Δίαιτα

Να γίνω μπανανοφάγος;

03 Φεβρουαρίου 2015
19428 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Να γίνω μπανανοφάγος;

Πόσες θερμίδες έχει μια μπανάνα;

Μια μέτρια μπανάνα αποδίδει περίπου 110 θερμίδες, ωστόσο, όπως το φαντάζομαι εγώ, πιθανότατα δεν έχεις κάποιο άτομο στο περιβάλλον σου που να έχει πάρει βάρος καταναλώνοντας μπανάνες.

Αναφέρθηκα σε προηγούμενο blog ότι 100 θερμίδες παραπάνω στη διατροφή σε σχέση με αυτές που χρειάζεσαι για τις καύσεις που κάνεις, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους σου μέχρι 5 κιλά το χρόνο! Γιατί λοιπόν σε παχαίνουν οι 100 θερμίδες του περισσότερου φαγητού, αλλά όχι της μπανάνας ή του μήλου; Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι, είναι ότι ο τρόπος που λαμβάνουμε τις περισσότερες πληροφορίες από τριγύρω μας, είναι αποσπασματικές και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να ενώσουμε το παζλ. Δεν είναι και τόσο παιχνίδι ή μαθηματικά η διαχείριση του βάρους.

Αν σου έδινα ένα πρόγραμμα 1200 θερμίδων χωρίς φρούτα, θα ήταν το ίδιο με εκείνο που θα περιείχε φρούτα;

Η απάντηση είναι όχι. Μετά από κάποιες ημέρες θα αναζητούσες τη γλυκιά γεύση, από άλλες τροφές και πιθανόν από γλυκά. Αν πάλι έτρωγες δύο γεύματα 500 θερμίδων, το ένα με περισσότερα μακαρόνια αλλά σκέτα, ενώ το άλλο με λιγότερα μακαρόνια αλλά με κιμά, θα χόρταινες το ίδιο; Μπορεί θερμιδικά να ήταν το ίδιο και να έφευγες από το τραπέζι χορτασμένος και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις σε μιάμιση ώρα στο πιάτο με τα σκέτα μακαρόνια θα πείναγες, ενώ με το άλλο θα εξακουλούθες να έχεις το αίσθημα κορεσμού. Ένα τελευταίο παράδειγμα:

Αν έτρωγες δύο κομμάτια πίτσα, θα σε χόρταινε το ίδιο με ένα πιάτο φακές, 2 σπιρτόκουτα τυρί και 1 φέτα ψωμί;

Μάλλον θα έπρεπε να φας τη μισή πίτσα για να χορτάσεις το ίδιο. Μπορεί λοιπόν το θερμιδικό ισοζύγιο (θερμίδες που καταναλώνω, θερμίδες που δαπανώ) να καθορίζει το βάρος σου, αλλά το τι τρως καθορίζει και την διατροφική σου συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες επιλογές, μπορεί να σε οδηγήσουν να αυξήσεις την θερμιδική σου πρόσληψη, άρα και το βάρος σου. Συνεπώς, προσοχή στην ποσότητα, αλλά καλό είναι να επικεντρώνεσαι και στην ποιότητα, γιατί αυτά είναι αδερφάκια και πάνε μαζί.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.