Δίαιτα

Τρόφιμα αρνητικών θερμίδων (ΤΑΘ)

του Πάρη Παπαχρήστου & του Μάριου Αθανασόπουλου
18 Ιανουαρίου 2017
43290 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
seleri panw se zygaria me mezoura

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπορώ να χάσω βάρος με το να τρώω τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να χωνευθούν από αυτές που περιέχουν;

Αρκετά άρθρα έχουν γραφτεί για τα τρόφιμα αρνητικών θερμίδων. Η θεωρία είναι ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το βάρος σας, επειδή χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να χωνευθούν από αυτές που περιέχουν... Πολύ καλό για να είναι αληθινό! Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η πέψη των τροφών καταναλώνει ενέργεια (θερμίδες) και ορισμένα τρόφιμα, όπως το γκρέιπφρουτ και το σέλερι (χοντρά κοτσάνια από σέλινο) περιέχουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται για να χωνευθούν. Έτσι λοιπόν, όταν τρώτε αυτά τα φαγητά, καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε. Από εκεί προκύπτει και ο όρος «τρόφιμα αρνητικών θερμίδων» (ΤΑΘ).

Θεωρητικά δηλαδή, θα λέγαμε ότι όσο περισσότερα ΤΑΘ καταναλώνετε, τόσο περισσότερο βάρος θα χάνετε. Για να το καταλάβετε ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε να είχατε μια εργασία, στην οποία θα αμείβεστε παραπάνω, όσο λιγότερο δουλεύετε! Δυστυχώς τα πράγματα δε λειτουργούν ακριβώς έτσι και ο λόγος είναι ο εξής:

Όταν οι διαιτολόγοι κάνουμε μια εκτίμηση θερμιδικής πρόσληψης, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την κατανάλωση θερμίδων που πραγματοποιεί ο οργανισμός μας για τη μάσηση της τροφής και την πέψη της. Οπότε η δίαιτα αρνητικών θερμίδων, ουσιαστικά αφαιρεί τις θερμίδες αυτές 2 φορές, οδηγώντας έτσι σε λάθος υπολογισμούς.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γκρέιπφρουτ και σέλερι επιταχύνει την απώλεια βάρους;

Αυτό θα μπορούσε να ισχύει, σε κάποιο βαθμό, εφόσον καταναλώνετε τα συγκεκριμένα τρόφιμα αντί για brownies και chips. Με άλλα λόγια, δεν μειώνετε τις θερμίδες ενός brownie με το να φάτε 100 στικς σέλερι. Για να πετύχετε την απώλεια βάρους, μπορείτε να καταναλώσετε πρώτα το σέλερι και μετά, αν είστε τυχεροί, θα νιώθετε αρκετά χορτάτοι για να μη φάτε το brownie ή έστω να αρκεστείτε σε μόνο ένα κομμάτι!

Το να αντικαταστήσετε τρόφιμα υψηλών θερμίδων με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων είναι μια τακτική που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, λόγω της συνολικής μείωσης θερμιδικής πρόσληψης. Φυσικά, ένας ακόμα τρόπος για τη μείωση του βάρους είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και σε καμία περίπτωση, η πέψη των ΤΑΘ δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Μισή ώρα στο διάδρομο ή στο ποδήλατο θα κάψει πολύ περισσότερες θερμίδες από μισή ώρα πέψης σέλερι! Οι λίστες ΤΑΘ που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι απλά λίστες με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων και αν βρίσκεστε σε ένα πρόγραμμα διατροφής, αυτά τα τρόφιμα είναι «φίλοι» σας έτσι και αλλιώς.

Το κρύο νερό αδυνατίζει!

Με την αναζήτηση των ΤΑΘ στο διαδίκτυο θα ανακαλύψετε πως και το παγωμένο νερό «βοηθάει» στην απώλεια βάρους. Η θεωρία αυτή βασίζεται στο ότι το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες για να φέρει τη θερμοκρασία του νερού στη θερμοκρασία του σώματος.

Αυτό είναι αλήθεια! Πριν ενθουσιαστείτε όμως, ας μεταφέρουμε αυτή τη θεωρία σε νούμερα. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό πριν έχετε τελειώσει το σχολείο, ίσως να θυμάστε αμυδρά τον ορισμό της θερμίδας: μια θερμίδα είναι η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία ενός γραμμαρίου νερού κατά ένα βαθμό κελσίου.

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα

Ένα μεγάλο ποτήρι νερού είναι περίπου 470 ml. Η θερμοκρασία του παγωμένου νερού είναι περίπου μηδέν βαθμοί κελσίου και η θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 37 βαθμοί κελσίου. Ας υπολογίσουμε λοιπόν: 470*37= 17.390 θερμίδες!

Οι θερμίδες αυτές είναι δηλαδή, πολύ περισσότερες από αυτές που θα κάψετε σε μία ώρα στον διάδρομο. Αλλά υπάρχει ένα μικρό λάθος. Όταν μιλάμε για θερμίδες σε τρόφιμα αναφερόμαστε σε χιλιοθερμίδες και μια χιλιοθερμίδα περιέχει 1000 θερμίδες (1kcal=1000cal).

Για παράδειγμα, 1 ματσάκι σέλερι περιέχει 6000 θερμίδες (cal) αλλά για ευκολία στους υπολογισμούς λέμε ότι περιέχει 6 χιλιοθερμίδες(kcal) και συχνά οι χιλιοθερμίδες αναφέρονται σαν θερμίδες.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση ενός ποτηριού παγωμένο νερό καίει 17 χιλιοθερμίδες και για να χάσετε μισό κιλό πρέπει να πιείτε περίπου 200 ποτήρια παγωμένο νερό, χωρίς και αυτό να είναι απόλυτο!

Θέλετε να χάσετε βάρος γρηγορότερα;

Ξεχάστε λοιπόν τα ΤΑΘ και το παγωμένο νερό. Εναλλακτικά, μάθετε να είστε περισσότερο δραστήριοι. Οι δραστήριοι άνθρωποι καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες σε αντίθεση με την κατανάλωση σέλερι και παγωμένου νερού. Βάλτε λοιπόν την άσκηση στην καθημερινότητα σας, μαζί με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fatemeh A., Leila A., Weight loss maintenance: A review on dietary related strategies, J Res Med Sci. 2014 Mar; 19(3): 268–275.

Jessica L. Unick, John M. Jakicic, and Bess H. Marcus, Contribution of Behavior Intervention Components to 24-Month Weight Loss, Med Sci Sports Exerc. 2010 Apr; 42(4): 745–753.

“Who, What, Why: Can foods have negative calories?”, Kate Dailey, BBC News Magazine (http://www.bbc.com/news/magazine-21723312)

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.
Μάριος Αθανασόπουλος
Μάριος Αθανασόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος