Διατροφή

Τα οφέλη των Σνακ σε μια Ισορροπημένη Διατροφή

14 Νοεμβρίου 2023
9162 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ofeli snak isorropimeni diatrofi

Photo source: www.canva.com

Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «σνακ» το μυαλό σας να πηγαίνει σε αλμυρά και γλυκά σνακ όπως πατατάκια, pop corn, σοκολάτα, ωστόσο, η λέξη «σνακ» δηλώνει απλώς την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή ροφήματος ανάμεσα στα κυρίως γεύματα! Το βασικό κίνητρο πίσω από την κατανάλωση σνακ είναι η πείνα, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κατανάλωση σνακ, όπως η ώρα της ημέρας, η διαθεσιμότητα σνακ, το κοινωνικό μας περιβάλλον (φίλοι, συνάδελφοι κλπ), το φυσικό μας περιβάλλον κ.ά.

Για παράδειγμα, πόσες φορές καταναλώσατε κάτι στη δουλειά επειδή το είχε φέρει κάποιος συνάδελφος και σας το προσέφερε ή σας επηρέασε; Ή πόσες φορές έχετε δει μία μπάρα δημητριακών στο πάγκο της κουζίνας και την καταναλώσατε, ενώ εάν δεν την είχατε δει μπορεί να μην κάνατε σνακ;

Είναι καλή Ιδέα να έχετε Σνακ μέσα στην Ημέρα;

Γενικά ναι, είναι καλή ιδέα να έχετε σνακ μέσα στην ημέρα, ωστόσο το είδος και η ποσότητα του σνακ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα όταν το σνακ είναι φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, γιαούρτι, τυρί, αυγό και σαφώς διαφορετικό εάν είναι σοκολάτα, ντόνατ, πατατάκια. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη των υγιεινών και ισορροπημένων σνακ.

Παρέχουν πολύτιμα Θρεπτικά Συστατικά που ίσως να μη λαμβάνετε από τα κυρίως Γεύματα

Τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο συστατικό μίας ισορροπημένης διατροφής. Αρκετές φορές στο γραφείο δέχομαι την ερώτηση: «Μα θα φάω και 3 κυρίως γεύματα και 2 σνακ; Πολλά δεν είναι; Να φάω μόνο τα κυρίως;». Ένας από τους λόγους που θέλουμε να έχετε στη διατροφή σας σνακ είναι γιατί σε αυτά τα σνακ βάζουμε τροφές που συνήθως δεν περιέχονται στα κυρίως γεύματα, όπως τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τις μπάρες δημητριακών, το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που υποστηρίζουν την ισορροπία και την ποικιλία στη διατροφή σας! Είναι δηλαδή ένας έξυπνος τρόπος να προσθέσουμε στη διατροφή απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Μπορούν να μειώσουν το Αίσθημα Πείνας και την Υπερκατανάλωση Φαγητού

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σνακ με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και η κατανάλωση σνακ υψηλού σε υδατάνθρακες, ακόμα και πριν τον ύπνο, φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο κορεσμό το επόμενο πρωί!

Επιπλέον, η ένταξη σνακ στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού λόγω έντονης πείνας, καθώς εάν αφήσετε πολλές ώρες να περάσουν από το ένα γεύμα στο άλλο, μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο επόμενο γεύμα, από αυτή που θα τρώγατε φυσιολογικά! Σκεφτείτε τα σνακ σαν μια ομαλή μετάβαση από το ένα κυρίως γεύμα στο επόμενο.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες κορεσμού, συνδυάστε διαφορετικές τροφές μεταξύ τους, όπως φρούτο με μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης εμπλουτισμένη με ασβέστιο και σίδηρο και ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής, φρούτο και σπόρους.

Σας παρέχουν Ενέργεια για την ομαλή Αύξηση των επιπέδων Γλυκόζης

Ένα από τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης σνακ ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι η ικανότητα διατήρησης σταθερών επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν μένετε πολλές ώρες χωρίς φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας σε κόπωση και ευερεθιστότητα. Τα κατάλληλα σνακ μπορούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γευμάτων, αποτρέποντας τις έντονες αυξομειώσεις γλυκόζης και ενέργειας.

Μπορούν να σας Βοηθήσουν στον Έλεγχο του Βάρους

Στο θέμα του βάρους οι έρευνες είναι ανάμεικτες, καθώς τα σνακ μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση βάρους, σε σταθεροποίηση ή και σε αύξηση! Για να σας βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους χρειάζεται να δώσετε βάση στον αριθμό των σνακ και στον όγκο των σνακ.

Ως προς τη συχνότητα, 1-2 σνακ είναι αρκετά εάν έχετε καθιστική ζωή, ενώ εάν έχετε πιο δραστήρια καθημερινότητα μπορείτε να φτάσετε και τα 2-3 σνακ την ημέρα.

Ως προς την ποσότητα, μια μερίδα σνακ πρέπει να είναι αρκετή για να χορτάσετε ελαφρώς, μέχρι το επόμενο γεύμα. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να στοχεύσετε σε περίπου 150-250 θερμίδες ανά σνακ. Αυτό ισοδυναμεί με ένα μήλο συν μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με κάτω από 90 θερμίδες/μπάρα ή/και 1 χούφτα ξηρών καρπών. Εάν επιλέξετε ένα συσκευασμένο σνακ, όπως οι μπάρες, ελέγχετε την ετικέτα ώστε να μάθετε ποια είναι η μερίδα.

Συμπερασματικά

Τα σνακ μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύτιμο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Επιλέγοντας σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη και προσέχοντας την ποσότητα, αλλά και τη συχνότητα κατανάλωσής τους, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη τους στην υγεία και την ευεξία σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Potter M, Vlassopoulos A, Lehmann U. Snacking recommendations worldwide: a scoping review. Advances in Nutrition. 2018 Mar 1;9(2):86-98. *Disclosure: MP and UL are employed by Nestec Ltd.

Harvard T.H. Chan School of Public Health: The Science of snacking. Available at: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/snacking/

Julie M HessSatya S JonnalagaddaJoanne L Slavin. What Is a Snack, Why Do We Snack, and How Can We Choose Better Snacks? A Review of the Definitions of Snacking, Motivations to Snack, Contributions to Dietary Intake, and Recommendations for Improvement. Review. Adv Nutr. 2016 May 16;7(3):466-75.

Amber W KinseyWyatt R EddyTakudzwa A MadzimaLynn B PantonPaul J ArcieroJeong-Su KimMichael J Ormsbee. Influence of night-time protein and carbohydrate intake on appetite and cardiometabolic risk in sedentary overweight and obese women. Randomized Controlled Trial. Br J Nutr. 2014 Aug 14;112(3):320-7.

Sarah Hull, Roberta Re, Lucy Chambers, Ana Echaniz, Martin S J Wickham. A mid-morning snack of almonds generates satiety and appropriate adjustment of subsequent food intake in healthy women. Randomized Controlled Trial Eur J Nutr. 2015 Aug;54(5):803-10.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.