Διατροφή

Εσύ έψησες το δικό σου φρουτένιο επιδόρπιο;

της Γεωργίας Ρουσινού
15 Ιουλίου 2015
19155 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gluko me milo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Φρούτο ψημένο στο φούρνο; Και όμως...αν και ακούγεται σε κάποιους περίεργο το να ψήσει ένα φρούτο, είναι μία πεντανόστιμη συνταγή που θα σας δροσίσει μαζί με το γιαούρτι, αλλά και θα δαμάσει την επιθυμία σας για ένα γλυκό μετά από έναν χαλαρωτικό μεσημεριανό ύπνο.

Αν καταναλώνατε ένα γλυκό με σοκολάτα, σαντιγί, παντεσπάνι θα προσλαμβάνατε πολλά κορεσμένα λιπαρά, απλά σάκχαρα και φυσικά πολλές θερμίδες. Το ψημένο μήλο με το γιαούρτι,εκτός από την ικανοποίηση της όρεξής σας για γλυκό, θα σας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που θα σας στερούσε οποιοδήποτε άλλο γλύκισμα.

Είναι μια κατεξοχήν καλοκαιρινή επιλογή γλυκού, την οποία θα μπορούσε να γευτεί ακόμη και κάποιος που ακολουθεί πρόγραμμα απώλειας βάρους, εφόσον καταναλωθεί με σύνεση. Ένα εξίσου θετικό στοιχείο αυτής της συνταγής είναι ότι δε θα σας κρατήσει παραπάνω από 10' πάνω από τα μαγειρικά σας σκεύη. Είναι ένα γρήγορο γλύκισμα με το οποίο θα μπορούσατε να ενθουσιάσετε τους «ξαφνικούς» καλεσμένους σας έχοντας έστω τα βασικά υλικά όπως είναι τα μήλα, η ζάχαρη, η κανέλα και το γιαούρτι.

Τι μας προσφέρει διατροφικά;

Για να δούμε όμως τι έχει να μας προσφέρει και διατροφικά το ψημένο μας επιδόρπιο.

Φυτικές ίνες

Αρχικά, το βασικό μας συστατικό-τα μήλα-προσφέρουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν το βασικό συστατικό της συνταγής. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αυτού του γλυκού καλύπτει το ένα τέταρτο (¼) της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Η παρουσία των αδιάλυτων και διαλυτών ινών από τα μήλα, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και στην μείωση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, επιφέροντας σημαντικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς.

Αντιοξειδωτική δράση

Λόγω των μήλων, η συνταγή είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή και η κερκετίνη, οι οποίες καθυστερούν τη γήρανση του οργανισμού, καταπολεμούν την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Με τον τρόπο αυτό, οι φυτικές αυτές ουσίες προσφέρουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα ενισχύουν σημαντικά την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενισχύεται από τα μπαχαρικά της συνταγής, αλλά χρειάζεται προσοχή από άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα όπως έλκος και γαστρίτιδα, και από τις έγκυες γυναίκες.

Μονοακόρεστα και βιταμίνη Ε

Με την προσθήκη της αμυγδαλόψιχας, το γλυκό αποκτά μονοακόρεστα λιπαρά που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα ακόμη ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Επίσης, το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, που αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων του οργανισμού και ένα στοιχείο απαραίτητο για το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Η συνταγή περιέχει επίσης πολύ καλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου καθώς και των βιταμινών Β2 και Β12, που προέρχονται από το γιαούρτι και έχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία των οστών, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Χρήσιμο tip!

Για να είναι ακόμη πιο υγιεινό και θρεπτικό το επιδόρπιό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια και ελάχιστη ζάχαρη για να προσδώσει το καραμελωμένο χρώμα στην επιφάνεια του μήλου σας, ενώ θα έχετε μια πιο light έκδοση αν προσθέσετε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 8 μήλα στάρκιν
  • 8 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 8 κουτ. της σούπας τριμμένη αμυγδαλόψιχα
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 3-4 γαρύφαλα
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι
  • 2 κουτ. της σούπας ανθόνερο
  • χυμός από 1 λεμόνι για τα μήλα

Εκτέλεση:

  1. Πλύνετε τα μήλα, κόψτε τα στην μέση χωρίς να τα ξεφλουδίσετε και βγάλτε τα κουκούτσια τους.
  2. Βρέξτε την κομμένη επιφάνεια με τον χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  3. Βάλτε τα σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
  4. Ανακατέψτε την αμυγδαλόψιχα με την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Μοιράστε το μείγμα στα μήλα και ρίξτε στο ταψί τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και 1 φλιτζάνι νερό.
  6. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα μήλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά
  7. Αδειάστε όσα υγρά έμειναν στο ταψί σε ένα μπολ και αφήστε τα μήλα να κρυώσουν μέχρι να τα σερβίρετε
  8. Ανακατέψτε τα υγρά από το ταψί με το γιαούρτι και το ανθόνερο
  9. Σερβίρετε τα μήλα με την σάλτσα γιαουρτιού
Γεωργία Ρουσινού
Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD