Διατροφή

Πίνοντας φραπέ, απολαμβάνεις την «καρδιά» του καφέ

04 Αυγούστου 2017
16074 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stigmiaios kafes frappe

Η καρδιά του καφέ βρίσκεται μέσα στους κατακόκκινους καρπούς του καφεόδεντρου που μοιάζουν με κεράσι! Ο συνδυασμός τους από καφεόδεντρα του γένους Robusta και Arabica, φτιάχνει το αρωματικό χαρμάνι του στιγμιαίου καφέ που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα και ως κρύο φραπέ. Πώς όμως φτάνουν οι κατακόκκινοι καρποί στο ποτήρι σου;

  1. Αρχικά, είναι σημαντικό να γίνει συλλογή των καρπών την κατάλληλη στιγμή ωρίμανσης. Συνήθως το διάστημα που απαιτείται είναι 9 μήνες.
  2. Στη συνέχεια γίνεται μια ποιοτική διαλογή των κόκκων βάσει υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας, ώστε να ξεκινήσει η αποφλοίωσή τους. Θα δεις ότι, το εσωτερικό των καρπών είναι τώρα, πράσινο ή ανοιχτό μπεζ χρώμα.
  3. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να έχει επιλεγεί το κατάλληλο χαρμάνι για να αναδείξει την ιδανική γεύση και τα αρώματα του καφέ. Μάθε ότι, οι ποικιλίες Robusta και Arabica διαφέρουν ως προς την πικράδα και την ένταση του καφέ που αποδίδουν.
  4. Σειρά έχει το καβούρδισμα. Με τη σωστή θερμοκρασία και τη χρονική διάρκεια ψησίματος, οι κόκκοι αποκτούν σταδιακά το επιθυμητό καφέ χρώμα για να προχωρήσει αμέσως μετά η άλεση των κόκκων σε πολύ μικρό μέγεθος.
  5. Ακολουθεί το στάδιο που διαφοροποιεί το στιγμιαίο καφέ από όλους τους άλλους. Ο αλεσμένος καφές υπόκειται σε μια διαδικασία πρώτου βρασμού ούτως ώστε να περάσει από διαδοχικά φίλτρα, κατάλληλα για να συγκρατήσουν και το μικρότερο κατακάθι!
  6. Τέλος, ο καφές υφίσταται αφυδάτωση μέσω μιας ψυχρής ή θερμής διαδικασίας δίνοντας την τελική μορφή στο στιγμιαίο καφέ όπως τον ξέρεις.
  7. Το μόνο που απομένει είναι να προετοιμάσεις τον φραπέ σου και να τον απολαύσεις δροσερό! Αν θέλεις tips ιδανικής προετοιμασίας θα βρεις εδώ: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/trofima/14363-pos-na-ftiaksete-ton-teleio-stigmiaio-kafe

«Μια καρδιά απ' ατόφιο χρυσάφι»

Με αυτόν τον δανεισμένο στίχο, θέλω απλά να τονίσω πως ένα ποτήρι φραπέ περιέχει δυο στοιχεία πολύ σημαντικά για την υγεία, την καφεΐνη και πολλά αντιοξειδωτικά. Και τα δύο δρουν συνεργιστικά ενάντια σε χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, άνοια ή νόσο Πάρκινσον. Η καφεΐνη από μόνη της, γνωρίζεις και εσύ πολύ καλά ότι τονώνει τον οργανισμό και αυξάνει την εγρήγορση και τη νοητική συγκέντρωση αφού αποτελεί ήπιο διεγερτικό για το νευρικό σου σύστημα. Ως ένα 100% φυτικό προϊόν είναι αναμενόμενο να περιέχει κάποια αντιοξειδωτικά ο στιγμιαίος καφές, ήξερες όμως ότι και η διαδικασία καβουρδίσματος αυξάνει την αντιοξειδωτική του ικανότητα και στο διπλάσιο ακόμη; Έτσι, ένα ποτήρι φραπέ περιέχει 160mg καφεΐνης και 860mg αντιοξειδωτικών!

Όπως βλέπεις, μετά από τόσα διαδοχικά φιλτραρίσματα, στον στιγμιαίο καφέ απολαμβάνεις, πραγματικά την καρδιά του καφέ. Λογικό λοιπόν, να μη βρεις καθόλου κατακάθι στο ποτήρι σου. Αντίθετα, θα βρεις συστατικά ευεργετικά για την υγεία, τη διάθεση και τη σωματική σου απόδοση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

SIC the Institute for Scientific Information on Coffee©, The good things in life: can coffee protect against the risk of CVD mortality?, June 2015

Fukushima Y, Ohie T, Yonekawa Y, Yonemoto K, Aizawa H, Mori Y, Watanabe M, Takeuchi M, Hasegawa M, Taguchi C, Kondo K. Coffee and green tea as a large source of antioxidant polyphenols in the Japanese population. J Agric Food Chem. 2009 Feb 25;57(4):1253-9.

Svilaas Α, Sakhi ΑΚ, Andersen LF, Svilaas T, Strom EC, Jacobs DR, Ose L, Blomhoff R. Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans. J. Nutr. 2004, 134: 562–567.

Nestle Research Laboratories, Chemical Analysis

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.