεται ή δαπανάται η ενέργεια. Με λίγα λόγια, μια σωστή διατροφή μας βοηθάει να χάσουμε βάρος ευκολότερα και γρηγορότερα.

Αστερία Σταματάκη
Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.