Διατροφή

Η μεθυσμένη φρουτένια γαλοπούλα

22 Δεκεμβρίου 2014
20250 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Η μεθυσμένη φρουτένια γαλοπούλα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα ξεκάθαρα χριστουγεννιάτικο πιάτο που κάθε σπίτι μοσχοβολάει τι γιορτινές εκείνες ημέρες. Ίσως να σας έρχεται στο μυαλό μια γαλοπούλα γεμιστή με πολλά υλικά, αλλά εδώ έχουμε μια παραλλαγή της σκέψης σας και μάλιστα πολύ καλά συνδυασμένη με μαυροδάφνη, μαρμελάδα από φρούτα του δάσους και χυμό πορτοκαλιού.

Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γκουρμέ εξισυζητημένο πιάτο που θα ενθουσίαζε τους γιορτινούς καλεσμένους σας. Η γλυκόξινη σάλτσα των φρούτων με το κρασιού σε συνδυασμό με το θυμάρι θα σας μεταφέρει σε μια εξωτική κουζίνα πρωτόγνωρων γεύσεων.

Ίσως σε κάποιον αρχάριο μάγειρα να φανεί περίπλοκο αλλά πιστέψτε με η διατροφική του αξία είναι αρκετά υψηλή ώστε να σας προτρέψει να το μαγειρέψετε. Είναι ένα πιάτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λόγω των φρούτων αλλά και του ελαιολάδου που μας προσφέρει την βιταμίνη Ε. Η πρωτεΐνη της γαλοπούλας θα σας προσδώσει κορεσμό χωρίς όμως να σας φορτώσει με τα πολλά και δη κορεσμένα λιπαρά που θα σας έδινε το κόκκινο κρέας. Το ρύζι με τις σταφίδες ως γαρνιτούρα θα τελειοποιήσει το πιάτο σας.

Και για εσάς που φροντίζετε τη σιλουέτα σας, συμβουλεύω να μη διστάσετε να το εντάξετε στο γιορτινό σας τραπέζι καθώς συγκριτικά με άλλα χριστουγεννιάτικα φαγητά είναι χαμηλότερο σε λίπος και υψηλότερο σε θρεπτική αξία.

Για να δούμε τι μπορούμε να δούμε εξερευνόντας το πιάτο εις βάθος...

Οι βιταμίνες Β3 και Β6 προέρχονται κυρίως από τη γαλοπούλα και καλύπτουν σχεδόν την ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού. Από αυτές, η Β3 είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος ενώ αυξάνει την ενέργεια αξιοποιώντας κατάλληλα τις τροφές.

Επιπλέον, η Β6 είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων ενώ συμμετέχει και στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Σχετικά με τα μέταλλα, ο φώσφορος που βρίσκεται σε αφθονία στη συνταγή μας, συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και είναι σημαντικός κυρίως για την δομή των οστών και των δοντιών. Συμβάλλει, επίσης, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος.

Ακόμη, το σελήνιο το οποίο περιέχεται στη συνταγή σε ποσότητες που υπερκαλύπτουν την ημερήσια απαίτηση, είναι άριστο αντιοξειδωτικό και ενισχύει τη δράση της βιταμίνης Ε καθυστερώντας τη γήρανση του δέρματος. Διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών και αυξάνει την αντοχή ενώ στους άνδρες παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.

Επίσης, ο ψευδάργυρος έχει την ιδιότητα να κατευθύνει και να επιβλέπει την αποτελεσματική ροή των διαδικασιών του σώματος, στη διατήρηση των ενζύμων και των κυττάρων. Είναι απαραίτητος στο γεννητικό σύστημα των ανδρών, για το δέρμα, τα νύχια, τις τρίχες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Τέλος, το μαγγάνιο είναι απαραίτητο συστατικό πολλών ενζύμων. Σχετίζεται με το σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή ενώ ενισχύει και τη μνήμη.

Συμπερασματικά, η παραπάνω χριστουγεννιάτικη συνταγή, περιέχει περίπου 900 θερμίδες ανά μερίδα, είναι χαμηλής περιεκτικότητάς σε λίπος, χοληστερόλη και νάτριο, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να καταναλωθεί τόσο από άτομα με προβλήματα σωματικού βάρους όσο και από άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, δυσλιπιδαιμία και υπερτασικά άτομα.

Είναι μια καλή επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους, διότι περιέχει παράλληλα απόλαυση και πλούσια θρεπτική αξία.

Χρήσιμο tip!

Aν για κάποιον λόγο δεν μπορέσετε να αγοράσετε φιλέτο γαλοπούλας, προτιμήστε κοτόπουλο και όχι κάποιο κόκκινο κρέας.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 800 γραμ. φιλέτο από στήθος γαλοπούλας
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

για το γλάσο:

  • 2 κουτ. της σούπας μαρμελάδα από φρούτα του δάσους
  • ¼ φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι

για την σάλτσα:

  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. της σούπας αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι
  • 2 κουτ. της σούπας μαρμελάδα από φρούτα του δάσους
  • 1 κουτ. της σούπας ξερό θυμάρι

για το γαρνίρισμα:

  • 2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
  • 10 ίνες σαφράν
  • 2 κουτ. της σούπας σταφίδες
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε την μαρμελάδα με τον χυμό πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνετε το φιλέτο της γαλοπούλας και το σοτάρετε στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
  2. Βάζετε το φιλέτο της γαλοπούλας στο ταψί, αλείφετε την επιφάνεια με το γλάσο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 20 λεπτά, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180ο C και συνεχίζετε το ψήσιμο άλλα 20-25 λεπτά.
  3. Για την σάλτσα: Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Το σοτάρετε στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, πασπαλίζετε με το αλεύρι και σβήνετε με την μαυροδάφνη και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε την μαρμελάδα, το θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Όταν δέσει, την κατεβάζετε από την φωτιά.
  4. Για την γαρνιτούρα: Βράζετε για 15 λεπτά το ρύζι σε αλατισμένο νερό μαζί με το σαφράν. Το στραγγίζετε, ανακατεύετε με τις σταφίδες και τον μαϊντανό και συνοδεύετε το φιλέτο της γαλοπούλας.
Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.