Συστάσεις Διατροφής

Μείωσε τη ζάχαρη στη διατροφή σου ξεκινώντας από το πρωινό

15 Μαΐου 2017
22983 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
meiwse th zaxari sto prwino sou me dhmhtriaka

Η ύπαρξη της ζάχαρης στη διατροφή μας αναμφίβολα αποτελεί έμφυτη ανάγκη του οργανισμού, αφού αναζητάμε τη γλυκιά γεύση από τη γέννηση κιόλας! Επομένως, χωρίς να χρειάζεται να την αποκλείσουμε πλήρως από τη διατροφή μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να συνδυάζουμε γεύση και υγεία είναι να την καταναλώνουμε μέσα στα πλαίσια των προτεινόμενων συστάσεων. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε να «ελέγχετε» τη ζάχαρη που καταναλώνετε; Μα φυσικά επιλέγοντας προσεκτικά τα τρόφιμα για το πρώτο κιόλας γεύμα της ημέρας!

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τη ζάχαρη είναι <10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Τι σημαίνουν πρακτικά οι συστάσεις αυτές; Για ένα μέσο ενήλικα που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα, η ζάχαρη πρέπει να είναι λιγότερο από 10-12 κουταλάκια του γλυκού!

Αναγνωρίζοντας τη ζάχαρη στο πρωινό

Πάρτε για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού, όπου θα βρείτε στην αγορά μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις και συστατικά. Μέσα σε όλες αυτές τις επιλογές πώς θα ξεχωρίσετε την ιδανικότερη για εσάς; Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε ένα τρόφιμο για το πρωινό σας είναι να διαβάζετε την ετικέτα του, να αναγνωρίζετε τη ζάχαρη και να συγκρίνετε προϊόντα της ίδιας κατηγορίας μεταξύ τους ώστε να κάνετε την πιο κατάλληλη για εσάς επιλογή. Στις διατροφικές πληροφορίες των δημητριακών λοιπόν, εστιάστε εκτός από την ενέργεια που θα σας προσφέρουν και στην ποσότητα λίπους, φυτικών ινών αλλά φυσικά και στην «κρυμμένη» ζάχαρη, που δεν είναι άλλη από τα αναγραφόμενα «σάκχαρα». Σίγουρα δε θα βρείτε, αλλά και δε θα θέλατε να επιλέξετε δημητριακά που δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη, καθώς αυτό σημαίνει ότι δε θα σας ελκύει γευστικά! Ωστόσο, συγκρίνοντας τις επιλογές που έχετε μπορείτε να διαλέξετε αυτό που περιέχει τη χαμηλότερη ποσότητα ζάχαρης (ή σακχάρων), προσέχοντας ταυτόχρονα να σας παρέχουν χαμηλή ποσότητα λίπους αλλά και τα οφέλη της ολικής άλεσης.

Αν θέλετε να μετατρέψετε τα γραμμάρια ζάχαρης σε κ. γλυκού, διαιρέστε την ποσότητα που αντιστοιχεί στη μερίδα σας με τον αριθμό 5.

Θέλετε, λοιπόν, να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια, ευεξία και λιγότερη ζάχαρη; Δοκιμάστε ένα μπολ με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και για ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά συνδυάστε το πρωινό σας με 1 ποτήρι χυμό. Αντί να επιλέξετε έναν τυποποιημένο χυμό, που θα περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, προτιμήστε να στύψετε και να απολαύσετε ένα φυσικό χυμό!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015. (http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1, accessed 18 April 2017)

Food Funct. 2012 Feb;3(2):110-9.Food and Agricultural Organisation (FAO), High Level Expert Forum-How to feed the world 2050, Global agriculture towards 2050, Rome 12-13 October 2009

Malik VS, Schulze MB, Hu FB., Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr. 2006; 84(2):274–288

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.