Καρδιαγγειακά

Τα οφέλη του χυμού παντζαριού σε καρδιοπαθείς

του Γεώργιου Κούσκου
19 Ιουλίου 2017
16917 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xymos pantzariou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κατανάλωση χυμού παντζαριού ελαττώνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα την ελάττωση του καρδιακού ρυθμού και τη διαστολή των αρτηριών.

Πηγη: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170510115522.html 

Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά λαχανικά, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποια είναι τα ερευνητικά δεδομένα;

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα διατροφικά νιτρώδη (τα οποία διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την αρτηριακή πίεση) μπορεί να ελαττώσουν την υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που εμφανίζεται στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά τον χυμό παντζαριού, μια πηγή διατροφικών νιτρωδών, με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν στο μέλλον σαν θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μελέτη ανακοινώθηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Physiology –Heart and Circulatory Physiology και είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τα αποτελέσματα των διαιτητικών νιτρωδών στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος προκαλεί σύσπαση των αρτηριών και άνοδο της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Επίσης, συσχετίζεται με κάποιες μορφές καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η αρτηριακή υπέρταση.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να δείξει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να ελαττώσει την διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ηρεμία αλλά και στην διάρκεια της άσκησης.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

20 νέοι εθελοντές (με μέσο όρο ηλικίας 27 έτη) συμμετείχαν σε δύο επισκέψεις, στις οποίες χωρίς να το γνωρίζουν κατανάλωσαν είτε χυμό παντζαριού είτε placebo (υγρό χωρίς δραστικά συστατικά). Και στις δύο επισκέψεις οι ερευνητές μέτρησαν αρτηριακή πίεση, καρδιακό ρυθμό και μυϊκή συμπαθητική νευρική δραστηριότητα (MSNA= Muscle Sympathetic Nerve Activity).

Η μέτρηση της μυϊκής συμπαθητικο-νευρικής δραστηριότητας έγινε στην ηρεμία και μετά από άσκηση με σύσφιξη του χεριού (hand grip). Oι μετρήσεις καταγράφονταν στην αρχή της επίσκεψης και αφού οι εθελοντές είχαν πιεί χυμό ωμού παντζαριού ή placebo και είχαν ξεκουραστεί για 3 ώρες.

Ποιό είναι το συμπέρασμα της μελέτης;

Η νευρική δραστηριότητα φάνηκε να είναι χαμηλότερη σε αυτούς που κατανάλωσαν χυμό παντζαριού συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωσαν placebo, τόσο στην ηρεμία όσο και μετά από άσκηση.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση χυμού παντζαριού ελαττώνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα την ελάττωση του καρδιακού ρυθμού και τη διαστολή των αρτηριών. Αυτές οι θετικές επιδράσεις, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος, τη φαρμακευτική ή/και την επεμβατική θεραπεία, στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Γεώργιος Κούσκος
Γεώργιος Κούσκος Ειδικός Καρδιολόγος