Διατροφή

-Κοιμάσαι; -Όχι...-Σκέφτεσαι το κορίτσι σου; -Όχι, έφαγα πολύ πεπόνι...

08 Ιουλίου 2013
19971 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
protagonistes ellinikis tainias

Photo source: www.classicgreekcinema.com

Εκπληκτικός διάλογος στο «Αλίκη στο Ναυτικό» (1961) μεταξύ Παπαμιχαήλ και Τσιτσόπουλου, όταν ο Παπαμιχαήλ αναζητούσε το βράδυ στο θάλαμο των συναδέλφων του (Ναυτικό) έναν άνθρωπο να συζητήσει για το ερωτικό του ζήτημα..

«Όχι έφαγα πολύ πεπόνι»

Η κυνική απάντηση «όχι έφαγα πολύ πεπόνι» υποδηλώνει ότι και από πεπόνι μπορούμε να έχουμε βαρυστομαχιά εφόσον κάνουμε υπερκατανάλωση! Κατά τον Ιούλιο το πεπόνι ξεμυτίζει και γεμίζει τα τελάρα στην αγορά. Πρόκειται για ένα φρούτο με φανατικούς φίλους, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος.

Είναι εξαιρετικά δροσιστικό, κάτι που υποδηλώνει και η υψηλότατη ποσότητα νερού που περιέχει (πάνω από 92%). Αποτελεί πολύ καλή πηγή καροτίνης, ουσίας με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αρκετά καλή πηγή βιταμίνης C, μια μερίδα πεπόνι (200γρ) προσφέρει πάνω από το 30% των αναγκών μας στην εν λόγω βιταμίνη. Μπορείτε να διαβάσετε για τη θρεπτική αξία του πεπονιού μεταβαίνοντας στο ακόλουθο Link.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων, Α. Τριχοπούλου

Στοιχεία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"