Διατροφή

Να προτιμήσω τα υδροπονικά λαχανικά ή όχι;

από τη Μέρσυ Κούσκου
05 Οκτωβρίου 2016
46149 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Να προτιμήσω τα υδροπονικά λαχανικά ή όχι;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η αύξηση τη συγκέντρωσης των θρεπτικών συστατικών στο υδροπονικό μέσο, στην ουσία σημαίνει την αύξηση της θρεπτικής αξίας του λαχανικού

Πηγή: www.quickanddirtytips.com

Πώς καλλιεργούνται τα υδροπονικά λαχανικά;

Η υδροπονία είναι μια μέθοδος καλλιέργειας (όχι βιολογική) υψηλής τεχνολογίας η οποία καταργεί την αναμονή για την κατάλληλη στιγμή του έτους, τη φύτευση σπόρων στο χώμα, την προσθήκη λιπάσματος, την ελπίδα για βροχή και την αντιμετώπιση παρασίτων και ασθενειών. Τα υδροπονικά λαχανικά καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους κάτω απο λάμπες φθορισμού που υποβοηθούν την αύξηση τους, σε ένα αποστειρωμένο μέσο που κρατά το εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά νερό κοντά στις ρίζες των φυτών, με έλεγχο ακριβείας στη θερμοκρασία και την υγρασία.

Πλεονεκτήματα

  • Επειδή τα φυτά δεν υπόκεινται στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες (ξηρασία, χαλαζοπτώσεις), υπάρχει μικρότερη απώλεια καλλιεργειών και επομένως, μεγαλύτερη ποσότητα παραγόμενων προϊόντων.
  • Τα λαχανικά δεν επιβαρύνονται με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα αφού δεν υπάρχει χώμα.
  • Εφόσον υπάρχει τεχνητός έλεγχος του μήκους της ημέρας και της θερμοκρασίας του αέρα, δεν τίθονται περιορισμοί στο είδος του λαχανικού που θα παραχθεί, ανα εποχή.
  • Τα υδροπονικά λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ανεξαρτήτως κλίματος και βλάστησης.
  • Τα φυτά δεν έρχονται σε επαφή με το χώμα και έτσι μειώνεται η ανησυχία για την απορρόφηση βαρέων μετάλλων και την μόλυνση τους από βακτήρια που υπάρχουν στα ζωικά λιπάσματα και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
  • Ο καθορισμός του μείγματος θρεπτικών συστατικών σε μια υδροπονική καλλιέργεια μπορεί να βελτιώσει τη γεύση τους.

Μειονεκτήματα

  • Η απουσία του χώματος αποκλείει τα πιθανά ωφέλη απο κάποιους ευεργετικούς οργανισμούς που υπάρχουν σε αυτό.
  • Τα υδροπονικά λαχανικά δεν μπορούν να αποκτήσουν την χαρακτηριστική γήινη γεύση του εδάφους η οποία διατηρείται στα συμβατικά φυτά ακόμα και μετά την επεξεργασία τους.
  • Το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης είναι υψηλότερο σε σχέση με μια συμβατική καλλιέργεια που προμηθεύεται φυσικά το περισσόετρο φως και νερό.

Ποια η διατροφική αξία των υδροπονικών λαχανικών;

Είναι αδύνατο να γενικευθεί το αν τα υδροπονικά λαχανικά είναι περισσότερο ή λιγότερο θρεπτικά από τα συμβατικά. Εξαρτάται από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται καθώς και από το υπόστρωμα καλλιέργειας. Δυστυχώς, όπως και αν έχουν καλλιεργηθεί τα λαχανικά, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους θα χαθούν απο τη στιγμή της συγκομιδής τους και μετά. Όμως αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι οτι η θρεπτική αξία ενός τροφίμου εξαρτάται περισσότερο απο το πόσο φρέσκο είναι παρά απο τον τρόπο με τον οποίο έχει καλλιεργηθεί.

Σημασία έχει οτι εξακολουθούν να υπάρχουν διατροφικά ωφέλη στην κατανάλωση λαχανικών και ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη θρεπτική αξία που παίρνετε από αυτά είναι ο εξής απλός: Να τρώτε περισσότερα από αυτά! Οι συστάσεις κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για τους ενήλικες είναι 5 μερίδες την ημέρα, αυτό όμως μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες. Στην περίπτωση που τα υδροπονικά λαχανικά βρίσκονται σε κατάστημα που εμπιστεύεστε και είναι φρεσκότερα, φθηνότερα ή πιο ελκυστικα από τα κοινά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα προτιμήσετε.

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.