Διατροφή

Χυμός καρότου: Η πορτοκαλί δύναμη

της Ευαγγελίας Αυγεράκη
14 Φεβρουαρίου 2012
25989 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Χυμός καρότου: Η πορτοκαλί δύναμη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παλαιοτέρα ο όρος χυμός αφορούσε κυρίως τα φρούτα. Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα τρόφιμα εμφανίζονται σε πόσιμη μορφή (όπως τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα), καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στα γεύματά μας.

Ολόκληρα φρούτα και λαχανικά ή χυμός;

Επειδή ένας χυμός βρίσκεται σε πρακτική συσκευασία και καταναλώνεται γρήγορα και οπουδήποτε, παρατηρήθηκε και η εμφάνιση χυμών από λαχανικά (καρότο, ντομάτα). Αυτή είναι μια εύκολη λύση για κάποιον που δεν έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα του με μια σαλάτα. Έτσι, μπορεί να το συνοδεύσει με έναν χυμό. Σίγουρα προτιμάμε τις εναλλακτικές μορφές και επιλογές κατανάλωσης συγκριτικά με την αποφυγή της κατανάλωσής τους. Ωστόσο, η κατανάλωση ολόκληρου του τρόφιμου παρέχει στον οργανισμό μας περισσότερες διαιτητικές ίνες και μας προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό συγκριτικά με το χυμό του. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα είναι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής να υπάρχει ποικιλία στη μορφή των τροφίμων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει;

Το καρότο όπως όλα τα λαχανικά έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και αποδίδει λίγες θερμίδες στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, ένα μέτριο καρότο ωμό παρέχει:

Θρεπτικό συστατικό Ποσότητα
Ενέργεια 25kcal
Πρωτεΐνες 0,6g
Υδατάνθρακες 5,8g
Διαιτητικές ίνες 1,7g
Σάκχαρα 2,9g
Κάλιο 195mg
Βήτα Καροτίνη 5050μg
Λουτείνη & Ζεαξανθίνη 156μg
Βιταμίνη C 3,6mg

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Ο χυμός καρότου ή ένας χυμός που περιέχει καρότο είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Περιέχει μεγάλες ποσότητες Β- καροτίνης, η οποία αποτελεί πρόδρομη φυτική μορφή της βιταμίνης Α που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες λουτείνης και ζεαξανθίνης, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των καροτενοειδών και έχουν έντονα αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, περιλαμβάνουν μέτρια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Η περιεκτικότητα των καρότων στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά έχει ως αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα τονωτικά για τον οργανισμό. Πιο αναλυτικά, έχουν ευεργετική δράση στην υγεία του δέρματος, καθώς τόσο οι βιταμίνες όσο και τα καροτενοειδή που περιέχουν λειτουργούν επουλωτικά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκζέματος, δερματίτιδας και ακμής ενώ προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Ακόμη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και ενδυναμώνουν και προστατεύουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα. Τέλος, τόσο η βήτα καροτίνη όσο και τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας και υποστηρίζοντας την όραση. Μάλλον κάτι ήξερε η γιαγιά μας που μας έλεγε «Φάε καρότο για να βλέπεις καλύτερα!»

Καρότο και αλλεργία

Η αλλεργία στο καρότο είναι συχνή διατροφική αλλεργία στις Ευρωπαϊκές χώρες, που συμπεριλαμβάνεται στην αλλεργία που αφορά τα ωμά λαχανικά και τη γύρη. Τα συνήθη συμπτώματα είναι η φαγούρα στο στόμα, τη μύτη και τα αυτιά, καθώς και το πρήξιμο στο στόμα. Φυσικά, αν κάποιος ενήλικας ή παιδί παρουσιάσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση καρότου ή οποιουδήποτε άλλου τρόφιμου καλό θα είναι να επισκεφθεί κάποιον αλλεργιολόγο.

Πως μπορώ να μαγειρέψω το καρότο;

Η αλήθεια είναι ότι το καρότο είναι ένα πολύ γευστικό λαχανικό και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές! Φυσικά μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες και να προσθέσει γεύση και χρώμα. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή και για σνακ! (Tip: Τεμάχισε το σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια και έχεις στο λεπτό στικς καρότου!) Φυσικά, αν θέλουμε να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να πειραματιστούμε, επιλέγουμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς χυμούς και smoothie με βάση το καρότο!

Χυμός vs smoothie?

Ο χυμός καρότου είναι γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως μήλο, πορτοκάλι, παντζάρι κα). Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα ρόφημα ευχάριστο και ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η επιλογή του smoothie ίσως είναι πιο σοφή! Με αυτό τον τρόπο καταναλώνουμε ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό έτσι αυξάνουμε τις διαιτητικές ίνες που καταναλώνουμε! Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωση χυμών και της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους. Συνεπώς, η επιλογή του smoothie ίσως είναι πιο σωστή!

Ιδέες για χυμούς ή smoothie!

Smoothie με μπανάνα, καρότο, μήλο και πορτοκάλι

  • ½ παγωμένη μπανάνα (κομμένη σε ροδέλες)
  • 2 καρότα τριμμένα ή 1 φλιτζάνι χυμό καρότο
  • ½ παγωμένο μήλο (κομμένο σε κύβους)
  • ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι (περίπου 1 πορτοκάλι)

Ανακατεύουμε όλα σε ένα μπλέντερ και απολαμβάνουμε!

Smoothie με παντζάρι, καρότο, πορτοκάλι και ginger!

  • 1 μέτριο παντζάρι παγωμένο (κομμένο σε κύβους)
  • 2 καρότα τριμμένα ή 1 φλιτζάνι χυμό καρότο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ. γλυκού ginger

Ανακατεύουμε όλα σε ένα μπλέντερ και απολαμβάνουμε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

USDA Nutrient Database, Carrot raw

B K Ballmer-Weber et al., 2012, Component-resolved in Vitro Diagnosis of Carrot Allergy in Three Different Regions of Europe, Allergy.

Khan et al., 2016, Controversies About Sugars: Results From Systematic Reviews and Meta-Analyses on Obesity, Cardiometabolic Disease and Diabetes, Eur J Nutr.

Stahl W, Sies H. Bioactivity and protective effects of natural carotenoids. Biochimica et Biophysica Acta 2005; 1740:101-107.

Stahl W,Heinrich U, Jungmann H, Sies H, Tronnier H. Carotenoids and carotenoids plus vitamin E protect against ultraviolet light-induced erythema in humans. American Journal of Clinical Nutrition 2000; 71:795-798.

Heinrich U, Gartner C, Wiebusch M, Eichler O, Sies H, Tronnier H, Stahl W. Supplementation with b-carotene or a similar amount of mixed carotenoids protects humans from UV-induced erythema. Journal of Nutrition 2003; 133:98-101.

Kopcke W, Krutmann J. Protection from Sunburn with b-carotene – a meta-analysis. Photochemistry and Photobiology 2008; 84:284-288.

Heinrich U, Tronnier H, Stahl W, Bejot M, Maurette J-M. Antioxidant supplements improve parameters related to skin structure in humans. Skin Pharmacology and Physiology 2006;19:224-31.α

Ευαγγελία Αυγεράκη
Ευαγγελία Αυγεράκη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.