Οικογένεια

Ασιατική κουζίνα για παιδιά

05 Ιουλίου 2013
14757 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ασιατική κουζίνα για παιδιά

Στο άκουσμα της Ασιατικής κουζίνας, μικροί και μεγάλοι συνειρμικά θα φέρουμε στο μυαλό μας τα λεγόμενα chopsticks ή ξυλάκια που χρησιμοποιούμε με χαρά αντί για το «κλασικό» πιρούνι. Ωστόσο, η Ασιατική κουζίνα είναι κάτι περισσότερο από παιχνίδι με ξυλάκια για παιδιά, καθώς συνδυάζει ισορροπία, ποικιλία και πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Η κύρια τροφή της Ασιατικής κουζίνας είναι το ρύζι και τα δημητριακά ολικής άλεσης που εμπλουτίζονται με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν επίσης σημαντική θέση στο Ασιατικό πιάτο, ενώ τα αυγά, τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες.

Πόσο θρεπτικό μπορεί να είναι, λοιπόν, ένα Ασιατικό πιάτο και τι μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί;

Πολλά συστατικά της Ασιατικής κουζίνας μπορούν να καλύψουν ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών που παρατηρούνται στην παιδική ηλικία. Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, C, D, E και K, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης. Η Ασιατική κουζίνα έρχεται να συνδυάσει όλα αυτά, προσφέροντας ξεχωριστές γεύσεις!

Τα φρέσκα λαχανικά που περιέχει το Ασιατικό πιάτο παρέχουν στα παιδιά απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ενώ το γεγονός ότι ο χρόνος μαγειρέματος είναι μειωμένος εξασφαλίζει την καλύτερη διατήρηση αυτών των θρεπτικών συστατικών. Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια έρχονται να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία του πιάτου, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Τα noodles και το ρύζι, βασικό συστατικό της Ασιατικής κουζίνας, παρέχουν άμεσα ενέργεια στα παιδιά, καθώς περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που αποτελούν άλλωστε και τη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στο ρύζι και στα δημητριακά ολικής άλεσης, προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, αλλά και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους- απαραίτητα στοιχεία και για την παιδική ηλικία, πολλώ δε αν αναλογιστούμε τη ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και των επιπτώσεών της στην υγεία των παιδιών.

Το Ασιατικό πιάτο ολοκληρώνεται με τα ψάρια, τα θαλασσινά και το κοτόπουλο ή το χοιρινό, τροφές που παρέχουν στα παιδιά πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο παιδικός οργανισμός για τη σωστή του ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τα ψάρια και θαλασσινά είναι εξαιρετικά θρεπτικές τροφές, καθώς είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ευεργετικών λιπαρών για την καρδιαγγειακή λειτουργία, τη μνήμη και το ανοσοποιητικό σύστημα από την παιδική ήδη ηλικία.

Τέλος, το λάδι που χρησιμοποιείται στη Ασιατική κουζίνα είναι το σησαμέλαιο, ένα λάδι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, με υψηλή διατροφική αξία, χάρη στα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει αλλά και την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι η ισχυρότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη και έχει φανεί ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Το ασιατικό πιάτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τόσο από το σησαμέλαιο όσο και από τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται, παρέχοντας σημαντικά όπλα για την υγεία και την ευεξία παιδιών και ενηλίκων.

Η Ασιατική κουζίνα λοιπόν μπορεί να προσφέρει στα παιδιά ένα πλήρες γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, με ολόφρεσκα λαχανικά μαγειρεμένα ελάχιστα, ώστε να διατηρούνται όλες οι βιταμίνες τους. Η ξεχωριστή γεύση του Ασιατικού πιάτου μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό και να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, εξασφαλίζοντας ισορροπία και ποικιλία στα γεύματα, με πλήθος θρεπτικών συστατικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services, Dietary Guidelines for Americans 2010, Available at: www.dietaryguidelines.gov

Lynn L. Moore, Martha R. Singer, M. Mustafa Qureshi, M. Loring Bradlee and Stephen R. Daniels, Food Group Intake and Micronutrient Adequacy in Adolescent Girls, Nutrients 2012, 4, 1692-1708;

Delores C S James, Nutrition and Well-being A to Z, Asian diet, 2004, p:70-81 Available at: http://content.yudu.com/Library/A1nreh/CookingNutritionandW/resources/index.htm?referrerUrl

American Association of Physicians of Indian Origin, Indian Foods: AAPI's Guide to Nutrition, Health and Diabetes, Available at: http://www.aapiusa.org/resources/nutrition.aspx

Anjali A. Dixit, Kristen M. J. Azar, Christopher D. Gardner and Latha P. Palaniappan, Incorporation of Whole, Ancient Grains into a Modern Asian Indian Diet: Practical Strategies to Reduce the Burden of Chronic Disease, Nutr Rev. 2011 August; 69(8): 479–488.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.